Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhemse monniksgier verkent voorzichtig de Alpen

De mannelijke monniksgier die op donderdag 18 augustus vanuit Burgers' Zoo in Arnhem op transport is gegaan naar Frankrijk, verkent inmiddels voorzichtig de vrije natuur in het zuidelijke deel van de Alpen. Dat goede nieuws ontving Burgers' Zoo van de biologen die het herintroductieprogramma voor deze roofvogelsoort in Europa nauwlettend in de gaten houden. Twee jonge dieren zijn als onderdeel van dit programma op zaterdagavond 20 augustus uitgezet in de Franse streek rond Verdon. Het dier dat afkomstig is uit Burgers' Zoo is toepasselijk "Arnhem" gedoopt en het andere dier, dat afkomstig is uit de dierentuin Doué la Fontaine in Frankrijk, heeft de naam "Doué" gekregen. "Arnhem" verkent op dit moment nog voorzichtig de randen van de uitzetplek, maar naar verwachting vliegt hij binnenkort statig boven de Alpen. "Doué" heeft de eerste korte verkenningsvlucht al gemaakt.

De monniksgier kwam onlangs nog als soort in het nieuws toen een vrouwelijk dier, "Carmen" genaamd, zich helaas te pletter vloog tegen een trein in de buurt van de Oostvaardersplassen. Ook dit verongelukte dier maakte deel uit van het herintroductieprogramma van deze roofvogelsoort dat zich met name afspeelt in de natuurgebieden in het zuidelijke deel van de Alpen. De vogel besloot echter haar eigen koers te volgen en belandde na een lange tocht uiteindelijk in Nederland, waar monniksgieren een zeldzame verschijning vormen.

Dankzij beschermingsmaatregelen is het weer mogelijk om monniksgieren in de Alpen uit te zetten, waar ze oorspronkelijk voorkomen. Omdat boeren kadavers van overleden vee tegenwoordig direct verwijderen, verloren de monniksgieren als aaseters een belangrijke voedselbron. Vergiftigingen, vervuiling van het leefgebied, en de jacht die er op deze roofvogels werd gemaakt, hebben de aantallen verder teruggebracht. Door educatie van de plaatselijke bevolking en het tegengaan van milieuvervuiling, is het weer mogelijk om de monniksgieren in hun oorspronkelijke leefgebied te herintroduceren. Boeren laten kadavers nu op afgelegen alpenweiden voor de vogels liggen, de jacht is enigszins aan banden gelegd door strengere wetgeving, en een groot deel van de lokale bevolking is trots op de terugkeer van deze bijzondere inheemse roofvogelsoort.

Voor meer informatie betreffende dit persbericht kunt u contact opnemen met Burgers' Zoo:

Wineke Schoo, Tel. 026 - 4450373 of fax. 026 - 4430776, Email: w.schoo@burgerszoo.nl

Arnhem, Burgers' Zoo, 30 augustus 2005