Nederlandse Akkerbouw Vakbond



Bietenprijs dit jaar min 12 euro?
Een nieuwe tegenvaller voor bietentelers dreigt op korte termijn. Terwijl de groei in volle gang is en de oogst nabij, komt de EU binnenkort waarschijnlijk met slecht nieuws voor telers. Dat kan leiden tot een mengprijs die dit jaar met 20% onderuit gaat. De NAV vindt dit onaanvaardbaar. De bieten zijn maanden geleden gezaaid en het is onverteerbaar dat Brussel vlak voor de oogst komt met een dergelijk ingrijpende quotumkorting bijna aan het eind van het groeiseizoen.

Wat is er aan de hand? In WTO-verband heeft de EU afspraken gemaakt over maximale exportrestituties en exporthoeveelheden. Eind juni berekende de Europese Commissie de totale exporthoeveelheid op tussen 2,5 en 3,6 miljoen ton in de EU voor het seizoen 2005/2006. Dit terwijl binnen de WTO-afspraken bij een gemiddelde exportrestitutie van e 41,50 per 100 kilo de maximale export slechts 1,1 miljoen ton mag bedragen. De signalen uit Brussel worden helaas steeds sterker dat de exporthoeveelheid uitkomt boven 3 miljoen ton. Oorzaken van het hoge overschot: het onderschatten van de productie in 2004 en het achterblijven van de suikerconsumptie. De voorraden 2004 worden meegenomen naar het seizoen 2005/2006. Daarbij komt dat dit jaar alle landen hun quotum naar verwachting volmaken.Wat dit laatste betreft: in tegenstelling tot andere jaren maakt Italië dit jaar het volledige A- en B-quotum vol.

Declassificatie
Voor Nederland zou de declassificatie of quotumkorting over het lopende seizoen uitkomen tussen 9 en 17%. Dat leidt tot het aandeel C-suiker in de Nederlandse mengprijs van tussen 11 en bijna 22%. De gemiddelde bietenprijs voor de teler daalt daardoor minimaal met e 5,= en gezien de recente signalen uit Brussel waarschijnlijk met meer dan e 10,= per ton. Dit is desastreus voor bietentelers. 'Onaanvaardbaar en te gek voor woorden', reageert de NAV die al jaren pleit voor het individueel doorschuiven van C-suiker. Uitsmeren
Ook nu is er een betere oplossing voor dit probleem. Als het onontkoombaar is dat telers op moeten draaien voor de gevolgen van de onvoorziene overschotten, dan geeft de NAV de voorkeur aan het uitsmeren van de quotumkorting over meerdere jaren, bijvoorbeeld 2006 en 2007, zodat telers door het zaaien van minder bieten in kunnen spelen op de door de EU kennelijk niet voorziene verstoring van vraag en aanbod in het seizoen 2004/2005.