Gemeente Almere

Actueel

Persbericht

Archeologiedag in Almere
Herleef de geschiedenis van de Zuiderzee!

Op zondag 28 augustus van 12.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Almere op stadslandgoed de Kemphaan een archeologiedag. Op deze dag kunnen Almeerders en andere belangstellenden kennis maken met de bijzondere geschiedenis van de provincie Flevoland. In de bodem van de polder zijn sporen gevonden die teruggaan tot zeker 8800 voor Christus. Deze archeologische resten zijn uitzonderlijk goed bewaard en zelfs in Europees opzicht bijzonder. Zij vertellen unieke verhalen over het leven van onze voorouders.

De archeologiedag richt zich dit jaar op de periode van de scheepvaart op de Zuiderzee. Het programma is zeer divers waaronder workshops, demonstraties, een tentoonstelling en een verhalenverteller. Bezoekers kunnen ook zien hoe een kano uit een boomstam wordt gemaakt. Het thema scheepsarcheologie staat dit jaar in heel Flevoland centraal. Ook de tentoonstellingen Vergaan in de Gouden Eeuw en Geen zee te hoog in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad gaan hierover.

Op dezelfde dag is ook de Volksmuziekdag op de Kemphaan. Vele muzikanten zullen de Archeologiedag opluisteren met hun accordeon, trekzak of ander instrument. Op een Open Podium kunnen amateur-muzikanten hun muziek ten gehore brengen. De groep Madlot treedt om 13.00 uur op met live folk- en dansmuziek.

De toegang voor de archeologiedag én de volksmuziekdag is gratis.

Stadslandgoed de Kemphaan ligt aan de Waterlandseweg in Almere. De Waterlandseweg is makkelijk te bereiken vanaf de A6 (afrit 5 richting Utrecht) of de A27 (afrit 36 richting Almere). Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen. Een routebeschrijving vindt u op www.kemphaan.nl.

---

Artikel 'Drie scheepswrakken bij elkaar'

08/07/2005
Het tweede artikel in de serie verhalen over 'Scheepswrakken in Almeers grondgebied' gaat over drie verschillende scheepswrakken die gevonden zijn langs de Oostvaardersdijk in Almere Pampus, namelijk een vrachtschip, een praam en een modderschouw. Dit artikel kunt u lezen op de Stadhuis-aan-huispagina van 8 juli 2005.

---

Artikelenreeks scheepswrakken


01/07/2005
Op de Stadhuis-aan-huispagina in Almere Vandaag is de gemeente Almere een artikelen reeks gestart over archeologie in Almere. De serie verhalen 'Scheepswrakken in Almeers grondgebied' geeft u een beeld van Almere toen het nog water was. Het eerste artikel is vrijdag 1 juli 2005 verschenen op de Stadhuis-aan-huispagina.

---

Archeologiedag
Zondag 28 augustus, 12.00 - 16.00 uur
Hele terrein van stadslandgoed de Kemphaan

13/06/2005
Veel mensen denken waarschijnlijk dat Almere pas sinds 1976 bestaat, maar in de bodem zijn sporen van bewoning gevonden die teruggaan tot 8800 voor Christus. Op de archeologiedag kunt u kennis maken met de bijzondere geschiedenis van onze stad en de provincie. Dit jaar richt de archeologiedag zich in het bijzonder op scheepsarcheologie. Het programma is divers: workshops en demonstraties, tentoonstelling, een verhalenverteller vertelt over het verleden van Almere, etc. Dit jaar vindt de volksmuziekdag tegelijkertijd plaats met de archeologiedag. Vele muzikanten zullen deze dag opluisteren met hun accordeon, trekzak of ander instrument.

www.kemphaan.nl/activiteitenkalender

---

Leskist Een reis op een kogge
De wereld van de oude scheepsvaart

18/05/2005
Voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs is een leskist ontwikkeld. De leskist biedt leerlingen de mogelijkheid zich te verdiepen in de wereld van de oude scheepvaart. De oude scheepvaart is een belangrijk deel van de geschiedenis van Almere. In de periode dat hier zee was, werd er druk gevaren. Er zijn ook schepen gezonken. De wrakken van deze schepen liggen vaak nog in de bodem en vormen een belangrijk onderdeel van het bodemarchief van Almere.

