Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw: Fietsroute met MP3-speler

Onderweg luisteren naar verhalen, gedichten, liedjes en anekdotes

Onder de titel Langs oude banen is de Achterhoek een bijzondere cultuurtoeristische fietsroute rijker. De bewegwijzerde fietsroute gaat over eeuwenoude vervoerswegen, langs vroegere en hedendaagse pleisterplaatsen en onderweg zijn er verhalen, gedichten, anekdotes en liedjes. Die worden op moderne wijze ten gehore gebracht. De fietser krijgt namelijk een MP3-speler mee. De route is 52 kilometer lang met een verkortingsmogelijkheid tot 34 kilometer. Hij start bij één van de oudste, zo niet de oudste, herberg van ons land: De Radstake in Varsseveld.

Verhalenroute

c6d0ec.jpgDe route voert de hedendaagse fietser met behulp van routebordjes met afbeelding van een oud wagenwiel over oude vervoerswegen naar Halle en Hummelo en dan via een bocht over Mariënvelde en Harreveld weer terug naar Heelweg. In de sporen van vroegere reizigers als monniken, struikrovers, troubadours en marskramers krijgt de fietser met behulp van een MP3-speler in veertien delen informatie over de betreffende locatie in vroeger tijd. Zo hoort de reiziger naast proza, poëzie, legenden en anekdotes ook liedjes van o.a. Normaal, Boh Foi Toch en Jovink en de Voederbietels. Zo is vanzelfsprekend het nummer Oerend Hard te horen op het moment dat de fietser het Hengelse Zand doorkruist. De verhalen zijn zowel in het Algemeen Beschaafd Nederlands als in het Achterhoekse dialect. De verhalenroute geeft letterlijk en figuurlijk inhoud aan de slogan Je komt op verhaal in de Achterhoek .

Pleisterplaatsen

De tocht start bij pleisterplaats en Toeristisch Overstap Punt De Radstake in Heelweg bij Varsseveld. Boerenherberg De Radstake ligt aan een voormalige Hessenweg, die van het Duitse Bocholt naar Doesburg liep. Eeuwenlang een pleisterplaats voor reizigers, die te voet, met paard of met de wagen door de Achterhoek trokken. Onderweg kan worden gepauzeerd op vergelijkbare plekken waar vroeger de reizigers ook al hun natje en droogje haalden; boerencafés zoals Het Wapen van Heeckeren, De Tol, en De Tolhutte.

Reizen is tol betalen

Tol hoeft onderweg niet meer te worden betaald. Wel dient de routefolder voor 4,95 Euro te worden aangeschaft en voor de huur van de MP3-speler wordt 2 Euro per persoon gerekend. De routefolder is te koop bij de VVV s in de Achterhoek en De Radstake of te bestellen bij VVV Oude IJsselstreek, tel. 0315-64 04 77, info@vvvvarsseveld.nl. De MP3-speler is alleen te huur bij startpunt De Radstake, tel. 0315-24 12 58, info@dancingderadstake.nl. De duur van de route is minimaal een dagdeel.

Initiatief

Het project Langs oude banen is een initiatief van het Recreatieschap Achterhoek-Liemers, het Gelders Overijssels en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme in samenwerking met de VVV Oude IJsselstreek, gemeente Oude IJsselstreek, Varssevelds Belang en De Radstake. De route is uitgestippeld door Gerrit Hulshoff. De samenstelling van de verhalen op MP3 is verzorgd door Hans Mellendijk met medewerking van Hermi Hartjes, Hans Keuper, Bert Scheuter, Wouter ten Pas en Sebastiaan Roes.

De route kwam tot stand mede dankzij financiële ondersteuning van de Europese Gemeenschap (Fonds voor Regionale Ontwikkeling), Provincie Gelderland, Recreatieschap Achterhoek-Liemers, gemeente Oude IJsselstreek en De Radstake.

Langs oude banen

Heel de menselijke historie is voorbij getrokken als een bonte kermisoptocht, al die eeuwen door.

Hier gingen de Germaanse horden, op zoek naar buit of beter land, hier trokken de Romeinse soldaten in gesloten gelederen langs en de takken van de eiken- en berkenstruiken streken over het goud van de zegevierende adelaars der legioenen. Straks trekt het heen en weer over die wegen in het grote vacuum der geschiedenis, waarover de kronieken zwijgen. Tot de Frankische legerscharen van Karel de Grote op het toneel verschijnen. Nog later komen de edelen met hun kleurrijke jachtstoeten en de zware hoeven van hun edele strijdrossen stuiven de eenzame voetsporen der evangeliepredikers weer onder het zand. De witgehuifde wagens beginnen te rijden van Hanzestad naar Hanzestad, maar nog steeds trekken soldaten door het land; Spaanse soldeniers, staatse huurlingen, bisschoppelijke troepen uit Münster, volk uit Pruisen, Franse dragonders, ja zelf kozakken, ruiters van een verre steppe, en tenslotte tollen Engelse en Canadese tanks over deze wegen. En daar tussendoor, vanaf de vroegste tijden, die bonte stoet van varende luyden, reizende mensen, van alle nationaliteiten en leeftijden en van alle schakeringen tussen goed en kwaad. De oude weg heeft ze voorbij zien gaan: de bedelmonniken, studenten en zangers, de wonderdokters en kwakzalvers, de marskramers, de beren- en apenleiders, de ketel-en mandenlappers, de goochelaars, de handelaars in muizen- en rattenkruid en maagkruiden, de boekkramers, de beeldjeskooplieden, de scharenslijpers, de dieven, brandstichters en struikrovers. De weg heeft hen allen gezien, ook hen wier historie ongeschreven bleef in de officiële kronieken. En wie meer wil weten van al deze mensen, van dit golvend element in de geschiedenis, over wie niemand de pen in de inkt doopte dan de schrijvers aan de gerechtshoven en die van schout en schepenen, moet gaan snuffelen in deze vergeelde protocollen of gaan luisteren wat het landvolk vertelt.

Johan G. Vos, Achter Rijn en IJssel, Zwervend door Achterhoek en Liemers, 1957