Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Wateropgave Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

26 augustus 2005

Schieland en de Krimpenerwaard heeft de "wateropgave" van het beheersgebied vastgesteld en hierover gerapporteerd aan de Unie van Waterschappen. Onder de wateropgave worden de maatregelen verstaan, die noodzakelijk zijn om de waterhuishouding zowel bij het huidige als bij het toekomstige klimaat aan de werknormen voor wateroverlast te laten voldoen.

De verwachte klimaatverandering zal gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Zo wordt er verwacht dat de gemiddelde neerslag in 2050 in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard met 10 tot 20% zal toenemen. Dit betekent dat het waterschap nu maatregelen moet nemen om de normen voor wateroverlast -wat is acceptabel en wat niet meer- ook dán te halen. Schieland en de Krimpenerwaard heeft er voor gekozen om met name in kaart te brengen wat de consequenties van de extra neerslag zijn voor waterberging (de extra neerslag tijdelijk bergen op daarvoor bestemde stukken grond) en welke maatregelen daarbij zijn te nemen.

Conclusies uit de wateropgave
Om te kunnen bepalen hoeveel waterbergingsoppervlakte het waterschap in de toekomst nodig heeft, is het belangrijk te kijken naar het grondgebruik. Het gebied van Schieland kenmerkt zich door veel bebouwd gebied en gedeelten met een lage ligging. Beide zijn niet gunstig bij veel neerslag, omdat het water moeilijk weg kan of al snel overlast veroorzaakt. Het gebied van de Krimpenerwaard kenmerkt zicht door veel minder bebouwing; in principe gunstig voor het opvangen van neerslag.

De wateropgave laat zien dat er in de akkerbouwpolders in het noorden van het Schieland-gebied geen waterbergingstekorten zijn of zullen zijn. Anders is dat voor de Oostpolder en het centrum van Rotterdam. Ook in enkele laaggelegen delen van de Polder Bleiswijk en de Zuidplaspolder bestaan er waterbergingstekorten. Schieland en de Krimpenerwaard anticipeert nu al op deze verwachte waterbergingstekorten door gemalen te bouwen, stuwen aan te passen en verbindingen met waterpartijen te maken.

Het gebied van de Krimpenerwaard zal, door de uitvoering van de Landinrichting, een ander gezicht krijgen. Bij uitvoering van de plannen voldoet de waterhuishouding aan de werknormen.