Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 24 augustus 2005


· Stijging omzet, resultaten en marge door goede verkopen woningen en winkelcentra

· Ontwikkelingsportefeuille blijft op peil: circa 41.000 woningen (Nederland) en circa 2,7 miljoen m² commercieel vastgoed (Europa)
· IFRS volledig geïmplementeerd

AM op koers voor 2005

Kernpunten halfjaarcijfers 2005

1 e halfjaar 2005
1 e halfjaar 2004 Bedrijfsopbrengsten 684 miljoen 483 miljoen Operationeel resultaat 66 miljoen 29 miljoen Nettoresultaat 42 miljoen 13 miljoen Winst per aandeel 0,47 0,15 Operationele marge 9,6% 5,9% Solvabiliteit 39,2% 35,2%

AM NV ligt na een goed eerste halfjaar op koers haar doelstelling van een hogere winst per aandeel over geheel 2005 ten opzichte van 2004 waar te maken. De ontwikkelaar van stedelijke centra, winkelcentra, kantoren en woonwijken boekte in de eerste zes maanden van 2005 684 miljoen aan bedrijfsopbrengsten (1e halfjaar 2004: 483 miljoen) en een nettoresultaat van 42 miljoen (1e halfjaar 2004: 13 miljoen). De operationele marge (operationeel resultaat in % van de bedrijfsopbrengsten) steeg naar 9,6% (1e halfjaar 2004: 5,9%). Na de terugval in 2004 liggen de cijfers in lijn met die van de voorafgaande jaren. De verwachte groei op middellange termijn is dusdanig, dat de vennootschap thans werkt aan oplossingsrichtingen om problemen met de financiering daarvan te voorkomen.

De kernactiviteiten van AM - de ontwikkeling van enerzijds woonomgevingen in Nederland en anderzijds commercieel vastgoed (met name winkelcentra) op Europese schaal ­ droegen beide positief bij aan de groei in het eerste halfjaar. Met de verkoop van 3.678 woningen in de eerste zes maanden van 2005 (1e halfjaar 2004: 3.156) trok AM Wonen wederom de opgaande lijn door en toonde zij een voortgaande stijging van bedrijfsopbrengsten en resultaten. De winstgroei bij AM Development (commercieel vastgoed) in het eerste halfjaar kwam voort uit het feit dat zij, na een reeks verkopen van winkelcentra in het tweede halfjaar van 2004, een groot aantal voorverkochte projecten in aanbouw heeft, hetgeen direct bijdraagt aan het resultaat.


---

Conform prognose
De halfjaarcijfers 2005 liggen in lijn met de doelstellingen voor geheel 2005. Naast een stijging van de winst per aandeel gaat AM voor de jaren 2005 tot en met 2007 uit van een gemiddelde operationele marge van 8 tot 10% bij een solvabiliteit van minimaal 35%.
De halfjaarcijfers zijn tevens beter dan die over 2004. Toen kende AM door vertraging van enkele grote projecten en relatief hoge investeringen in nieuwe posities een matig eerste halfjaar en sloot zij het gehele jaar dankzij een aangekondigde inhaalslag in de tweede helft af met 1.255 miljoen aan bedrijfsopbrengsten en een nettoresultaat uit voortgezette activiteiten van 64 miljoen (onder IFRS).

Winst per aandeel
De winst per aandeel steeg in het eerste halfjaar van 2005 naar 0,47 (1e halfjaar 2004: 0,15). Het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen nam toe van 88,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2004 naar 90,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2005. Deze toename komt voort uit de keuze van 40% van de aandeelhouders voor uitkering van het dividend over 2004 in aandelen (over 2003: 38%). Daarnaast zijn circa 150.000 warrants uitgeoefend.
AM houdt er rekening mee dat de resterende 5,6 miljoen warrants, die bij de overname van MDC in 2002 zijn uitgegeven, zullen worden uitgeoefend. Dit zal enige verwatering van het aandeel met zich meebrengen.

Vermogenspositie en kasstroom
De solvabiliteit (totaal vermogen in % van het balanstotaal) bleef boven de doelstelling van minimaal 35% en bedroeg per 30 juni 2005 39,2% (31 december 2004: 38,2%). Het totaal vermogen nam door de toevoeging van het nettoresultaat over het eerste halfjaar 2005 (na aftrek uitkering contant dividend) toe tot 589 miljoen (31 december 2004: 566 miljoen).
De totale stand van de liquide middelen bedroeg per 30 juni 2005 57 miljoen positief (31 december 2004: 7 miljoen). De netto kasstroom was in het eerste halfjaar van 2005 50 miljoen positief.

