Raad van State

Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Zuidelijke omleiding Deurne. Dit bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van de zuidelijke omleiding, als onderdeel van de hoofdwegenstructuur van de gemeente Deurne. De bestaande wegen Vloeieindseweg, Vloeieindsedreef, St. Jozefstraat en Theo van Doesburgstraat worden gereconstrueerd. De Stichting behoud cultuurhistorische elementen Deurne en enkele inwoners van de gemeente zijn het niet eens met de goedkeuring van het bestemmingsplan. Zij vrezen voor een aantasting van het woon- en leefklimaat door onder meer overlast van uitlaatgassen als gevolg van de aanleg van de weg (luchtkwaliteit). Het college van gedeputeerde staten stelt zich op het standpunt dat na een zorgvuldige belangenafweging uiteindelijk is gekozen voor het in het bestemmingsplan opgenomen tracé van de weg en dat daarbij vormen van overlast als gevolg van de aanleg zijn betrokken.


* 200407794/1
Beroep tegen de onthouding van goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het gedeelte van het bestemmingsplan Beschermd dorpsgezicht Ubbergen e.o. dat betrekking heeft op de HAVO Notre Dames des Anges aan de Kasteelselaan. Het provinciebestuur is van mening dat het bestemmingsplan dat nieuwbouw en uitbreiding van de school op die plaats mogelijk maakt, zal leiden tot een toename van ongewenste invloeden op de ecologische verbindingszone tussen de stuwwal en de Groenlanden in het rivierdal van de Waal. Het college van B&W van Ubbergen en de Sint Augustinus Stichting zijn het hier niet mee eens. Volgens hen vormt de school geen belemmering voor het functioneren van de ecologische verbindingszone. Ook zijn zij van mening dat verplaatsing van de school naar een andere locatie niet haalbaar is. Op een afstand van ruim 30 meter ten zuiden van het schoolterrein ligt het Bronnenbos De Refter, dat sinds 1984 een beschermd natuurmonument is. Het bos is van belang voor zangvogels, de steenmarter, eekhoorn, egel, verschillende soorten vleermuizen en voor amfibieën. Op de stuwwal bevinden zich meerdere bewoonde dassenburchten.


* 200408935/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Landgoed Kernhem van de gemeente Ede. Het plan voorziet in een juridisch-planologische regeling voor het Landgoed Kernhem. In het gebied staan een monumentaal landhuis en enkele monumentale boerderijen. Met het bestemmingsplan wil de gemeente de bestaande cultuurhistorische, archeologische en groene waarden vastleggen. De Vereniging Behoud Kernhem/Doesburg is van mening dat de provincie ten onrechte goedkeuring heeft verleend aan het bestemmingsplan. Volgens de vereniging is het onderzoek naar de natuurlijke waarden in het gebied voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan, onzorgvuldig uitgevoerd. In het gebied komen volgens haar meer diersoorten, zoals dassen en boommarters, voor dan in het onderzoek is beschreven. Ook vindt de vereniging dat uit het bestemmingsplan onvoldoende blijkt dat op het landgoed slechts één grootschalig evenement per jaar is toegestaan. Verder biedt het bestemmingsplan volgens de vereniging onvoldoende bescherming voor de archeologische waarden in het gebied.


* 200500849/1
Beroep tegen de beslissingen van het college van gedeputeerde staten van Gelderland om bestuursdwang toe te passen ten opzichte van "Hamstra Fouragehandel" aan de Nijverheidsweg in Putten. In oktober 2001 is aan het bedrijf een milieuvergunning verleend voor inzameling, opslag en bewerking van producten die vrijkomen als organische bij- en restproducten in de (levensmiddelen)industrie. In juli 2002 zijn tijdens onderhoudswerkzaamheden twee silo's geëxplodeerd, waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen. Kort daarop heeft het bedrijf het bevel gekregen om de werkzaamheden te stoppen, totdat de oorzaken van de explosie bekend zouden zijn. In april 2003 heeft het college van gedeputeerde staten van Gelderland bevolen dat het bedrijf geen organische rest- of bijproducten mag accepteren, bewerken en opslaan tot het moment dat de milieuvergunning is ingetrokken. Rond de fouragehandel van Hamstra hebben zich in de afgelopen jaren al meerdere rechtzaken afgespeeld. De uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 3 september 2003 en 25 februari 2004 zijn op deze site te lezen onder de zaaknummers 200300168/1 en 200303650/1.


* 200501202/1
Hoger beroep over de afwijzing door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark van het verzoek van omwonenden om handhavend op te treden tegen het gebruik van een binnentuin als buitenspeelplaats voor kinderdagverblijf Ko aan de Van der Hoopstraat in Amsterdam. De omwonenden die hierom hebben verzocht, zijn allen bewoners van een wooncomplex aan die straat. Het dagelijkse bestuur van het stadsdeel heeft het verzoek afgewezen, omdat het gebruik in zijn ogen in overeenstemming is met het bestemmingsplan. De rechtbank in Amsterdam heeft in december 2004 geoordeeld dat de afwijzing van het verzoek door het stadsdeel terecht was.


