Time : 2:37:46 PM
Date : Thursday, August 25, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Minister Dirk Van Mechelen kent ca. ¤ 5 miljoen restauratiesubsidies toe voor monumenten in de provincie West-Vlaanderen

Vandaag legde Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerende erfgoed, heel wat werkbezoeken aan beschermde monumenten in de provincie West-Vlaanderen af.

Met deze bezoeken gaat hij persoonlijk na hoe de restauratiepremies die het Vlaams gewest in 2005 toekent effectief gebruikt worden.

Naast het preventief beschermen van de erfgoedwaarde van waardevol onroerend erfgoed, schenkt de Vlaamse overheid ook veel aandacht aan het onderhoud en de restauratie om dit patrimonium voor de toekomst veilig te stellen. Daarom komt ze voor beschermde monumenten via verscheidene instrumenten financieel tussen:


*De restauratiepremie:
oVoor particuliere eigendom: 40% van het Vlaams gewest, 7,5% vanwege de provincie en 7,5% vanwege de gemeente. Deze premie wordt verdubbeld wanneer het gaat om ZEN-monumenten (ZEN: Zonder Economisch Nut) of molens die maalvaardig worden gemaakt;
oVoor publieke eigendom:

-Gemeentelijke eigendom: 60% vanwege het Vlaams gewest en 20% vanwege de provincie;

-Provinciale eigendom: 60% vanwege het Vlaams gewest; oEigendommen bestemd voor erediensten:

-60% vanwege het Vlaams gewest, 20% vanwege de provincie en 10% van de gemeente;

*De onderhoudspremie. Tot 40% van de uitgaven kunnen voor het dagelijks erfgoedonderhoud kunnen vergoed worden, tot maximaal ¤ 12.000 per jaar;

*Fiscale tegemoetkoming. De uitgaven aan een beschermd monument kunnen tot 50% van de personenbelastingen afgetrokken worden tot maximaal ¤ 25.000.

Minister Van Mechelen bracht deze voormiddag enkele werkbezoeken aan projecten in de provincie West-Vlaanderen, zoals aan het kasteel van Beauvoorde, de transfocentrale in Zwevegem en het Visserijmuseum met de "Martha" in Oostduinkerke. (Meer informatie over de projecten die minister Van Mechelen vandaag bezocht of vandaag ondertekende vindt u in bijlage).

Voor de hele provincie West-Vlaanderen kende de minister in 2005 ¤ 4,96 miljoen subsidies toe. (In bijlage vindt u een gedetailleerd overzicht)


-------------------------------------------

Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Tom Van Caelenberge
Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0478/99.83.81 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be


--------------------------------------------

BIJLAGE I: INFORMATIE OVER DE BEZOCHTE PROJECTEN

ZWEVEGEM - ELEKTRICITEITSCENTRALE

De elektriciteitscentrale "Zwevegem", voorheen "Société de l'Electricité de l'Ouest de la Belgique", ingeplant aan de vaart Kortrijk-Bossuit, is als monument beschermd sinds 10 juni 1999, met inbegrip van de volledige technische uitrusting, inclusief de onderdelen onroerend door aard of bestemming, en meer bepaald ook de locomobiel met generator uit 1911

Het betreft een goed voorbeeld van een kanaalsite, waarop reeds voor de Eerste Wereldoorlog een elektriciteitscentrale ward opgericht, in combinatie met een een administratief gebouw, dienstwoningen en groenaanleg.

Het geheel van industriële infrastructuur, waaronder de machinezaal en het ketelhuis uit 1913, met goed bewaarde installatie (ketels, machines, werktuigen en toebehoren, in hoofdzaak daterend uit de periode 1913-1939), alsook de administratieve gebouwen en woningen, kan beschouwd worden als een representatief voorbeeld van een historische elektriciteitscentrale, zowel op architecturaal als op technologisch vlak.

Het Vlaamse Gewest telt nog twee andere beschermde elektriciteitscentrales: Gent-Langerbrugge en Gent-Ham, een zogenaamde S.P.E.-centrale.

De elektriciteitscentrale te Zwevegem was bij de bescherming eigendom van Electrabel, maar werd voor een symbolische Euro overgedragen aan het gemeentebestuur van Zwevegem. Vanaf dat moment werd zeer actief gezocht naar het in kaart brengen van de vele
herbestemmingsmogelijkheden en het kostenplaatje.

Inmiddels ligt het hele draaiboek om tot een herwaardering van de site te komen vast: wonen, recreatie, cultuur, horeca, fuifzaal en kantoren vormen de voornaamste herbestemmingsopties. Gelet op de schaal van de herwaardering werd een timing uitgewerkt die voorziet in een gefaseerde aanpak. Over vijf tot zeven jaar kan de site herbestemd zijn.

VEURNE - KASTEEL BEAUVOORDE

Kasteel Beauvoorde, een wereld vol nostalgie

In een sfeervol en poëtisch stukje Veurne, verscholen in de weidse poldervlakte, bevindt zich het kasteel Beauvoorde. In deze prachtige streek is dit bijzonder fraaie bouwwerk beslist een ommetje waard.

Het kasteel Beauvoorde ontstond wellicht in de 12de eeuw en werd rond 1600 herbouwd door hoofdbaljuw Jacob de Bryarde, een telg uit een invloedrijke familie in de streek. Samen met de kerk vormde het kasteel de kern van het vroegmiddeleeuwse dorp Wulveringem. De familie de Bryarde bleef eigenaar tot 1838, nadien raakte het kasteel in verval.