Ontwikkelingen per sector
AM omvat twee kernactiviteiten: de ontwikkeling van woningen en grond (AM Wonen en AM Grondbedrijf) en de ontwikkeling van winkelcentra en kantoren (AM Development). Met de ontwikkeling van winkelcentra en multifunctionele projecten is AM actief op pan-Europese schaal. Kantorenontwikkeling geschiedt in enkele Europese landen, met name in Nederland. De ontwikkeling van woningen en grond is vrijwel uitsluitend een Nederlandse activiteit.
De belangrijkste ontwikkelingen per sector in het eerste halfjaar van 2005 waren als volgt:


---

Woning- en grondontwikkeling
Markt
De woningmarkt ontwikkelde zich ook in het eerste halfjaar van 2005 beter dan de Nederlandse economie. Gestimuleerd door de lage hypotheekrente was sprake van een omvangrijke vraag en een stabiel prijsniveau bij een aantrekkende nieuwbouwproductie. Dit ondanks een aanzwellende discussie over de luchtkwaliteit in relatie tot ruimtelijke ordening. Onder meer met de invoering van het Besluit Luchtkwaliteit, begin augustus, verwacht het Ministerie van VROM de effecten van mogelijke stagnatie van de bouwproductie door milieunormen te beperken. AM onderschrijft de noodzaak tot aanpassing van de regelgeving. Indien hiervoor geen oplossing wordt gevonden, zal binnen twee jaar een negatief effect merkbaar zijn op de nieuwbouwproductie. De discussie over de luchtkwaliteit heeft thans slechts een zeer beperkte invloed op projecten van AM.
Record-verkoop
AM Wonen verkocht in het eerste halfjaar van 2005 3.678 woningen (1e halfjaar 2004:
3.156 woningen). Door deze goede afzet heeft zij de prognose voor geheel 2005 verhoogd naar circa 5.500 te verkopen woningen. Aan de vraagzijde van de markt is overigens duidelijk merkbaar dat de consument steeds mondiger en kritischer wordt en langer de tijd neemt voor zijn beslissingsproces. Het aanbieden van woningen en woonomgevingen in de juiste prijs/kwaliteitverhouding wordt daarmee ook steeds kritischer voor het slagen van projecten.
De gemiddelde prijs per verkochte AM-woning bedroeg circa 256.000 (eerste halfjaar 2004: circa 260.000). De operationele marge steeg mede door stroomlijning van de organisatie van 4,8% (1e halfjaar 2004) naar 6,9% (1e halfjaar 2005). Verwerving nieuwe opdrachten
In diverse Nederlandse gemeenten sloot AM Wonen overeenkomsten met lokale overheden en private partners voor de ontwikkeling van woonwijken en binnenstedelijke gebieden. Dit gold onder meer in Bleiswijk (De Tuinen-West), Breda (herontwikkeling centrumlocatie Drie Hoefijzers), Den Bosch (herontwikkeling locatie Carolus Ziekenhuis), Gorinchem (Hoog Dalem), Lelystad (Schouw-Oost) en Utrecht (herstructurering Hart van Hoograven).
Tevens was er vakmatige waardering voor gerealiseerde projecten. Zo verdiende Woonhaven 't Zandrak in Capelle aan den IJssel, de herontwikkeling van een voormalige jachthaven, een nominatie voor de Europe Award for Excellence van het Urban Land Institute (ULI).
Versterken samenhang woning- en grondontwikkeling
De stroomlijning van de activiteiten voor woning- en grondontwikkeling is in het eerste halfjaar 2005 afgerond. AM Grondbedrijf opereert in nauwe samenwerking met AM Wonen in het voortraject van woningontwikkeling; zij ontwikkelt agrarische grond en herstructureringsgebieden tot bouwrijpe kavels. Als zodanig participeert zij in de ontwikkeling van grootschalige uitbreidingslocaties zoals Meerstad in Groningen en
---

herstructureringswijken zoals de Tarwewijk in Rotterdam. Tevens voert zij actief portfoliomanagement ten aanzien van de grondposities.