* 200501534/1 en 200501539/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van de bestemmingsplannen Centrum West Carré en Centrum West Stationsomgeving van de gemeente Zoetermeer. De bestemmingsplannen voorzien in een herontwikkeling van een gebied aan de westzijde van het centrum van Zoetermeer. Het bestemmingsplan Centrum West Carré maakt de bouw mogelijk van een omvangrijk gebouwencomplex. Het onderste deel van het complex voorziet in een ondergrondse parkeergarage, detailhandel, horeca en de toegang tot woningen. Het bovenste deel van het complex voorziet onder meer in drie woontorens en een kantoorgebouw. Het bestemmingsplan Centrum West Stationsomgeving voorziet in de aanleg van een stationsplein, een stationsgebouw, spoorlijnen en een busstation, een fly-over en de bouw van een kantoor. Enkele inwoners van Zoetermeer vinden dat het provinciebestuur de bestemmingsplannen niet had moeten goedkeuren. Als bezwaar voeren zij onder meer aan dat er ten onrechte geen milieueffectrapport is gemaakt en dat hun woon- en leefklimaat ernstig wordt aangetast door de hoogbouw. Verder hebben zij aangevoerd dat het onderzoek naar de geluidhinder als gevolg van de spoorlijn achter hun woning onvolledig is geweest.


* 200502167/1
Beroep van een inwoner van Weert tegen de afwijzing door het college van B&W van zijn verzoek om op te treden tegen overtreding van de milieuvergunning door Schutterij St. Cornelis aan de Ittervoortseweg in Weert. De inwoner is van mening dat twee voorschriften die aan de milieuvergunning voor het schieten zijn verbonden, door de schutterij worden overtreden. Te weten: het voorschrift dat niet mag worden geschoten als zich iemand in de onveilige zone bevindt en het voorschrift dat tijdens het schieten geen personen, uitgezonderd de schutter en de schietmeester, mogen bevinden een straal van drie meter rondom de standplaats van de schutter. Een gedeelte van de tuin van de inwoner ligt binnen een straal van drie meter rondom de standplaats van de schutter. Volgens hem worden de voorschriften overtreden als hij zich in een bepaald gedeelte van zijn eigen tuin bevindt. Het gemeentebestuur heeft het verzoek van de inwoner afgewezen, omdat er inmiddels een nieuwe vergunning in de maak is die de plaatsing van een kogelvanger voorschrijft. Deze zal dan zo geplaatst worden dat zijn tuin niet meer in de onveilige zone zal liggen.


* 200502293/1
Hoger beroep over de aanschrijving door de burgemeester van Breda om "Koffieshop Rai" aan de Haagdijk in Breda voor onbepaalde tijd te sluiten. De burgemeester heeft hiertoe besloten, omdat het aantal koffieshops in Breda meer dan tien bedraagt en omdat er een wijziging in de exploitatie is opgetreden. Op grond van de notitie "Koffieshopbeleid gemeente Breda" kan een coffeeshop dan worden gesloten. De in de ogen van de burgemeester voormalige exploitant bestrijdt dat de exploitatie is gewijzigd. Volgens hem blijkt uit de jaarrekening en de loonstroken dat hij nog steeds het volledige financiële risico draagt van de exploitatie van de coffeeshop en dat hij daarom als exploitant moet worden aangemerkt. Verder is hij van mening dat de burgemeester hem eerst schriftelijk had moeten waarschuwen voordat een sluitingsbevel werd uitgevaardigd. De rechtbank in Breda heeft in februari 2004 een eerder beroep tegen het besluit van de burgemeester ongegrond verklaard.


* 200502370/1
Beroep tegen de dwangsom die het college van B&W van Tilburg heeft opgelegd aan de exploitant van "Restaurant Juffrouw Tok" aan de Heuvelring in Tilburg. De dwangsom is opgelegd vanwege stankhinder afkomstig van de afvoer van bakdampen die wordt veroorzaakt door het restaurant. Hiermee wordt volgens het college van B&W een voorschrift van het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer overtreden. Bewoners van een nabijgelegen appartementencomplex zeggen geurhinder te ondervinden. De exploitant heeft bezwaren tegen de opgelegde dwangsom.


* 200502471/1
Hoger beroep over de gedoogbeschikking die de burgemeester van Doetinchem heeft verstrekt voor de exploitatie van een coffeeshop aan de Varsseveldseweg in die gemeente. De burgemeester gedoogt de coffeeshop, omdat de exploitant voldoende inspanningen betracht om de overlast in de directe omgeving tot een minimum te beperken en omdat het woon- en leefklimaat niet op onaanvaardbare wijze wordt aangetast. Een omwonende heeft bezwaren tegen de gedoogbeschikking, omdat zij onder meer geluid- en geuroverlast vreest. De rechtbank in Zutphen heeft in februari 2005 een eerder beroep van de omwonende ongegrond verklaard.


* 200502793/1
Hoger beroep van een inwoner van Delft over de verstrekking door de minister van Algemene Zaken van afschriften en documenten met betrekking tot het verscheiden en de uitvaart van leden van het Koninklijk Huis. De inwoner had hiervoor een verzoek gedaan op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Aanvankelijk verstrekte de minister van Algemene Zaken deze informatie niet. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft echter in een uitspraak van 31 maart 2004 geoordeeld dat de minister van Algemene Zaken de afwijzing van het verzoek onvoldoende had gemotiveerd en dat de minister opnieuw moest beslissen op het verzoek. Deze uitspraak is te lezen op deze site onder zaaknummer 200302140/1. De minister van Algemene Zaken heeft de inwoner van Delft in juni 2004 alsnog de gevraagde informatie, op enkele onderdelen na, verstrekt. Hij is hier nog niet tevreden mee, omdat hij ook inzage wil hebben in het inmiddels nieuwe draaiboek en de bijlagen.