Het thema van de leskist is een reis op een kogge. Koggen zijn grote middeleeuwse vrachtschepen die vaak gebruikt werden door de Hanzesteden. Centraal in de leskist staat het logboek van een kapitein. In het logboek heeft de kapitein van een kogge zijn laatste reis beschreven; de leerlingen maken aan de hand van dit logboek de reis mee. Onderweg leren zij van de kapitein allerlei zaken die met de scheepvaart te maken hebben, zoals seinen met vlaggen en het maken van zeemansknopen.

De reis eindigt in een enorme storm op de Zuiderzee waarna het schip zinkt. De leerlingen kunnen aan de hand van oude zeekaarten en het logboek herleiden waar het schip is gezonken. Ze kunnen deze plek terugzoeken op een moderne kaart en komen er zo achter waar het schip nu nog in de bodem van Almere ligt.

De leskist is op aanvraag te verkrijgen bij het Eksternest op Stadslandgoed de Kemphaan. De lestkist kost 15 euro per groep en is op de scholen zelf te gebruiken.

---

Een archeologische schat in Almere Buiten

22/04/2005
Donderdag 21 april hebben professor dr. Daan C.M. Raemaekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Almeerse archeoloog Willem Jan Hogestijn in het Eksternest een presentatie gegeven over zeer bijzondere archeologische vondsten in Almere Buiten.

In Almere zijn de afgelopen jaren ruim 17.000 grondboringen geplaatst waardoor er tientallen woonplaatsen uit de Steentijd zijn ontdekt. Maar nergens zijn er zo veel en bijzondere archeologische vondsten gedaan als in Almere Buiten. In een langgerekt gebied tussen de Evenaar en het spoor waar de vroegere rivier de Eem als het ware het spoor doorsnijdt. Hier zijn tientallen splinters vuursteen, resten van vuurplaatsen en geroosterde hazelnoten gevonden. Dit zijn kleine vondsten die met boringen uit de grond zijn gehaald, maar wel vondsten die wijzen op veel meer. Sinds kort weten we dat deze vondsten dateren van 8000 voor Christus: een schat van internationale betekenis!

Lees er meer over in de folder Een schat in Almere Buiten.
---

Link naar Nederlandse Jeugd Bond voor Geschiedenis

Klik op logo

---

Foto's opgravingscursus Overgooi


01/11/2004
In augustus-september zijn 40 inwoners en de archeologen van de gemeente Almere aan de slag gegaan met de opgravingscursus. In Almere Overgooi gingen zij de put in! Spitten, graven en zeven het was aan de orde van dag. Kijk hier voor een foto-impressie.
---

Meer informatie over archeologische scheepswrakken gevraagd

20/10/2004
Het college stelt de raad voor om het advies over acht scheepswrakken in Almeerse bodem pas op te stellen nadat hierover, conform de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie, meer informatie beschikbaar komt vanuit het ministerie. Voor twee overige scheepswrakken steunt de raad de wettelijke bescherming. Over het elfde scheepswrak stelt het college voor deze niet in aanmerking te laten komen voor wettelijke bescherming, omdat het scheepswrak minder waardevol blijkt dan was aangenomen.

Eind 2003 heeft de staatssecretaris van Cultuur de Almeerse gemeenteraad om advies gevraagd over de voorgenomen wettelijke bescherming van elf wrakken. Een wettelijke bescherming betekent dat bij alle veranderingen op of aan het terrein van het scheepswrak er een vergunning nodig is. Dit is een vergunning van de minister op basis van de monumentenwet. De scheepswrakken in Almere beslaan een periode van 500 jaar en vertegenwoordigen verschillende typen schepen (vrachtschip en vissersschip).

Nadat aanvullende informatie is verstrekt door het ministerie komt er een nieuw collegevoorstel voor het advies rond de resterende tien scheepswrakken.

---


* Nieuwsarchief
Archeologisch nieuwsarchief

* Foto's opgravingscursus Overgooi
Een foto-impressie van de opgravingscursus in Almere Overgooi