Winkelontwikkeling
Markt
AM Development is in deze sector actief in de groeimarkten in Zuid- en Centraal Europa en Turkije en de meer volwassen markten van West-Europa. Deze `mature markets' bieden voornamelijk kansen in de herstructurering van stedelijke centra en de ontwikkeling van centrumgebieden in uitbreidingslocaties. In Zuid- en Centraal Europa en Turkije bestaat een omvangrijke vraag naar grootschalige winkelcentra met internationale retailformules en vrijetijdsvoorzieningen. AM Development heeft retailprojecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije.
Grote winkelcentra verkocht
AM Development heeft in het eerste halfjaar van 2005 haar eerste Turkse winkelproject verkocht. Voor Forum Bornova in Izmir, ontwikkeld via de joint venture MDC Turkmall en thans in aanbouw, werd een overeenkomst gesloten met CGI. Tevens kon met de bouw van het winkelcentrum La Vache Noire in Parijs, één van de projecten die in 2004 hinder had van procedurele vertraging, worden gestart. Eerder verkocht AM dit winkelcentrum aan ING Real Estate. Overige grote winkelprojecten van AM die door institutionele beleggers in portefeuille werden genomen, waren Espacio Torrelodones in Madrid (Westinvest) en Espai Gironés in Girona (CGI). Na Espacio León was Espai Gironés het tweede winkelcentrum van AM in Spanje dat werd geopend. De operationele marge op winkelontwikkeling over het eerste halfjaar van 2005 bedroeg 13,1% (1e halfjaar 2004: 3,1%).
In Nederland vonden verwervingen plaats voor winkelcentra in middelgrote plaatsen, zoals Vught en Zutphen.
Aan het door AM ontwikkelde winkelcentrum Kamp Promenade in Osnabrück werd de prestigieuze ICSC Award (International Council of Shopping Centres) toegekend. Tevens was er een eervolle vermelding voor Olympia Olomouc (Tsjechië).

Kantorenontwikkeling
De baisse in de Nederlandse kantorenmarkt duurde ook in het eerste halfjaar van 2005 voort. Een structurele verbetering wordt pas op middellange termijn verwacht. Bij de huidige marktomstandigheden richt AM zich in deze sector op maatwerk-ontwikkeling voor kantoorgebruikers, zoals voor UWV in Rotterdam en KPN in Utrecht. Zij verwierf de IBM-locatie in de Riekerpolder in Amsterdam. Op termijn, zodra de kantorenmarkt weer aantrekt, zal deze locatie worden omgevormd tot een hoogwaardige kantorencampus.


---

Portefeuille
AM had per 30 juni 2005 circa 1.085 hectare grond in eigendom. Een jaar eerder was dit 1.225 hectare. De afname werd veroorzaakt door het inbrengen van grondposities in samenwerkingsverbanden voor locatie- en opstalontwikkeling. Van deze 1.085 hectare is circa 950 hectare bestemd voor woningontwikkeling, de overige grondposities zijn voor commercieel vastgoed. Via niet-geconsolideerde deelnemingen beschikte AM per 30 juni 2005 over circa 1.050 hectare aan grondposities, vrijwel geheel voor woningontwikkeling. Een jaar eerder was eveneens sprake van 1.050 hectare.
Mede dankzij deze grondportefeuille beschikte AM halverwege 2005 over posities voor de ontwikkeling van circa 41.000 woningen, hetzelfde niveau als per 30 juni 2004. Deze posities vertegenwoordigen naar huidig inzicht een omzetvolume van circa 10 miljard.
AM Development beschikte per 30 juni 2005 over circa 2,7 miljoen m² aan posities voor te ontwikkelen commercieel vastgoed, voornamelijk winkelcentra (30 juni 2004: circa
2,6 miljoen m²). Deze portefeuille heeft naar huidig inzicht een omzetvolume van circa 9 miljard.

Strategie: groei in winkel- en woningontwikkeling
AM richt zich op de volgende strategische speerpunten:

Woning- en grondontwikkeling (AM Wonen/Grondbedrijf):
· Het versterken en profiteren van haar positie als vooraanstaande speler voor grootschalige gebiedsontwikkeling. Ontwikkelingsplanologie, het centrale thema in de Nota Ruimte, vergt van private partners visie, investerend vermogen en lange termijn-commitment. AM Wonen/Grondbedrijf is hiervoor uitstekend gepositioneerd.

