Greenpeace bezorgd over nieuwe pulskorvisserij

Stichting greenpeace nederland

http;//www.greenpeace.nl

Stop met visserij op schol tijdens feestweek!
Greenpeace bezorgd over nieuwe pulskorvisserij

Greenpeace is zeer bezorgd over de plannen voor het in gebruik nemen van de pulskor, een nieuwe vistechniek om schol en tong te vangen. Met de pulskor gebruikt de visser elektrische schokken om deze bodemvissen uit het zand in het net te jagen. Nu worden vissen uit het zand gejaagd met behulp van zware kettingen over en door de bodem, dit heet boomkorvisserij. Weliswaar komen deze kettingen in de pulskorvisserij te vervallen, maar ook het zware sleepnet van de pulskor vernietigt planten en dieren die op de zeebodem leven. Daarnaast worden nog altijd veel onbedoelde vissen gevangen, die dood of bijna dood weer terug in zee worden gegooid. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij showt de pulskor vandaag voor het eerst aan de pers.

'De pulskor is een stapje in de goede richting, maar meer ook niet. Het is absoluut niet de milieuvriendelijke vangsttechniek die het wordt genoemd. We krijgen de indruk dat overheid en vissers de overstap naar de pulskor te haastig maken en denken alle problemen te hebben opgelost,' zegt Farah Obaidullah, campagneleider Oceanen bij Greenpeace. 'De pulskor is een zeer kortzichtige oplossing. Straks zitten we met nog minder vis in onze Noordzee, maar wel met de investering in pulskors die nog steeds niet duurzaam zijn.'

Wel is Greenpeace blij dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij eindelijk iets wil doen aan de schadelijke gevolgen van de bodemvisserij. Obaidullah: 'Het ministerie ziet in dat we moeten stoppen met de schadelijke boomkorvisserij. Nu moeten we nog toe naar een echte oplossing, zodat de Noordzee kan herstellen.'

De hoeveelheid vis in de Noordzee gaat de laatste jaren hard achteruit door de huidige vistechnieken en doordat te veel wordt gevist. Dat het Nederlands Visbureau juist nu de Week van de Schol viert, met tal van reclame-activiteiten om deze vis te promoten, vindt Greenpeace jammer. 'Zolang er geen duurzame vismethode bestaat, zou het zou verstandiger zijn te stoppen met de boomkorvisserij op schol,' aldus Obaidullah.

De natuur in de Noordzee zal zich herstellen door het instellen van zeereservaten, waar vissen ongestoord groot kunnen groeien. In de overbeviste Noordzee krijgen vissen nu amper de kans zich voort te planten, laat staan dat ze de supervruchtbare leeftijd bereiken die zo belangrijk is voor een gezonde zee met veel vis. Vissers vangen veel ondermaatse vis, die dood of bijna dood weer overboord worden gezet. Schol kan bijvoorbeeld een lengte bereiken van 70 centimeter, maar wordt meestal gegeten als hij 30 centimeter is, net boven het minimale aanlandingsformaat. Of slibtong, geliefd in restaurants vanwege z'n bescheiden formaat, zou eigenlijk niet gegeten mogen worden: het is tong die zich nooit heeft voortgeplant.

Voorbeelden wereldwijd tonen aan dat het instellen van zeereservaten ook in de rest van de zee zorgt voor meer vis. Om de zee gezond te houden, moeten buiten de reservaten alleen nog duurzame vismethodes worden gebruikt, vindt Greenpeace.

Greenpeace voert wereldwijd campagne tegen overbevissing. Bij Canada zijn vanaf het Greenpeaceschip Esperanza acties gevoerd tegen de overbevissing van de Atlantische Oceaan. Ook vecht Greenpeace tegen de grootschalige illegale visserij op kabeljauw in de Barentszee, waarvan de vangsten ook in Nederland terecht komen. Greenpeace-vrijwilligers in Nederland touren deze zomer rond met een ouderwetse haringkar en tonen levensechte vismodellen in de vroeger zo normale formaten. De medewerkers geven informatie over de problemen van de zee en delen de vis-a-card uit, het kleurrijke kaartje van Greenpeace waarop staat welke vis je wel en niet verantwoord kunt eten. Schol en tong zijn enkele van de vissen die op de kaart zwaar in het rood staan. De haringkar van Greenpeace staat zaterdag 27 augustus in Arnhem.

Voor meer informatie, foto's of filmmateriaal over de verwoestende visserij op schol: Zie www.greenpeace.nl of bel
Laura Westendorp, Persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013 Farah Obaidullah, campagneleider Oceanen bij Greenpeace, 06 15011161

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 612.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.