PERSBERICHT - 2005-07-05
Grootste feest in de regio met 2000 evenementen in 80 plaatsen
Tien jaar 'Bauernherbst'in het Salzburgerland
Als de zomer in het SalzburgerLand zijn einde nadert, begint het
hoogseizoen voor de echte levensgenieters. Dit is immers al tien jaar
de tijd van het grootste feest in de regio: de boerenherfst of de
Bauernherbst. Met meer dan 2000 evenementen wordt van 27 augustus tot
26 oktober in 80 plaatsen het einde van de zomer en het begin van het
oogstseizoen gevierd.
Het vee wordt op
feestelijke wijze van de Alm gehaald en er zijn talloze boerenmarkten.
Ook culinaire hoogstandjes en volksmuziek zorgen er ieder jaar weer
voor dat er een hoop te genieten valt, zowel voor bezoekers als voor
de lokale bevolking. De jubileumeditie van de Bauernherbst staat dit
jaar geheel in het teken van hout en hooi.
Hoofdthema 2005: hout en hooi
Dit jaar sieren hout- en hooisculpturen de plekken waar de
Bauernherbst plaatsvindt. Boeren, meubelmakers, kunstenaars en
timmerlieden demonstreren op indrukwekkende wijze hun vakmanschap. Een
lust voor het oog. Op veel van de Bauernherbst-feesten kunnen
bezoekers de geschiedenis van het houtbewerken ervaren, van
traditionele methodes tot de modernste technieken.
Hout is voor de agrarische sector in de regio Salzburg een belangrijke
grondstof. Zo komt een derde deel van de inkomsten van boeren voort
uit de houtbewerking. Het andere gedeelte komt uit de melk- en
vleesindustrie, waarbij hooi natuurlijk als voedermiddel een wezenlijk
bestanddeel vormt. Reden genoeg dus om het gedroogde gras tot een
thema te maken tijdens deze jubileumuitvoering van de Bauernherbst. De
bezoekers van de Bauernherbst wacht een bonte mengelmoes van
fascinerende activiteiten rondom het thema hooi: van hooien in
grootvaders tijd tot reusachtige hooifiguren.
Cultuur en Culinair
Onder het motto "Feesten-Proeven-Cultuur" is er voor elk wat wils. Zo
kan men op boerenmarkten en de Bauernherbst-feesten kennis maken met
de traditionele cultuur van het boerenleven. Boerenambachten als
"Patschen-machen" (het maken van huisschoenen),"Almkranzl-Binden" of
"Holzschindl-schnitzen" hebben een lange traditie. Op veel plekken
kunnen bezoekers toekijken of zelf meedoen. Bovendien zorgen
muziekkapellen, hoornblazers en traditionele klederdrachten voor een
passende stemming in de dorpen.
Regionale lekkernijen
Aangezien de tijd van de Bauernherbst ook oogsttijd is, mag het
culinaire aspect natuurlijk niet ontbreken. De alpenweiden, bossen,
wouden en meren leveren de beste ingrediënten voor regionale
lekkernijen. Boerenproducten die aan huis verkocht worden staan door
hun versheid en kwaliteit garant voor optimaal genieten. Op diverse
plekken kunnen gasten oude gerechten die op de Bauernherbst-menukaart
staan proeven, zoals "Kasnock`n im Pfandl", "Bauernbratl", "Pofesen"
en "Vogelbeer Schnaps". Als het op een bepaalde plek bijzonder goed
smaakt kan een stem van de klant de uitbater helpen aan de felbegeerde
titel "Bauernherbst-Wirt des Jahres 2005" (Bauernherbst-waard van het
jaar 2005).
Vrij toegang tot "Heimat"-musea
De Bauernherbst is een cultuurbelevenis van een bijzondere orde, die
zijn wortels heeft in oude gebruiken. Deze traditionele en oude
levenswijze komt men in de vele "Heimat"-musea op het spoor. Zaken als
de dorpsgeschiedenis, oeroude gereedschappen en scenes uit
traditionele levenswijzen worden met veel oog voor detail
tentoongespreid. Hoe leefde men 1500 jaar geleden op een boerderij of
hoe werkt een graanmolen? Verbaas uzelf en leer. De toegang tot de
belangrijkste en meest attractieve musea van de Bauernherbst-plaatsen
is bovendien gratis.
Meer informatie: www.bauernherbst.com