· Het vergroten van de acquisitiekracht voor woningontwikkeling op basis van visie- en consumentgericht ontwikkelen. Door het vermogen een heldere en integrale visie op de mogelijkheden van een locatie te koppelen aan de betrokkenheid van toekomstige bewoners en uitgebreide consumentenkennis via Wonen op Maat, versterkt zij haar concurrentiepositie voor het ontwikkelen van onderscheidende woonmilieus.

· Het versnellen van de productie in woningontwikkeling door het actief inbrengen van posities uit haar grondportefeuille in samenwerkingsverbanden met derden en door deelneming in gebiedsontwikkeling.

· Het versterken van haar portefeuille in alle regio's van de Nederlandse woningmarkt, met het accent op de Randstad en Zuid-Nederland.


---

Winkel- en kantorenontwikkeling (AM Development):

· Het versterken van de positie in groeimarkten voor winkelcentra (Zuid-Europa, Centraal-Europa en Turkije) in samenwerking met institutionele beleggers en internationale retailketens.

· Het uitbreiden van asset management en het mede-eigenaar worden van opgeleverde winkelprojecten in groeimarkten, dit in samenwerking met institutionele beleggers. Hierdoor zal AM meer profiteren van de waardegroei in winkelcentra en zich geleidelijk ontwikkelen tot beleggende ontwikkelaar, met een bijbehorende meer stabiele stroom aan inkomsten.
· Het versterken van shopping centre management (dynamisch beheer van winkelcentra, waarmee de waardegroei wordt ondersteund).
· De selectieve verwerving van posities in de Nederlandse kantorenmarkt; levering van maatwerk-kantoren.

Strategische oriëntatie
De Raad van Bestuur van AM heeft bij de publicatie van de jaarcijfers over 2004 op 17 maart jl. aangekondigd de mogelijkheden voor delisting en splitsing te onderzoeken, dit in het kader van problematiek die zich op middellange termijn zal voordoen ten aanzien van financiering van toekomstige groei. Voor dit proces neemt de vennootschap de tijd die hiervoor nodig is. Indien op dit vlak nadere mededelingen kunnen worden gedaan, zal deze informatie worden verschaft.

IFRS en waarderingsgrondslagen
AM heeft reeds in het halfjaarbericht van 2004 de effecten aangegeven van de overgang naar IFRS. Tevens heeft zij in het jaarverslag over 2004 een voorlopige IFRS- jaarrekening opgenomen. Deze `International Financial Reporting Standards' voor de financiële verslaglegging beogen een betere transparantie en vergelijkbaarheid van jaarrekeningen te bewerkstelligen. De halfjaarcijfers 2005 zijn opgesteld onder IFRS met inachtneming van lopende discussies omtrent de basis voor de bepaling van de voortgang van verkochte commercieel vastgoedprojecten en de toepassing van de International Accounting Standards IAS 11 (construction contracts) en IAS 18 (revenue recognition). De in de bijlagen opgenomen jaar- en halfjaarcijfers 2004 zijn hierop aangepast in het besef dat een aantal richtlijnen nog niet definitief is vastgesteld en dat wijzigingen in de IFRS-cijfers derhalve mogelijk blijven. De voortschrijdende discussie ten aanzien van IFRS heeft AM ertoe gebracht de waarderingsgrondslagen voor commercieel vastgoed (AM Development) als volgt te wijzigen:

· De `percentage of completion' aan de hand waarvan resultaat op verkochte projecten wordt genomen, wordt gebaseerd op de `technical survey-methode' in plaats van `cost to cost'. Tegen de achtergrond van de toenemende complexiteit van commercieel vastgoedprojecten op onder meer financieel, juridisch en technisch gebied geeft de technical survey beter inzicht in de voortgang van een project dan de cost to cost-methode.

---


· Kosten worden eerder geactiveerd, omdat ervaring aantoont dat het overgrote deel van de geïnitieerde projecten leidt tot een definitief project. Deze wijzigingen van de waarderingsgrondslagen voor commercieel vastgoed hebben per saldo slechts een beperkt effect op de winst- en verliesrekening en de balans (zie bijlage 7).

Voormalige activiteiten NBM-Amstelland Duitsland
AM en haar rechtsvoorgangers zijn reeds een vijftal jaren bezig met het liquideren van de voormalige activiteiten van NBM-Amstelland in Duitsland, die dateren van begin jaren negentig. Nadat in 2004 het grootste deel van de vastgoedportefeuille in één tranche kon worden overgedragen, zijn ook de resterende activiteiten verkocht. Dit betekent dat AM de liquidatie nog dit jaar kan afronden, waarna de uitstaande vordering op de Nederlandse fiscus kan worden verevend. De afwikkeling van deze activiteiten zal naar verwachting een beperkt positief resultaat opleveren.

