Ingezonden persbericht
Persbericht Vereniging Bijstandsbond Amsterdam
Noodsituatie bij Rechtbank Amsterdam
Geen met voldoende rechtswaarborgen omklede rechtsgang meer voor bijstandsgerechtigden
Het strenge beleid van de Sociale Dienst Amsterdam waarbij veel uitkeringen worden stopgezet of niet toegekend leidt bij de Amsterdamse Rechtbank tot een stuwmeer van procedures. Momenteel worden in bijstandszaken gemiddeld ongeveer tien voorlopige voorzieningen per dag gevraagd door mensen uit Amsterdam en naaste omgeving. Een voorlopige voorziening is een spoedprocedure in het kader van de Algemene Wet Bestuursrecht die staat naast de officiele beroepsprocedure en die alleen kan worden aangevraagd in spoedeisende situaties. De procedure is bedoeld om snel een voorlopig oordeel van de rechter te krijgen bij stopzetting of niet toekennen van een uitkering. Dit betekent, dat jaarlijks tussen de 2 en de 3000 mensen uit Amsterdam en omgeving door het strenge beleid van de sociale dienst in een zodanige financiele noodsituatie terecht komen dat zij een beroep moeten doen op een voorlopige voorziening.
Mede door gebrek aan menskracht bij de Rechtbank is er sinds enige tijd geen sprake meer van een met voldoende waarborgen omklede rechtsgang. Ook de procedure van de voorlopige voorziening betekent momenteel, dat de rechtszoekende ongeveer 7 weken moet wachten voor hij of zij bij de rechter terecht kan en dan moet je nog twee weken wachten op de uitspraak. Let wel: we hebben hier te maken met mensen die door omstandigheden niet kunnen voorzien in hun eigen bestaan. Deze mensen zitten bij iedere procedure minstens twee maanden zonder inkomen. Bij deze mensen lopen de schulden op, en de soms aanzienlijke bijkomende kosten voor het maken van deze schulden moeten de mensen zelf betalen.
Ook in noodsituaties staat nu in feite geen spoedprocedure meer open om de rechter een uitspraak te laten doen. Dit is in strijd met de grondwet, waarin staat dat de overheid verplicht is iemand een inkomen te verschaffen wanneer die door omstandigheden niet in het eigen onderhoud kan voorzien. De voorlopige voorziening werkt niet meer als spoedprocedure omdat zij in feite langer duurt dan de bezwaarschrift-procedure, die 6 weken duurt. Er zijn daarom advocaten, die overwegen bij noodsituaties de civiele rechter in kort geding een uitspraak te laten doen. Nadeel van deze procedure is, dat de rechtszoekende kan worden veroordeeld in de proceskosten.
Piet van der Lende