Provincie Zuid-Holland

Hoogheemraadschap van Delfland wint Landschapsprijs 2005

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de Landschapsprijs 2005 gewonnen voor het project calamiteitenberging Woudse Polder. De twee Landschapspenningen zijn gegaan naar het Haags Milieucentrum voor de groene visie op de Vlietzone en naar de gemeente Rotterdam voor het Masterplan Zuiderpark. Commissaris van de Koningin, de heer Franssen, reikte vandaag de prijzen uit in het provinciehuis.

Winnaar LandschapsprijsDe Woudse Polder is een zeer waardevol en kwetsbaar gebied in Midden-Delfland. De openheid van de polder wordt bedreigd door de oprukkende glastuinbouw. Om er voor te zorgen dat de polder zijn open karakter behoudt, wordt het ingericht als waterbergingslocatie. In het inrichtingsplan heeft het Hoogheemraadschap van Delfland rekening gehouden met de landschappelijke waarden. Deze blijven behouden of worden zelfs versterkt. Ook heeft het hoogheemraadschap belanghebbenden in een vroeg stadium bij de planvorming betrokken, waardoor draagvlak voor het plan is ontstaan.

Winnaars LandschapspenningenDe Vlietzone is een stadsrand ten oosten van Den Haag, die onder stedelijke druk staat. Volgens het Haags Milieucentrum heeft de zone ook talloze aansprekende cultuurhistorische waarden, die het waard zijn te worden beschermd en versterkt. Het milieucentrum heeft een visie op de Vlietzone ontwikkeld, waarin de potentiële ruimtelijke kwaliteit van het gebied in beeld wordt gebracht. Het Zuiderpark is een stadspark in Rotterdam. Het gaat op de schop omdat het niet meer voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Met uitvoering van het Masterplan Zuiderpark wordt het weer een park waar vele culturen zich thuisvoelen. Bijna 50 inzendingenIn februari heeft de provincie Zuid-Holland voor de negende keer de Landschapsprijs uitgeschreven. Het thema van 2005 is: behoud en versterking van het vitale landschap in onder druk staande gebieden. De jury van de Landschapsprijs ontving bijna 50 plannen en projecten."Wij zijn blij verrast over het grote aantal inzendingen", zegt juryvoorzitter Jaap Wolf. "Het toont aan dat veel mensen betrokken zijn bij de versterking of ontwikkeling van het Zuid-Hollandse landschap." Ook gedeputeerde Leen van der Sar van plattelandsontwikkeling is enthousiast over de inzendingen. "De provincie steekt veel energie in de vitalisering van het landschap, maar wij kunnen het niet alleen. Gelukkig voelen veel anderen zich medeverantwoordelijk. Met de Landschapsprijs willen wij het belang onderstrepen van deze groep betrokkenen." Dit jaar waren de inzendingen zeer gevarieerd. Een paar voorbeelden: de omvorming van een hooischuur tot educatief centrum, de promotie van het Groene Hart, inpassing van een waterbergingslocatie, de transformatie van een kassengebied en de ontwikkeling van nieuwe landgoederen. Ook de initiatiefnemers waren divers. Gemeenten, waterschappen, belangenorganisaties, architectenbureaus, adviesbureaus en particulieren dongen mee naar de Landschapsprijs.

Ontstaan LandschapsprijsProvinciale Staten van Zuid-Holland hebben de tweejaarlijkse Landschapsprijs in 1987 ingesteld bij het afscheid van de inmiddels overleden gedeputeerde Joop Borgman. De heer Borgman heeft zich bijzonder ingespannen voor behoud en ontwikkeling van het Zuid-Hollandse landschap. De provincie beloont hiermee initiatieven, plannen en projecten die een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het Zuid-Hollandse landschap. De Landschapsprijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een kunstwerk. Ook kunnen er twee Landschapspenningen worden uitgereikt bestaande uit een geldbedrag van 1.250 euro en een aandenken.

JuryDe jury bestond uit de heer J.W.J. Wolf (juryvoorzitter en waarnemend burgemeester van Bleiswijk), mevrouw M. de Leur-van Os (voormalig lid van Provinciale Staten), de heer E. Luiten (landschapsarchitect, BNT), de heer Th. Steemers (architect, BNA) en dhr. J. de Jong (plv. directeur van het Zuid-Hollands Landschap).

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22