FNV

Gemeenten laten mensen bungelen tussen baantjes en bijstand

Bij de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand hebben gemeenten vooral oog voor het eigen financiële belang op korte termijn. Werkzoekenden laten ze bungelen tussen slechte betaalde baantjes en een uitkering. Dat stelt de FNV in een evaluatie van de vorig jaar ingevoerde wet.

Volgens de onderzoekers is het geclaimde succes van de nieuwe bijstandswet deels cosmetisch. Weliswaar is het aantal bijstandsgerechtigden tegen de verwachting in gestabiliseerd, maar dat komt niet omdat veel werkzoekenden voor langere tijd aan de slag zijn gekomen.

Volgens de wet zijn gemeenten anders dan voorheen zelf volledig financieel verantwoordelijk voor het bijstandsbudget. Zij zouden daardoor meer nadruk leggen op het duurzaam aan de slag helpen van werkzoekenden.

De FNV constateert een wildgroei aan kortdurende gemeentelijke projecten waarin werkzoekenden tewerk worden gesteld zonder enige relevante arbeidservaring op te doen. Het lijkt er op dat sommige gemeenten zo het aanvragen van een uitkering willen ontmoedigen. Daar komt nog bij dat de aanvraag soms maanden in beslag neemt waardoor mensen grote schulden moeten maken.

"Een slechte zaak", vindt Ton Heerts, de vice-voorzitter van de FNV. "Wie continu in de rats zit over zijn schulden heeft natuurlijk het hoofd niet alleen bij het zoeken naar een baan."

Het rapport van de evaluatie is hier te vinden.