| |Nr. |2005-553 | | |Arnhem|25 augustus | | |, |2005 |VERZAMELPERSBERICHT GS 23 AUGUSTUS 2005
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen:
. Mogelijke brand (A2) en Bijstook met palmoliederivaat (A7) bij firma Electrabel in Nijmegen
. Besluit van gemeente Buren tot legalisering Recreatiepark Lingemeer (A5)
. Plaatsing van nieuwe installatie bij Afvalverwerking Regio Nijmegen (A6)
. Vervuiling Agave terrein in Aalten (A11)
. Functioneren Buslijn 170 van vervoerbedrijf BBA (A15)
. Plaatsing van twee jachthutten bij een poel aan de Ruskesslatweg in Rekken (A16)
. Classificatie Gelderse Wijn (A17) De beantwoording van deze statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl/provinciale staten/vergaderingen/statenvragen.
Forse bijdrage dagelijks bestuur Gelderland voor nieuw station in Gaanderen (A14) Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben aan Provinciale Staten voorgesteld om een subsidie van 1,5 miljoen aan de gemeente Doetinchem te verstrekken voor de aanleg van een nieuw treinstation Gaanderen. Daarmee neemt de provincie tweederde van de investering voor haar rekening. Dit station ligt aan de spoorlijn Winterswijk-Arnhem. Naar verwachting kan het nieuwe station eind 2006 in gebruik worden genomen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft inmiddels toestemming verleend voor de aanleg van dit nieuwe station. Met de komst van dit nieuwe station wordt niet alleen een nieuw station gebouwd maar ligt ook het bedieningsniveau hoger dan bij de huidige bus (trein 2x per uur in plaats van bus 1 keer per uur). Hiermee wil Gelderland een bijdrage leveren aan een goed en aantrekkelijk openbaar vervoer. (zie apart persbericht)
Gelderland akkoord met bestuursovereenkomst over invoering OV-chipkaart (C3) Het dagelijks bestuur van Gelderland stemt in met de (landelijke) bestuursovereenkomst over de invoering van de OV-chipkaart. In de afgelopen maanden is veel overlegd met het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de samenwerking rondom de introductie van de OV-chipkaart. Alle verantwoordelijke bestuursorganen op openbaarvervoergebied zullen samen met de OV-bedrijven de OV-chipkaart invoeren. De strippenkaart verdwijnt met de invoering van deze kaart. Bovendien maakt de chipkaart een nieuw verrekensysteem voor de verdeling van de OV-opbrengsten mogelijk. Alle OV-partijen in Nederland zien voordelen in de OV-chipkaart, zoals betaalgemak voor reizigers, sociaal veiliger openbaar vervoer, beter inzicht in reizigersstromen en minder onzekerheid in de verdeling van vervoersopbrengsten. Invoering van de OV-chipkaart in Gelderland, is voorzien vanaf 2007.
Bestuursrapportage GS eerste halfjaar 2005 (C10) Het dagelijks bestuur is tevreden over de voortgang die zij heeft weten te realiseren in het eerste halfjaar van 2005. De voortgang van beleid, planning, financiën en uitvoering lopen op schema. Enkele resultaten over het eerste halfjaar zijn: inwerkingtreding van het Handvest Dienstverlening, Regionale Uitvoeringsprogramma's, wegwerken zorgwachtlijsten, nieuwe streekplan met nieuw RO-beleid, 30% meer nieuwe woningen gebouwd, nieuwe stadscontracten vanuit het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid, geen overloopgebieden in Ruimte voor de Rivier, nieuwe afspraken met waterschappen over uitvoering van het Gelderse Waterhuishoudingsplan, parkmanagement op bedrijventerreinen, meer goede fietspaden en afname verkeersslachtoffers. Minder tevreden is het college over de problematiek rond luchtkwaliteit, de mogelijkheid tot extensivering van de veehouderij, de voortgang verdrogingsbestrijding en de realisatie van nieuw bedrijventerrein. Op www.gelderland.nl/GS/Werkplan zijn alle eerdere bestuursrapportages te downloaden. De bestuursrapportage over 2005, eerste halfjaar is hier ook te vinden.
