FNV KIEM

Jongeren

Marokkaanse jongens gediscrimineerd bij stage

26 augustus 2005 - Marokkaanse MBO-ers die een bedrijf bellen voor een stageplaats worden veel minder vaak uitgenodigd dan autochtone leerlingen met dezelfde kwalificaties. In de bouw hebben autochtonen zelfs drie keer zoveel kans op een uitnodiging als Marokkanen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van GroenLinks.

In het onderzoek zijn 336 bedrijven benaderd in de sectoren bouw, detailhandel en horeca (restaurants). In de bouw had een autochtone leerling een kans van 41% om uitgenodigd te worden, terwijl een Marokkaanse leerling met dezelfde kwalificaties slechts in 15% van de gevallen werd uitgenodigd.

In de detailhandel is het verschil een stuk kleiner, hier ligt het percentage voor autochtonen op 49% en voor Marokkanen op 39%. In de horeca is nauwelijks verschil geconstateerd.

Het verschil tussen de sectoren kan te maken hebben met het feit dat in de bouw jongens zijn ingezet voor het onderzoek, terwijl in de andere sectoren meisjes zijn ingezet. Mogelijk speelt de negatieve beeldvorming over Marokkaanse jongens een rol.

Een opmerkelijke uitkomst is verder dat discriminatie met name lijkt voor te komen bij erkende leerbedrijven.

GroenLinks wil dat er scherper wordt opgetreden tegen discriminatie bij het toekennen van stageplekken. Ook moet er meer worden geïnvesteerd in het onderwijs en in de begeleiding van stagiaires.

Interessante links:
www.fnv.nl/workpower info over alles wat te maken heeft met werk en
geld. Wil jij het meeste halen uit je stage of baan?
www.sjadam.nl
www.allstarsnederland.nl