VVD



30 aug 2005 - Anton van Schijndel in de Tweede Kamer

Tweede-Kamerfractie

Anton van Schijndel wordt op dinsdag 30 augustus beëdigd in de Tweede Kamer als Kamerlid voor de VVD. Wat gaat hij doen en waar staat hij voor?

Van Schijndel (45) koos begin jaren '90 voor de VVD van Bolkestein: "De problemen die Bolkestein destijds op een moedige manier bovenaan de agenda zette, domineren nog steeds het debat. Nog altijd weet de politiek zich niet goed raad met immigratie en integratie, met de verzorgingsstaat, en natuurlijk met Europa. Ik wil die thema's met kracht oppakken."

Het liberale Kamerlid studeerde rechten en bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam en internationale betrekkingen aan Columbia University in New York. Aan zijn verblijf in Amerika - waar hij ook werkte als advocaat - hield hij een gezonde voorliefde over voor vrijheid: "In de VS leerde ik 'big government' te wantrouwen. De verzorgingsstaat kweekt bange en afhankelijke mensen. Een overheid die alles geeft, doodt de prikkel tot zelfredzaamheid."

Het bestuur moet volgens Van Schijndel zo dicht mogelijk bij de burger staan: "De democratie gedijt niet wanneer een verre overheid burgers de wet voorschrijft." In zijn werk in de commerciële advocatuur werd Van Schijndel geconfronteerd met de groeiende macht van Brussel: "Europa is goed voor de handel en de economie. Maar ik geloof niet in een echt gezamenlijk buitenlands beleid. Laat staan in een gemeenschappelijke identiteit."

Volgens Van Schijndel dreigt Brusselse bemoeienis de oplossing van grote maatschappelijke problemen in ons land te frustreren: "Neem nu de inburgeringsplannen van Rita Verdonk. Eindelijk hebben we iemand die met lef de integratieproblematiek te lijf gaat. Die knopen doorhakt en duidelijk grenzen stelt. Die begrijpt dat méér integratie mínder immigratie vereist. En wat doet Brussel? Commissaris Frattini kraakt Verdonks plannen af! Met argumenten die gebaseerd zijn op juridisch brandhout. Wij moeten baas in eigen huis blijven. Maar als elke grote bureaucratie trekt Brussel steeds meer macht naar zich toe en beperkt het onze handelingsvrijheid. Met steeds meer en steeds ingewikkelder regels. Ook de wetgeving voor de interne markt is inmiddels uitgedijd tot een onbehapbare brij."

Ondertussen lijkt het alsof onze politieke klasse slaapt: "Wij komen pas in actie als het te laat is. Als we met de gevolgen van Europese besluiten worden geconfronteerd. Terwijl we juist in een eerder, voorbereidend stadium moeten waken over ons belang."

Met naast politie en veiligheid ook de Europese 'regelproductie' in zijn portefeuille wil Van Schijndel zijn kritiek omzetten in daden. De EU moet zich weer gaan richten op haar core business - het vergroten van de welvaart in Europa: "We moeten back to basics met Europa. De Nederlandse burger heeft zich op 1 juni luid en duidelijk uitgesproken tegen de almaar voortdenderende Brusselse trein. Technocraten die de boodschap van de kiezer nog steeds niet hebben begrepen, zijn ons vertrouwen niet waard. Ik sta borg voor onze vrijheid en recht op zelfbeschikking - er valt niet te marchanderen met onze democratie. Daar sta ik voor."

30 augustus 2005