Gemeente Hellendoorn


Subsidie op aanschaf zonneboiler

Eind september organiseert de gemeente Hellendoorn een zonne-energiemarkt. Op deze markt kunnen geïnteresseerden zich laten voorlichten over zonne-energiesystemen en aantrekkelijke aanbiedingen van installateurs. De gemeente start tegelijkertijd een actie waarbij maximaal 42 inwoners (wie het eerst haalt, wie het eerst maalt) van de gemeente een subsidie kunnen krijgen op de aanschaf van een zonneboiler voor een bestaande of nieuwbouw woning. Afhankelijk van de omstandigheden kost in het algemeen een compleet geïnstalleerde zonneboiler ⬠1.800,00 tot ⬠2.500,00. Daar gaat de subsidie van de gemeente Hellendoorn nog van af. De subsidie bedraagt maximaal â¬
1.000,00 per geïnstalleerde zonneboiler op een bestaande woning en ⬠500,00 voor een zonneboiler op een nieuwbouwwoning. Deze markt biedt een uitgelezen kans voor inwoners om zich goed te laten informeren.

Investeren in zonne-energie loont
Uit onderzoeken in Almelo en Enschede blijkt dat bewoners met een zonneboilergemiddeld 46% gas besparen op de verwarming van kraanwater.Uit de analyse van de meterstanden blijkt dat het gemiddelde warmwaterverbruik 100 liter per dag per woning is. Per persoon wordt 26 liter warm water gebruikt (een gemiddeld aantal bewoners per woning is 3,9). Op basis hiervan komt het totale gasverbruik voor het verwarmen van water zonder zonneboiler op 285 m3. Met zonneboiler is dit gemiddeld 46% lager. In de zomermaanden kan de zonneboiler zelfs voor 100 % in de behoefte aan warmwater voorzien. De cv-ketel hoeft dan niet bij te springen om het water te verwarmen. In de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, kan een zonneboiler ook al een redelijke hoeveelheid warm water maken. Levert de zon onvoldoende warmte, dan springt de cv-ketel bij. Hierdoor heeft een bewoner altijd de beschikking over voldoende warm water.

Meer informatie volgt nog
De datum van de energiemarkt is op dit moment nog niet bekend. Zodra deze bekend is, wordt deze in de gemeentelijke advertentie in het Twents Volksblad en in persberichten bekend gemaakt.