Vooruitzichten
De vooruitzichten op de markten waarop AM actief is, zijn goed. Als gevolg van voortgaande groei in zowel woningontwikkeling in Nederland als winkelontwikkeling op Europese schaal zal de winst per aandeel over 2005 naar verwachting hoger uitkomen dan die over 2004. Doordat vertraging van projecten vanwege ruimtelijke ordeningsprocedures niet uit te sluiten is, geeft de onderneming geen verder kwantitatief kader van de stijging van de winst per aandeel. Het operationele resultaat zal in de jaren 2005 tot en met 2007 gemiddeld naar verwachting een niveau van minimaal 8 tot 10% van de bedrijfsopbrengsten kennen. De solvabiliteit zal zich handhaven boven het niveau van minimaal 35%.

Noten voor de redactie:

Meer informatie: drs. Michel Westbeek, directeur In- en Externe Communicatie & Investor Relations AM NV, telefoon 030 ­ 609 72 52.

Zie ook www.ameurope.com.

Bijeenkomsten voor pers en analisten: AM geeft heden, 24 augustus 2005, een toelichting op de halfjaarcijfers aan pers en financieel analisten. Locatie: Euronext- gebouw, entree Beurscafé, aan het Beursplein 5 te Amsterdam. De persbijeenkomst begint om 9.30 uur, de analistenbijeenkomst om 11.30 uur.

Bijlagen:

1. Geconsolideerde winst- en verliesrekening

2. Geconsolideerde balans

3. Kasstroomoverzicht

4. Segmentatie-overzicht

---


5. Geconsolideerde winst- en verliesrekening IFRS/Dutch Gaap
6. Geconsolideerde balans IFRS/Dutch Gaap

7. Toelichting IFRS en waarderingsgrondslagen

8. Beoordelingsverklaring accountant

9. Profiel AM


---

Bijlage 1

Geconsolideerde winst- en verliesrekening 1e halfjaar jaar 1e halfjaar Mutatie Bedragen in miljoenen euro's tenzij anders aangegeven 2005 2004 2004 halfjaar Bedrijfsopbrengsten

- vanuit geconsolideerde deelnemingen 598,0 938,3 364,1 64%
- ons aandeel vanuit niet-geconsolideerde deelnemingen 86,3 317,0 118,4 -27% Totaal bedrijfsopbrengsten 684,3 1.255,3 482,5 42% Bedrijfsresultaat 58,3 78,1 21,9 166% Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen 7,6 37,7 6,8 12% Operationeel resultaat 65,9 115,8 28,7 130% Financiële baten en lasten -8,2 -25,4 -6,6 24% Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 57,7 90,4 22,1 161% Belastingen -13,9 -24,0 -8,1 72% Netto resultaat voortgezette activiteiten 43,8 66,4 14,0 213% Netto resultaat niet-voortgezette activiteiten - -4,8 - Netto resultaat 43,8 61,6 14,0 213% Belang derden-aandeelhouders -1,6 -2,6 -0,6 Nettoresultaat toekomend aan aandeelhouders 42,2 59,0 13,4 215% Afschrijving immateriële vaste activa - 0,8 - Afschrijving materiële vaste activa 1,2 2,4 1,2 Gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen X 1.000 90,751 89,643 88,844 2% Per aandeel ad 0,10 nominaal in
Netto resultaat voortgezette activiteiten 0,47 0,71 0,15 210% Netto resultaat voortgezette activiteiten voor afschrijving goodwill 0,47 0,72 0,15 210% Operationeel resultaat in % bedrijfsopbrengsten 9,6% 9,2% 5,9%
---