Provincie stimuleert telefoonnummer huiselijk geweld (C16) De stimulans van de provincie Gelderland tot meer samenwerking tussen gemeenten rond huiselijk geweld heeft effect gehad: er wordt gewerkt aan een centraal telefoonnummer in Gelderland voor het melden van huiselijk geweld en de Gelderse gemeenten willen in de loop van 2006 een publiciteitscampagne gaan voeren over dit onderwerp. Door Gedeputeerde Staten wordt nu voorgesteld om voor de publiciteitscampagne 100.000 euro beschikbaar te stellen; voor het centrale telefoonnummer wil men voor drie jaar een bedrag van in totaal 30.000 euro vrijmaken. Hierover nemen Provinciale Staten een besluit bij de begrotingsbehandeling dit najaar. Huiselijk geweld is een enorm maatschappelijk probleem. Het Rijk heeft het beleid rond voorkoming van huiselijk geweld en opvang slachtoffers neergelegd bij gemeenten. Met rijks- en gemeentegeld worden zogenaamde advies- en steunpunten huiselijk geweld opgericht. In Gelderland zijn hiervoor de steden Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen aangewezen. Afgelopen voorjaar benadrukten Provinciale Staten het belang van samenwerking tussen deze centrumgemeenten en de omliggende gemeenten.
Gelders college actief bij aanpak problemen luchtkwaliteit (C17) De gezondheid van de Gelderse inwoner weegt zwaar voor Gedeputeerde Staten. In het licht van de huidige discussies over luchtkwaliteit willen GS de effecten van het Besluit Luchtkwaliteit op provinciale projecten, procedures en economische ontwikkeling goed in kaart brengen. Dit blijkt uit de eerste Statennotitie over de luchtkwaliteit, die GS vandaag hebben vastgesteld. Hierin worden de gevolgen voor Gelderland op dit moment beschreven van het nieuwe Besluit luchtkwaliteit 2005 en aangegeven welke maatregelen GS van plan zijn te nemen. Zo worden knelpunten geïnventariseerd bij bestaande infrastructuur om maatregelen te kunnen uitwerken ter verbetering van de situatie, wordt het gebruik van schone motorvoertuigen bij openbaar vervoer gestimuleerd en zal het eigen wagenpark van de provincie worden voorzien van roetfilters. Het bestaande Gelders Platform Milieu en Lucht, waarin samen met gemeenten de luchtkwaliteit in kaart wordt gebracht en maatregelen worden besproken om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren, zal worden geïntensiveerd. Ten slotte pleit Gelderland ook voor een nationaal bestuursakkoord zodat de overheden met een gezamenlijke aanpak van de problemen met luchtkwaliteit komen. Op woensdag 14 september wordt de notitie besproken in de gezamenlijke commissies voor Economie en Milieu, Verkeer en Water en Ruimtelijke Ordening.
Gelders college pleit bij landbouwminister Veerman voor voortzetting kavelruilpraktijk (F27) Vrijwillige kavelruil is volgens het Gelderse provinciebestuur het belangrijkste middel om niet alleen het rijksbeleidsdoel voor een vitale en duurzame agrarische sector te realiseren, maar ook om doelen voor verbetering van natuur en landschap, waterberging en recreatie te behalen. Kortom, een zeer belangrijk instrument om de reconstructieplannen uit te voeren. Een recente uitspraak van de Raad van State dreigt roet in het eten te gooien. De Dienst Landelijk Gebied, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van LNV, beoordeelt op basis van die uitspraak kavelruilen veel strikter. De mogelijkheden van dit instrument worden hierdoor aanzienlijk ingeperkt. In een brief aan minister Veerman doen Gedeputeerde Staten een klemmend beroep op de bewindsman om te zoeken naar een oplossing waardoor de in de praktijk gegroeide en effectief gebleken werkwijze kan worden voortgezet. Het college vreest dat anders de uitvoering van de Reconstructieplannen op de tocht komt te staan dan wel aanzienlijke vertraging zal oplopen.