Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

29/8/2005 - Sanering buitengebied van ongezuiverd afvalwater

Geen ongezuiverde lozingen meer

Gemeenten zijn verplicht om een rioolstelsel aan te leggen en te onderhouden. Sommige huizen of gebouwen liggen echter zo ver van het bestaande rioolstelsel af, dat aansluiting hoge kosten met zich mee zou brengen. De gemeente vraagt in zo'n geval ontheffing aan bij de provincie, met als gevolg dat de eigenaar zelf verantwoordelijk wordt voor zijn afvalwater. Om de eigenaar tegemoet te komen, hebben gemeenten, waterschap en provincie hun krachten gebundeld in de vorm van het plaatsen en subsidiëren van IBA's.

Wat is dat, een IBA?

Een individueel Behandeling Afvalwater. In plaats van het afvalwater via het riool naar een rioolwaterzuiveringinstallatie te leiden, zorgt een IBA ter plaatse voor het schoonmaken van het afvalwater. Een IBA is een zuiveringsinstallatie in het klein. Het wordt nabij een woonhuis of bedrijf in de grond gegraven. Als het afvalwater (afwaswater, toiletwater, badwater, etc.) schoon genoeg is, wordt het geloosd in de bodem of een nabijgelegen sloot of beek.

De IBA-3, zoals nu in al de gemeenten Brunssum, Landgraaf, Stein, Onderbanken, Vaals en Voerendaal geplaatst wordt, is het best presterende en meest toekomstvast systeem op het gebied van individuele afvalwaterzuivering.

Kosten

Afhankelijk van het gemeentelijke rioleringsbeleid, verschilt de eigen bijdragen van eigenaren per gemeente. De gemeente zelf draagt de meeste kosten, het Waterschapsbedrijf Limburg regelt de organisatie van de aanleg en het beheer en onderhoud. De gemeente wordt eigenaar van de IBA, net zoals zij eigenaar is van het rioolstelsel.

Koploper

Limburg heeft na de zomer als eerste provincie in Nederland het hele buitengebied gesaneerd. Verdeeld over 25 gemeente zullen er dan 600 minizuiveringen geplaatst kunnen zijn.