Bijlage 2

Geconsolideerde balans 30 jun. 31 dec. 30 jun. Bedragen in miljoenen euro's 2005 2004 2004 Materiële vaste activa 13,1 13,2 13,8 Immateriële vaste activa 219,0 218,1 218,4 Financiële vaste activa 91,2 92,4 70,6 Effecten 0,4 6,8 6,2 Latente vennootschapsbelasting 15,8 19,3 2,3 Totaal vaste activa 339,5 349,8 311,3 Projecten 612,6 557,3 580,4 Winstbelasting 68,8 51,4 48,6 Overige vorderingen 326,7 413,0 401,7 Liquide middelen 155,4 103,4 97,5 Totaal vlottende activa 1.163,5 1.125,1 1.128,2 Niet-voortgezette activiteiten - 6,8 41,1 Totaal activa 1.503,0 1.481,7 1.480,6 Eigen vermogen 587,3 565,1 519,4 Aandeel derden in vermogen 1,6 1,2 2,2 Totaal vermogen 588,9 566,3 521,6 Langlopende schulden 226,8 220,0 267,7 Pensioenvoorzieningen 4,1 4,1 6,1 Voorzieningen 22,1 22,1 26,6 Latente vennootschapsbelasting 54,5 50,8 34,1 Totaal vaste verplichtingen 307,5 297,0 334,5 Handelsbanken 98,3 96,3 127,7 Projectfinanciering en aflossingsverplichtingen 97,3 99,9 101,4 Overige kortlopende schulden 400,8 396,1 304,3 Winstbelasting 10,2 5,4 9,8 Voorzieningen - - 0,2 Totaal vlottende verplichtingen 606,6 597,7 543,4 Niet-voortgezette activiteiten - 20,7 81,1 Totaal vermogen en verplichtingen 1.503,0 1.481,7 1.480,6 Verloop totaal vermogen
Totaal vermogen op 1 januari 566,3 531,7 531,7 Netto resultaat 43,8 61,6 14,0 Uitkering contant dividend -21,4 -23,4 -23,4 Overige mutaties 0,2 -3,6 -0,7 Totaal vermogen op einde periode 588,9 566,3 521,6 Totaal vermogen in % balanstotaal 39,2% 38,2% 35,2% Netto schuldpositie 267,0 312,8

399,3


10

Bijlage 3

Kasstroomoverzicht 1e halfjaar jaar 1e halfjaar Bedragen in miljoenen euro's 2005 2004 2004 Operationele activiteiten
Resultaat voor financiële baten en lasten en belastingen 64,3 108,4 28,1 Financiële baten en lasten -8,2 -25,4 -6,6 Belastingen -13,9 -24,0 -8,1 Afschrijving (im)materiële vaste activa 1,2 3,2 1,2 Mutatie voorzieningen 34,5 17,7 -6,0 Werkkapitaal 37,9 123,8 72,5 Deelnemingen dividenden meer/minder dan nettoresultaat -0,5 -6,0 6,6 Mutatie niet-voortgezette activiteiten -13,9 -26,9 -0,8 Aandeel derden in resultaat 1,6 2,7 0,6 Kasstroom uit operationele activiteiten 103,0 173,5 87,5 Investeringsactiviteiten
Netto-investering in groepsmaatschappijen -0,6 -0,3 0,1 Netto-investering in materiële vaste activa -1,1 -1,2 -0,5 Netto-investering in deelnemingen -34,9 -20,7 0,6 Netto-investering in gronden en opstallen -5,9 35,1 -6,8 Verstrekte leningen -2,9 -27,7 -8,5 Ontvangen aflossingen 9,0 7,4 3,9 Kasstroom uit investeringsactiviteiten -36,4 -7,4 -11,2 Financieringsactiviteiten
Opname langlopende schulden 25,0 127,5 127,5 Aflossing langlopende schulden -20,8 -57,4 -9,2 Mutatie kortlopende projectfinanciering 0,5 -39,9 -39,5 Uitkering dividend -21,4 -23,4 -23,4 Emissie aandelenkapitaal (uitoefening warrants) 1,1 - - Mutatie aandeel derden -1,0 -3,8 - Kasstroom uit financieringsactiviteiten -16,6 3,0 55,4 Netto kasstroom 50,0 169,1 131,7 Liquide middelen per 1 januari 103,4 1,0 1,0 Kredietinstellingen (excl. projectfinanciering) per 1 januari -96,3 -162,9 -162,9 7,1 -161,9 -161,9

Liquide middelen per 30 juni / 31 december 155,4 103,4 97,5 Kredietinstellingen (excl. projectfinanciering) per 30 juni / 31 december -98,3 -96,2 -127,7 57,1 7,2 -30,2

