Gemeente Beverwijk
Wijk aan Zee: archelogisch onderzoek komt voor herinrichten
Jaren werd er gediscussieerd over hoe Wijk aan Zee aantrekkelijker en leefbaarder te maken. De eerste stappen worden binnenkort genomen. Het Julianaplein, de Zwaanstraat en de Zeecroft worden heringericht. Dit centrale deel van Wijk aan Zee is immers een blikvanger. Wat gaat er allemaal veranderen en wat heeft archeologisch onderzoek ermee te maken? Projectleider Paul Schekkerman vertelt over wat er allemaal staat te gebeuren.
Hoe komt het Julianaplein eruit te zien?
"Het Julianaplein verandert behoorlijk van opzet. De parkeerplaatsen op het plein verdwijnen. Het wordt een ruim bruikbaar en open plein, waarop allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Zo komt er bijvoorbeeld een watertafel. Dit is een waterfontein, die ook als podium gebruikt kan worden. Bij een evenement wordt de kraan dichtgedraaid en kan de watertafel als podium dienst doen. De huidige bushalte wordt vervangen door een open, maar overdekte bushalte. De telefooncellen worden verplaatst naar de Voorstraat. Ook komt er een opstelplaats voor taxi's. De kerk wordt momenteel 's avond van drie kanten belicht, behalve van de kant waar de bezoeker Wijk aan Zee binnen rijdt. Dit verandert straks ook, waardoor de kerk van alle kanten wordt belicht. Het eerste nieuwe 'gezicht' op het Julianaplein is het gebouw met de naam Belinfante, waarin woningen, kioskjes en de VVV al zijn gehuisvest. Ook is er de boekhandel te vinden die voorheen op de Voorstraat zat. Het gebouw staat er nu alweer een poosje. De openbare afvalbakken blijven op het plein staan. Om overlast te beperken verdwijnen de huidige afvalcontainers uit het zicht, door ze ondergronds te plaatsen en ze te verhuizen richting De Zeecroft aan de zijde van de Dorpsweide. Ook biedt het Julianaplein straks ruimte voor een aantal bomen, zitbankjes en een deel van de wandelroute Dorpsweide - strand."
Hoe ziet die wandelroute eruit?
"Veel mensen parkeren in de zomer de auto op de Dorpsweide. Voor hen komt er een goede wandelroute van de weide naar de strandopgang bij Sonnevanck. Het gaat om een pad van drie meter breed die vanaf de weide via de Zeecroft, het Julianaplein en de Zwaanstraat naar het strand loopt. De route over het plein wordt apart aangegeven. Verder komen er twee extra zebrapaden."
Hoe zit het met de parkeerplaatsen?
"De parkeergelegenheid die op het Julianaplein verloren gaat moet weer terug komen aan de Zeecroft in de vorm van schuine parkeerhavens. Deze plannen zijn al in de inspraak geweest en het definitieve besluit daarover volgt nog. Ook komen er rondom het plein 17 parkeerplaatsen voor kort parkerende bezoekers. Voor fietsers komen er extra rekken op het Julianaplein en in de Gasthuisstraat en de Voorstraat."
Blijft de Voorstraat onveranderd?
"De Voorstraat loopt nu nog via de Verlengde Voorstraat naar de Julianaweg. Deze route is volgens de nieuwe opzet niet meer mogelijk. Een deel van de Voorstraat, tussen het begin van het Julianaplein en de Zwaanstraat, wordt afgesloten. Het afgesloten deel wordt voetgangersgebied. De Voorstraat gaat straks bij Klein Zwitserland de hoek om en komt uit op de Zeecroft."
Komt er een gescheiden rioolstelsel?
"Ja. De herinrichting is een goede aanleiding om het riool na te kijken en op orde te krijgen. Delen van huidige riolering zijn oud en voldoen niet meer. De vuilwater riolen worden vervangen. Op het Julianaplein komt een infiltratiesysteem dat het hemelwater opvangt. Mocht het systeem bij hevige regen overbelast raken, dan brengt een rioolpijp het overtollige water richting de dorpsweide. Daar kan het gemakkelijk in de bodem trekken. Ook komen er extra riolen bij om het vuile rioolwater vanaf de Zwaanstraat langs het Julianaplein naar het pompgebouw aan de Verlengde Voorstraat te leiden. Vandaaruit wordt het water richting de waterzuivering in Beverwijk gepompt. Het is een eerste stap om de wateroverlast in Wijk aan Zee te bestrijden."
Wanneer starten de werkzaamheden?
"We verwachten ongeveer begin oktober 2005 te starten aan de herstructurering van het plangebied Julianaplein/Zwaanstraat. De definitieve planning moet echter nog gemaakt worden. De start en de voortgang van het werk is mede afhankelijk van de resultaten van het archeologisch onderzoek dat gaat plaatsvinden."
Archeologisch onderzoek?
"Onder het Julianaplein en de Zwaanstraat bevinden zich archeologische sporen. Die moeten eerst onderzocht worden alvorens we daar aan het werk kunnen. Dat is wettelijk verplicht. Het archeologisch veldonderzoek start op maandag 5 september 2005. Hiervoor is door het Steunpunt Cultureel Erfgoed een programma van eisen samengesteld. Het veldonderzoek wordt verricht door een gecertificeerd archeologisch onderzoeksbureau."
Wat verwacht men te vinden?
"Wat zich er bevindt komt uit verschillende tijdszones. De begraafplaats bij de kerk was vroeger bijvoorbeeld een heel stuk groter. Ook heeft er rond 1870 een gebouw gestaan op het Julianaplein. Rond 1599 is daar ook een deel van de grote kerk vernietigd. Ook in de Zwaanstraat heeft bebouwing gestaan vroeger. Men verwacht bebouwingresten wat er ooit gestaan heeft te vinden. Op het Julianaplein verwacht men resten van het voormalige kerkhof en menselijke overblijfselen te vinden. In de Zwaanstraat zelfs sporen van vroegmiddeleeuwse of prehistorische bewoning."
Hoe kan het dat Wijk aan Zee zoveel archeologische sporen herbergt?
"Wijk aan Zee is een van de weinige dorpen die dezelfde locatie heeft als in de middeleeuwen. Waar veel andere dorpen wat meer landinwaarts trokken wegens de zee, bleef Wijk aan Zee daar waar het nu is."
Kan de herinrichting door het onderzoek vertraging oplopen?
"Ja, als er iets heel belangwekkends wordt gevonden is dat natuurlijk mogelijk. Het veldonderzoek kan er toe leiden dat er nog een vervolgonderzoek komt naar de waarde van wat er in de grond ligt."
Wat gebeurt er met de vondsten?
"Eerst wordt het in kaart gebracht. Ouderdom en dergelijke vaststellen. Mochten er sporen gevonden worden die dermate diep liggen dat ze door bouwwerkzaamheden niet verstoord worden, blijven ze in de grond. Anders worden ze weggehaald, in kaart gebracht en gaan ze naar musea of worden ze opgeslagen in depots."
Heeft dit nog gevolgen voor de bewoners?
"De Zwaanstraat gaat maandag 5 september 2005 voor anderhalve dag dicht wegens het onderzoek. De direct omwonenden worden hier nog schriftelijk van op de hoogte gesteld. Vanaf dinsdag 6 september 2005 voert men het onderzoek uit op het Julianaplein. Het werk op het plein duurt tussen de 2 a 10 dagen. Het verkeer ondervindt hier geen last van."
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Schekkerman van Wijkzaken, telefoonnummer: (0251)256256.