Gemeente Nijmegen

Nijmegen helpt zusterstad Masaya bij regenwaterafvoer

De Nicaraguaanse stad Masaya heeft veel problemen met water. De drinkwatervoorziening wordt bedreigd door afval en de afvoer van regenwater gaat zeer moeizaam. In samenwerking met de gemeente Nijmegen heeft Royal Haskoning nu een rapport opgesteld om de problemen aan te pakken. Hiermee maakt Masaya kans om 22 miljoen dollar aan hulp binnen te halen.

Masaya kent grote problemen op het gebied van afval en afvalwater. Omdat het afval niet adequaat wordt ingezameld, spoelt het in de beekjes en rivieren en daarna in het Meer van Masaya. Dit levert een grondverontreiniging op, die op haar beurt een bedreiging is gaan vormen voor de drinkwaterwinning en de gezondheid van de bevolking.

Daarnaast is de regenwaterafvoer in Masaya zelf onvoldoende, waardoor tijdens de zware buien in het regenseizoen veel straten en terreinen onderlopen, het water in de huizen komt te staan en de kans op infecties door muggen (malaria en dengue) stijgt.

Om deze problemen aan te kunnen pakken heeft de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank (BID) een projectvoorstel geformuleerd met een omvang van 22 miljoen dollar.

Als voorwaarde hiervoor moeten de gemeente Masaya en Waterbedrijf ENACAL studies laten maken met ontwerpen voor de regenwaterafvoer, de drinkwatervoorziening, de riolering en de waterzuivering.

In 2004 zijn hierover door de gemeente Nijmegen inhoudelijke en financiële afspraken gemaakt met Royal Haskoning, ondersteund door Waterschap Rivierenland. Royal Haskoning is toen, samen met de gemeente Masaya en de gemeente Nijmegen, aan de slag gegaan met de studie met ontwerp voor regenwaterafvoer.

Tijdens het opstellen van de verrichte studie is door Royal Haskoning samengewerkt met Nicaraguaanse bedrijven, organisaties en de gemeenten Masaya en Nijmegen. Royal Haskoning heeft ook een stage verzorgd in juli 2005 voor een medewerker van de gemeente Masaya. In de studie van Royal Haskoning staat een inventarisatie van bestaande voorzieningen en knelpunten. Daarnaast zijn de verbetermogelijkheden uitgewerkt van de kritieke knelpunten.

Met deze uitgewerkte studie kan de gemeente Masaya voldoen aan een belangrijke voorwaarde voor verkrijging van het projectvoorstel van de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank (BID) van 22 miljoen dollar.

De studie wordt op vrijdag 26 augustus tussen 9.30-10.00u gepresenteerd aan de burgemeester van Masaya, Orlando Noguera Vega en de wethouder voor Milieu, Ton Hirdes. Locatie: Royal Haskoning, Barbarossastraat 35, Nijmegen

Journalisten die hierbij aanwezig willen zijn kunnen zich melden bij Maartje Verweij, PR en communicatie Royal Haskoning: 3284972

Tot 27 augustus zijn de burgemeesters van de zustersteden Pskov en Masaya en de burgemeester van Higashimatsuyama op bezoek in Nijmegen. Met Higashimatsuyama heeft Nijmegen een vriendschapsband. Het bezoek staat in het teken van Nijmegen 2000.