Netto kasstroom 50,0 169,1 131,7
---

Bijlage 4

Segmentatie Totaal Totaal Geconsolideerde winst-en verliesrekening 1e halfjaar 2005 Commercieel Wonen & Bedragen in miljoenen euro's Winkels Kantoren Vastgoed Grond Totaal Bedrijfsopbrengsten geconsolideerde deelnemingen 310,0 26,6 336,6 261,4 598,0 Bedrijfsopbrengsten niet-geconsolideerde deelnemingen 4,3 16,0 20,3 66,0 86,3 Totaal bedrijfsopbrengsten 314,3 42,6 356,9 327,4 684,3 Bedrijfsresultaat 39,4 1,8 41,2 17,1 58,3 Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen 1,8 0,3 2,1 5,5 7,6 Operationeel resultaat 41,2 2,1 43,3 22,6 65,9 Financiële baten en lasten -5,7 -0,7 -6,4 -1,8 -8,2 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 35,5 1,4 36,9 20,8 57,7 Belastingen -13,9 Netto resultaat voortgezette activiteiten 43,8 Netto resultaat niet-voortgezette activiteiten - Netto resultaat 43,8 Belang derden-aandeelhouders -1,6 Nettoresultaat toekomend aan aandeelhouders 42,2 Operationele marge 13,1% 4,9% 12,1% 6,9% 9,6% Segmentatie Totaal Totaal Geconsolideerde winst-en verliesrekening jaar 2004 Commercieel Wonen & Bedragen in miljoenen euro's Winkels Kantoren Vastgoed Grond Totaal Bedrijfsopbrengsten geconsolideerde deelnemingen 397,4 27,7 425,1 513,2 938,3 Bedrijfsopbrengsten niet-geconsolideerde deelnemingen 85,6 16,7 102,3 214,7 317,0 Totaal bedrijfsopbrengsten 483,0 44,4 527,4 727,9 1.255,3 Bedrijfsresultaat 45,1 2,5 47,6 30,5 78,1 Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen 20,2 3,5 23,7 14,0 37,7 Operationeel resultaat 65,3 6,0 71,3 44,5 115,8 Financiële baten en lasten -17,7 -2,5 -20,2 -5,2 -25,4 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 47,6 3,5 51,1 39,3 90,4 Belastingen -24,0 Netto resultaat voortgezette activiteiten 66,4 Netto resultaat niet-voortgezette activiteiten -4,8 Netto resultaat 61,6 Belang derden-aandeelhouders -2,6 Nettoresultaat toekomend aan aandeelhouders 59,0 Operationele marge 13,5% 13,5% 13,5% 6,1% 9,2%
12

Bijlage 5

Bedragen in miljoenen euro's tenzij anders aangegeven ing Geconsolideerde winst- en verliesreken IFRS Noot IFRS IFRS Dutch Gaap IFRS IFRS Dutch Gaap
1e halfjaar 2005 2004 2004 * 2004 1e halfjaar 2004 1e halfjaar 2004 * 1e halfjaar 2004 Bedrijfsopbrengsten

- vanuit geconsolideerde deelnemingen 598,0 2 938,3 1.080,7 1.020,4 364,1 379,9 393,8
- ons aandeel vanuit niet-geconsolideerde deelnemingen 86,3 1 317,0 357,2 332,7 118,4 118,4 122,7 Totaal bedrijfsopbrengsten 684,3 1.255,3 1.437,9 1.353,1 482,5 498,3 516,5 Bedrijfsresultaat 58,3 2 78,1 97,7 82,0 21,9 22,5 20,6 Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen 7,6 1 37,7 35,2 35,1 6,8 6,8 6,8 Operationeel resultaat 65,9 115,8 132,9 117,1 28,7 29,3 27,4 Financiële baten en lasten -8,2 -25,4 -25,4 -25,0 -6,6 -6,6 -7,4 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 57,7 90,4 107,5 92,1 22,1 22,7 20,0 Belastingen -13,9 5 -24,0 -26,7 -23,0 -8,1 -8,0 -8,5 Netto resultaat voortgezette activiteiten 43,8 66,4 80,8 69,1 14,0 14,7 11,5 Netto resultaat niet-voortgezette activiteiten - -4,8 -4,8 -4,8 - - - Netto resultaat 43,8 61,6 76,0 64,3 14,0 14,7 11,5 Belang derden-aandeelhouders -1,6 4 -2,6 -3,1 -3,5 -0,6 -0,6 -0,6 Nettoresultaat toekomend aan aandeelhouders 42,2 4 59,0 72,9 60,8 13,4 14,1 10,9 Afschrijving immateriële vaste activa - 0,8 0,8 12,1 - - 5,7 Afschrijving materiële vaste activa 1,2 2,4 2,4 2,4 1,2 1,2 1,2 Gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen X 1.000 90,751 89,643 89,643 89,643 88,844 88,844 88,844 Per aandeel ad 0,10 nominaal in
Netto resultaat voortgezette activiteiten 0,47 0,71 0,87 0,73 0,15 0,16 0,12 Netto resultaat voortgezette activiteiten voor afschrijving goodwill 0,47 0,72 0,88 0,87 0,15 0,16 0,19 Operationeel resultaat in % bedrijfsopbrengsten 9,6% 9,2% 9,2% 8,7% 5,9% 5,9% 5,3% *) Voorlopige IFRS cijfers zoals gepresenteerd in de 2004 financiële rapportage


