Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht

PB05-100
25 augustus 2005

Omzet horeca opnieuw iets hoger

In het tweede kwartaal van 2005 heeft de horeca 1,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijsstijging in de horeca bedroeg in deze periode gemiddeld 1,6 procent waardoor het omzetvolume 0,3 procent lager uit kwam.
Het is nu de derde achtereenvolgende keer dat de kwartaalomzet in de horeca hoger uit komt. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Omzetstijging bij cafés en hotels het grootst In juni, met zomerse temperaturen, was de omzetgroei van de cafés het grootst en kwam uit op 6,0 procent. Het tweede kwartaal kwam hierdoor 2,1 procent hoger uit dan het tweede kwartaal van 2004. Omdat de prijzen minder snel stegen dan de omzet realiseerden de cafés in het tweede kwartaal van 2005 voor het eerst sinds 2001 weer een lichte stijging (+0,2 procent) van het omzetvolume.
De hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, realiseerden 2,3 procent meer omzet in het tweede kwartaal van 2005 dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Omzet restaurants stijgt licht De restaurants realiseerden een omzetgroei van 1,1 procent in het tweede kwartaal van 2005, waarmee de groei rond het niveau van de totale horeca ligt. De prijzen stegen in deze periode met 1,9 procent. Rekening houdend hiermee daalde het omzetvolume bij de restaurants met 0,8 procent.

Omzet cafetaria's daalt In tegenstelling tot de overige branches van de horeca leden de cafetaria's in het tweede kwartaal van dit jaar een omzetverlies van 0,7 procent. Ook in de ln.... cafetaria's stegen in het tweede kwartaal van 2005 gemiddeld met 1,8 twee voorgaande kwartalen boekten zij als enige branche binnen de horeca minder omzet dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De prijzen in de sbc.... procent. Rekening houdend met deze prijsontwikkeling was er sprake van een volumedaling van 2,5 procent.

www
CBS Persbericht PB05-100 pagina 1 van 3

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers van het CBS.
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers. De meest recente gegevens hebben een voorlopig karakter.

Achtergrondinformatie over de bijstelling
De in dit persbericht gepubliceerde cijfers over het 1e kwartaal 2005 zijn ten opzichte van het persbericht van 2 juni 2005 (PB05-066) bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

CBS Persbericht PB05-100 pagina 2 van 3

Ontwikkeling van omzetten (incl. BTW), prijzen en volumes in de horeca t.o.v. overeenkomstige periode voorgaand jaar
2e kw. 1e kw Jaar 2005* 2005 2004
---
Horeca totaal
Omzet 1,3 1,1 -0,3 Prijs 1,6 1,5 1,3 Volume -0,3 -0,4 -1,6 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet 2,3 1,3# -0,2 Prijs . . . Volume . . . Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet 0,4 0,9 -0,2 Prijs 1,8 2,1 1,7 Volume -1,4 -1,2# -1,8 w.v.
Restaurants
Omzet 1,1 1,7# -0,1 Prijs 1,9 2,0 1,4 Volume -0,8 -0,3# -1,5 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfood-restaurants, ijssalons
Omzet -0,7 -0,5# -0,7 Prijs 1,8 2,2 2,1 Volume -2,4 -2,7# -2,7 Cafés e.d.
Omzet 2,1 1,4# -0,5 Prijs 1,9 1,8 1,9 Volume 0,2 -0,5# -2,3
*) Voorlopige cijfers
#) Deze cijfers zijn bijgesteld, achtergrondinformatie hierover staat onderaan de technische toelichting.
Bron: CBS
CBS Persbericht PB05-100 pagina 3 van 3


---- --