Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

30-08-2005
Riolen Edam-Volendam verstopt door doekjes

Stadskantoor aan de W. vd Knoopdreef te Volendam

De afgelopen maanden hebben de riolering van de gemeente en de pompen van het hoogheemraadschap veel te lijden van zogenaamde wegwerpschoonmaakdoekjes, vochtige doekjes (bijv. voor de baby- en peuterbilletjes), etc. Anders dan toiletpapier lossen deze doekjes niet op in water en veroorzaken ze verstoppingen. Pompen van zowel het hoogheemraadschap als van de gemeente, slaan soms meerdere malen per week vast vanwege de doekjes. Het verhelpen van deze storingen is duur en wordt uiteindelijk door de burgers zelf betaald. Verstopping van riolering en pompen kan bovendien leiden tot riooloverstorten en stank- en wateroverlast.
Gooi deze doekjes dus alstublieft in uw vuilniszak en niet in het toilet!

Om wat voor doekjes gaat het?
Het probleem wordt veroorzaakt door stofdoekjes en schoonmaakdoekjes. Die lijken vaak van papier maar zijn katoenachtig. Dit is goed te testen: papier is veel makkelijker te scheuren. Op de verpakking staat meestal vermeld dat u het product na gebruik in de afvalbak moet deponeren.

Wat mag wel door het riool?
Alleen natuurlijke, biologisch afbreekbare stoffen mogen via het toilet of een afvoer in het riool geloosd worden. Schadelijk voor het riool zijn: vet (ook 'vloeibare' frituurvetten en -oliën), vast afval (maandverband, schoonmaakdoekjes, kattenbakkorrels) en chemicaliën. Ze kunnen verstoppingen veroorzaken en problemen bij de zuivering opleveren. Daar komt nog bij dat chemicaliën vaak niet worden afgebroken. Ze verdwijnen dan ongezuiverd naar sloten en beken, wat stankproblemen en vissterfte kan veroorzaken. Het is daarom ook verboden om verf, medicijnen en chemisch afval via het riool weg te spoelen.