In 1875 werd de 22-jarige jonkheer Arthur Merghelynck (1853-1908) eigenaar van het kasteel. Hij restaureerde de gebouwen en legde er een sfeervol Frans-Engels kasteelpark aan. Met zijn unieke collectie meubelen en kunstvoorwerpen, die u ook vandaag nog kunt bewonderen, wilde hij een 17de-eeuwse sfeer heroproepen. De tijd lijkt hier stil te staan. In 1902 schonk Merghelynck, die kinderloos bleef, het kasteel en het park aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Het beheer en de openstelling voor het grote publiek van het kasteel Beauvoorde zijn sinds 1998 in handen van Erfgoed Vlaanderen.

De rol van Erfgoed Vlaanderen

Sinds het kasteel in 1998 onder het beheer van Erfgoed Vlaanderen kwam, is er veel gebeurd. Er werd een overkoepelend concept ontwikkeld voor de ontsluiting van het kasteel en domein, dat verschillende functies en verenigingen op de site samenbrengt. Deze werkwijze garandeert een zinvolle en duurzame ontsluiting. Zo werd onder meer een nagelnieuw parcours uitgetekend dat de bezoeker door middel van audiogidsen doorheen het kasteel leidt. In 2004 werd het nieuwe bezoekerscentrum in gebruik genomen, dat plaats biedt aan een infobalie en een erfgoedwinkel. Dit project kon gerealiseerd worden door een samenwerking met verschillende partners (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - Doelstelling 5B, Toerisme Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen en stad Veurne), en droeg een prijskaartje van ruim 450 000 euro.

Voor de cultuurtoeristische ontsluiting van het kasteel wordt nauw samengewerkt met een aantal Beauvoordse verenigingen (VVV Veurne Ambacht, Opbouwwerk IJzerstreek en De Snuffelhoek). Op deze manier is de openstelling voor het brede publiek gefundeerd op een stevige lokale basis.

Het nieuwe ontsluitingsconcept gecombineerd met een doorgedreven promotie en een aantal specifiek ontwikkelde activiteiten (tentoonstellingen, beurzen, wandeldagen,...) zorgen voor een duidelijke stijging van de bezoekersaantallen. Ter illustratie: In 2003 bezochten 2634 mensen het kasteel, in 2004 waren dat er al 5937. Van januari tot en met juli 2005 kwamen 4776 bezoekers over de vloer. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2004 waren dit er 3008, wat een stijging is van bijna 60%!

De volgende jaren staan er geen ingrijpende bouwkundige werken op het programma voor het kasteel Beauvoorde. Wel worden een aantal technische ingrepen voorzien. Er is nood aan bijkomende beveiliging (ondermeer brand- en bliksembeveiliging), en aan klimatisatie om de temperatuur en de luchtvochtigheid te verbeteren. Deze ingrepen vragen doorgedreven voorafgaandelijke technische onderzoeken die nog uitgevoerd moeten worden. Rond het kasteel wordt een gefaseerde heraanleg van het park voorzien. De gracht zal worden uitgebaggerd en krijgt een nieuwe afboording en de tuin zelf zal worden heraangelegd.

KOKSIJDE - KUSTVISSERSVAARTUIG OD.1 MARTHA

De garnaalvissersboot OD.1 "Martha" is het enige overgebleven vaartuig van de Vlaamse maritieme vloot uit de Tweede Wereld¬oorlog dat ontsnapte aan de sloperswoede sedert de jaren '1960. Het is een goed bewaard voorbeeld van een houten kustvis¬sersvaartuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het kustvissersvaartuig kende zoals de meeste vaartuigen een bewogen geschiedenis.

In 1974 kwam het schip uiteindelijk terecht in het Nationaal Visserijmuseum van Oostduin¬kerke. Het werd door de firma Soetaert aan het museum geschonken. De kleine wijzigin¬gen door de firma Soetaert aangebracht (aanbrengen van een ruim stuurhuis) werden ongedaan gemaakt en het vaartuig werd opnieuw als vissersvaartuig opgetuigd. Het vaartuig, herdoopt tot OD.1 "Martha" kreeg een vaste standplaats op het binnenplein van het Nationaal Visserijmuseum.

De Martha werd beschermd als monument op 26 juni 1998. Dertig jaar op het droge heeft het vaartuig geen goed gedaan. Door een algemene houtaantasting is de huidige bouwkundige toestand ronduit slecht te noemen. Om te verhinderen dat na het herbouwen van het schip opnieuw een snel verval optreedt, zal het als voornaamste collectieonderdeel binnenin het nieuwe Visserijmuseum worden opgesteld.

De heropbouw van het schip is geraamd op 356.100,00 Euro premiegerechtigde werken. Opdrachtgever is het Stadsbestuur van Koksijde. De werkzaamheden zullen worden toevertrouwd aan een ervaren botenbouwer.


------------------------------------------

WERKBEZOEK MINISTER VAN MECHELEN - BIJLAGE II: OVERZICHT RESTAURATIEPREMIES PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

Voor een gedetailleerde tabel van alle restauratiepremies voor de provincie West-Vlaanderen: zie bijlage of
http://www.dirkvanmechelen.be/persberichten.php?id=328


-------------------------------------------

Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Tom Van Caelenberge
Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0478/99.83.81 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be