Politie Drenthe

Politie sluit onderzoek poging tot moord af

Dieverbrug 26-08-2005 - De politie heeft deze week het onderzoek naar een vechtpartij bij een Chinees-Indisch restaurant aan de Rijksweg in Dieverbrug afgesloten. In de nacht van 31 juli op 1 augustus raakte bij een ruzie een 17 jr. Chinese werknemer van het restaurant zwaar gewond. De politie hield tien verdachten aan waaronder vier illegalen. Hen wordt o.a. poging tot moord ten laste gelegd. Alle verdachten zijn van Chinese afkomst.

Het slachtoffer werd met meerdere botbreuken en kneuzingen opgenomen in het ziekenhuis in Zwolle. Na twee weken is hij daaruit ontslagen. Hij heeft aangifte gedaan.

Rechercheteam
Een team van acht politiemensen deed de afgelopen drie weken uitgebreid onderzoek naar deze poging tot moord. Dit onderzoek bleef niet beperkt tot Drenthe. Politiemensen van de vreemdelingendienst assisteerden bij de opsporing van verdachten. In- en bij het restaurant is uitgebreid technisch onderzoek gedaan. In het kanaal naast het restaurant werd daarbij een tas aangetroffen waarin kleding van het slachtoffer bleek te zitten. Ook is een aantal autos i.v.m. sporenonderzoek voor technisch onderzoek in beslag genomen.

Tien verdachten
In de nacht van de mishandeling hield de politie direct twee verdachten uit Harlingen en Baexem aan. In de week daarop werden de eigenaar van het restaurant en drie verdachten uit Diever en Erm aangehouden.
Op 9 augustus hield de politie in Harlingen drie (illegaal in Nederland verblijvende) verdachten aan en als laatste op 16 augustus in Dieverbrug nog een ook illegaal in Nederland verblijvende verdachte. De leeftijd van de verdachten ligt tussen de 17 en 50 jr.

Twee verdachten, waaronder een illegaal, zitten nog in voorarrest. Vier anderen, waaronder de eigenaar van het restaurant, zijn voorlopig in vrijheid gesteld. Drie illegale verdachten zijn in vreemdelingbewaring gesteld. Eén verdachte is al na een paar dagen in vrijheid gesteld.

Illegalen
Tijdens het onderzoek trof de politie op 9 augustus in een aantal panden in Harlingen ook drie illegale Chinezen aan. Datzelfde gebeurde op 16 augustus in Dieverbrug. In het Chinees-Indisch restaurant trof de politie vier illegale Chinezen aan.
Deze aangehouden illegale Chinezen hebben niets met de zaak in Dieverbrug te maken. Ook zij zijn in vreemdelingenbewaring gesteld en zullen het land worden uitgezet.

Dirk Neef verzorgt m.b.t. dit bericht de voorlichting voor Politie Drenthe. Tel. 0592-452475 of 06-51 55 7950.