Socialistische Partij

Kant wil opheldering over snoepreisje VWS-directeur

29-08-2005 * Tweede-Kamerlid Agnes Kant heeft opheldering gevraagd aan minister Hoogervorst over deelname van een medewerker van zijn ministerie (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan een bijeenkomst van farmaceut Pfizer in het Franse St. Paul de Vence over geneesmiddelenbeleid.

Farmaceutisch gigant Pfizer, vooral bekend van het middel Viagra, was initiatiefnemer van een congres `Zorg in de toekomst: geneesmiddelen in 2010, een bron van zorg" dat in maart van dit jaar werd gehouden in de zuid-Franse kustplaats St. Paul de Vence. Directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie van het ministerie was daar aanwezig en verzorgde een inleiding.

Het ministerie van VWS zegt niet betrokken te zijn geweest bij de keuze van de zeer luxe locatie, dat is gelegen tussen Cannes en Monaco. De firma Pfizer heeft Hoogervorst gemeld dat de keuze vooral is ingegeven door het feit dat de locatie heel geschikt is om met een niet al te grote groep deelnemers een drietal dagen in afzondering met elkaar van gedachten te wisselen, waarbij het belangrijk is dat de groep als geheel bij elkaar blijft om daadwerkelijk tot resultaten te komen. Opvallend is de bewering dat bij een in Nederland georganiseerd congres het onmogelijk zou zijn om een deelnemersgroep als waarop dit congres zich richt gedurende 3 dagen bijeen te houden.

Van gunstbetoon is volgens Hoogervorst geen sprake. Het Reclamebesluit geneesmiddelen heeft op het gebied van gunstbetoon als kern dat het "met bepaalde uitzonderingen" verboden is om in het kader van de bevordering van de verkoop van geneesmiddelen, aan personen die bevoegd zijn om geneesmiddelen voor te schrijven of af te leveren, premies of voordelen in geld of natura toe te kennen, aan te bieden of in het vooruitzicht te stellen. De reis en het verblijf aan de mondaine Franse zuidkust had volgens Hoogervorst niets te maken met bevordering van de verkoop van geneesmiddelen.

Vreemd genoeg is van zijde van VWS geen voorstel geweest om de bijeenkomst op een locatie in Nederland te houden.

Er waren vertegenwoordigers uit de kring van de zorgverzekeraars op het congres aanwezig. Daaruit kan volgens Hoogervorst niet worden afgeleid dat een verschuiving van beïnvloeding door de farmaceutische industrie plaatsvindt van zorgaanbieders naar zorgverzekeraars.

In 2004 zijn reizen naar buitenland door de Commissie Geneesmiddelenreclame aan banden gelegd zo gelden de volgende bepalingen:

De bijeenkomst wordt georganiseerd door een buitenlandse of internationale (wetenschappelijke) vereniging of instantie. De bijeenkomst openstaat voor deelname door beroepsbeoefenaren uit meerdere landen (bij de keuze van de locatie zal rekening worden gehouden met de bereikbaarheid vanuit de verschillende landen); Er een directe relatie is tussen het onderwerp en/of het doel van de bijeenkomst en de locatie; De aanwezigheid ter plekke van een relevant onderzoeksinstituut, bedrijf of iets dergelijks.

Aan geen van bovengenoemde voorwaarden is voldaan.