Time : 6:30:00 PM
Date : Thursday, August 25, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

Vogelgriep: de aanbevelingen van de vergadering van deskundigen bij de Europese Commissie bevestigen de Belgische maatregelen

Ingevolge de uitbreiding van de vogelgriep (Aviaire Influenza) van Zuidoost Azië naar Rusland (Siberië) heeft een groep van deskundigen (veterinaire deskundigen en ornitologen) van de Europese Commissie en van de Lid-staten van gedachten gewisseld over mogelijke maatregelen om de pluimveebedrijven in de Europese Unie tegen een eventuele uitbraak van de ziekte te beschermen.
Als conclusie van de vergaderingen werden een aantal aanbevelingen geformuleerd die volledig in de lijn liggen van de strategie die begin deze week door Minister Rudy Demotte werden goedgekeurd. De aanbevelingen van de groep deskundigen kunnen als volgt worden samengevat:


1.de evolutie van de vogelgriep is zorgwekkend. De rol van trekvogels in de verspreiding van de ziekte kan niet worden uitgesloten, maar is waarschijnlijk erg beperkt. Eerder dan een algemene ophokplicht worden maatregelen op basis van een individuele risico evaluatie per bedrijf aanbevolen;

2.er worden bijkomende inspanningen gevraagd van de Lid-staten voor de monitoring van de wilde vogelpopulatie;

3.gerichte informatie om de pluimveehouders en dierenartsen op hun verantwoordelijkheid te wijzen inzake de noodzakelijke bioveiligheidsmaatregelen en om hun aandacht te vestigen op elk teken dat op aanwezigheid van vogelgriep zou kunnen wijzen;
4.elke Lid-staat moet het urgentieplan vogelgriep actualiseren zodat het onmiddellijk in werking kan treden in geval van vermoeden of het opduiken van de ziekte;

5.bijzondere aandacht is nodig bij de controles aan de EU-buitengrenzen met het oog op een strikte naleving van de communautaire vereisten inzake import.

De Belgische maatregelen liggen volledig in de lijn van deze aanbevelingen. Het urgentieplan vogelgriep werd door het FAVV geactualiseerd en zal binnenkort beschikbaar zijn op de website van het FAVV. Actuele informatie over de verspreiding van de ziekte bij pluimvee kan men vinden op de webstek van het FAVV: www.favv.be.

We herinneren eraan dat tot op heden nog geen enkel geval van deze ziekte in ons land werd vastgesteld.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Pascal Houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

Ter herinneren: volgt hierna een overzicht van de maatregelen genomen door Minister Demotte.


- de strikte voorzorgsmaatregelen op het niveau van de pluimveebedrijven die sinds 2003 in ons land van kracht zijn blijven behouden. Deze maatregelen werden aan alle pluimveehouders in herinnering gebracht met een individuele brief op 17 augustus ll.
- Monitoring van de wilde vogelpopulatie : er zal een staalnameprogramma op wilde trekvogels uitgewerkt worden in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Indien mogelijk zal bijzondere aandacht bestenden worden aan risicogebieden waar belangrijke concentraties van trekvogels kunnen aanwezig zijn.

- Monitoring van de Belgische pluimveestapel : er wordt voorzien in een doorlichting van elk pluimveebedrijf door de bedrijfsdierenarts om de bioveiligheid van het betrokken bedrijf te evalueren en zo het gevaar op contacten met wilde vogels zo laag mogelijk te houden. Deze doorlichting zal gebeuren op basis van een uniforme checklist die een individuele beoordeling van elk bedrijf zal mogelijk maken
- Bijkomend maatregelen op risicobedrijven : op bedrijven waar intensieve contacten met de wilde vogelpopulatie mogelijk zijn zullen bijkomende bioveiligheidsmaatregelen genomen worden om deze contacten in de mate van het mogelijke uit te sluiten.

- Maatregelen op gemengde bedrijven met varkens en pluimvee : een risico evaluatie gerealiseerd door het Franse voedselagentschap en een publicatie van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV (« Evaluation, contrôle et prévention du risque de transmission du virus influenza aviaire à l'homme », Saegerman C., Meulemans G., Van Reeth K. et al., Ann. Méd. Vét., 2004, 148, 65-77 et « Rapport du groupe de travail sur Le risque de transmission à l'homme des virus influenza aviaires », Adopté par le Comité d'experts spécialisé « Santé animale » de l'AFSSA le 10 juillet 2002) hebben gewezen op het potentiële gevaar van contacten tussen pluimvee en varkens voor de verspreiding en de recombinatie van het vogelgriepvirus. Het is dus van belang om structurele maatregelen te overwegen om het gelijktijdig houden van varkens en pluimvee op hetzelfde bedrijf beter te beheersen.