Gemeente Ede

nummer 157 / Ede, 24 augustus 2005

Allochtone en autochtone huurders enthousiast
Huurders praten mee over toekomst van de wijk Veldhuizen

Allochtone en autochtone inwoners van de Edese wijk Veldhuizen A hebben in drie projecten de afgelopen maanden op bijzondere wijze een bijdrage geleverd aan de toekomstplannen voor hun wijk. Vrijdag 26 augustus aanstaande om 11.15 uur wordt in Buurtcentrum Veldhuizen het eindverslag van de projecten overhandigd aan de wethouders Jonker en Van de Pol en de directeuren van Woonstede en Welstede.

De projecten waren een initiatief van de gemeente Ede, die autochtone én allochtone wijkbewoners actief bij de wijkvernieuwing wil betrekken. De projecten zijn uitgevoerd in opdracht van de Huurdersbond Ede. Het Woonbond Kennis- en Adviescentrum heeft de projecten ontwikkeld en samen met de Huurdersbond uitgevoerd. Ook Woonstede en Welstede hebben actief geparticipeerd. Aan de projecten hebben bewoners meegedaan uit de flats Luynhorst 1, Luynhorst 2 en de Langenhorst.

Het meest spraakmakende project was het Woonatelier in Luynhorst 2. Hier hebben bewoners samen met professionals van een architectenbureau gepraat over de nieuwe inrichting van hun wijk. Hoewel de deelnemers geen garantie hadden dat zij in de wijk kunnen blijven wonen na de vernieuwing, hebben zij op enthousiaste wijze meegewerkt aan het maken van plannen. Zowel de deelnemers als de professionals waren positief verrast over de kwaliteit van de door de bewoners ontwikkelde plannen. De plannen zullen zeker een rol spelen bij de daadwerkelijke wijkvernieuwing. Het Woonatelier is begeleid door het instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM.

Ook het project in Luynhorst 1 is goed ontvangen. De bedoeling was om na te gaan hoe de betrokkenheid van de bewoners bij de wijkvernieuwing kan worden vergroot. Hiertoe hebben medewerkers van het project een groot aantal huisbezoeken afgelegd en met veelal allochtone bewoners gepraat over hun ervaringen en hun visie op de toekomst van de wijk. Vervolgens is een bewonersavond georganiseerd waar over deze onderwerpen verder gepraat is. Zowel de bewoners als de instanties hebben dit als zeer positief ervaren.

In de Langenhorst is een bewonersavond georganiseerd om te praten over overlast. De bewoners hebben een top 4 gemaakt van de ergste overlast. Zij hebben woon- en leefregels opgesteld, die na een half jaar geëvalueerd zullen worden. De bezoekers van de avond zijn, ondanks de wat tegenvallende opkomst, tevreden over de inhoud.

De conclusie uit de drie projecten is dat blijkt dat het mogelijk is allochtone én autochtone huurders op een positieve wijze een bijdrage te laten leveren aan planvorming. Van belang is daarbij dat van het begin af aan duidelijk is dat hun inbreng serieus genomen wordt. Bewoners stellen een persoonlijke aanpak zeer op prijs. Een dergelijke aanpak is arbeidsintensief, maar levert wel goede resultaten op. Ook de samenwerking tussen Woonstede, Welstede en de externe deskundigen is goed bevallen.

De groep die nu actief meegedacht heeft over de plannen wordt zoveel mogelijk in contact gebracht met de bestaande bewonerscommissies, zodat zij ook in de toekomst een positieve bijdrage kunnen blijven leveren aan de verdere ontwikkeling van de wijk.
---