13

Bijlage 6

IFRS IFRS IFRS Dutch Gaap IFRS IFRS Dutch Gaap IFRS IFRS Dutch Gaap Balans 30 jun. Noot 31 dec. 31 dec. 31 dec. 30 jun. 30 jun. . 1 jan. 1 jan. 1 jan. Bedragen in miljoenen euro's 2005 2004 2004* 2004 2004 2004* 30 jun 2004 2004 2004* 2004

Materiële vaste activa 13,1 13,2 13,2 13,2 13,8 13,8 13,8 14,4 14,4 14,4 Immateriële vaste activa 218,1 209,0 197,7 218,4 209,3 203,6 218,4 209,3 209,3 Effecten e vaste activa
Financiël 219,0 6 91,2 1 92,4 89,9 93,8 70,6 70,6 74,3 72,7 72,7 78,4

0,4 6,8 6,8 6,6 6,2 6,2 6,3 6,5 6,5 6,4

Latente vennootschapsbelasting 15,8 5 19,3 19,3 - 2,3 2,3 2,3 21,6 23,5 - Totaal vaste activa 339,5 349,8 338,2 311,3 311,3 302,2 300,3 333,6 326,4 308,5 Projecten 612,6 2 557,3 541,0 726,2 580,4 554,3 700,8 576,0 571,6 826,0 Winstbelasting 68,8 51,4 51,4 69,6 48,6 48,6 48,6 59,9 59,9 60,3 Overige vorderingen 326,7 413,0 450,5 189,7 401,7 407,9 220,6 407,4 407,4 161,0 Liquide middelen 155,4 3 103,4 103,4 103,4 97,5 97,5 97,5 1,0 1,0 1,0 Totaal vlottende activa 1.163,5 1.125,1 1.146,3 1.088,9 1.128,2 1.108,3 1.067,5 1.044,3 1.039,9 1.048,3 Niet-voortgezette activiteiten - 6,8 6,8 - 41,1 41,1 - 40,3 40,3 - Totaal activa 1.503,0 1.481,7 1.491,3 1.400,2 1.480,6 1.451,6 1.367,8 1.418,2 1.406,6 1.356,8 Eigen vermogen 587,3 4 565,1 573,0 600,3 519,4 514,1 550,3 529,6 523,7 563,0 Aandeel derden in vermogen 1,6 4 1,2 1,7 2,0 2,2 2,2 2,2 2,1 2,1 2,0 Totaal vermogen 588,9 566,3 574,7 602,3 521,6 516,3 552,5 531,7 525,8 565,0 Langlopende schulden 226,8 220,0 220,0 220,0 267,7 267,7 267,3 150,4 150,4 149,0 Pensioenvoorzieningen 4,1 4,1 4,1 - 6,1 6,1 - 5,6 5,6 - Voorzieningen 22,1 22,1 22,1 37,7 26,6 26,6 69,9 32,8 32,8 77,4 Latente vennootschapsbelasting 54,5 5 50,8 45,9 51,1 34,1 26,4 35,1 35,3 29,6 22,0 Totaal vaste verplichtingen 307,5 297,0 292,1 308,8 334,5 326,8 372,3 224,1 218,4 248,4 Handelsbanken 98,3 96,3 96,3 96,3 127,7 127,7 127,7 162,9 162,9 162,9 Overige kortlop ende schulden gsverplichtingen
Projectfinanciering en aflossin 97,3 99,9 99,9 99,9 101,4 101,4 101,4 140,6 140,6 140,6 400,8 3 396,1 402,2 287,5 304,3 288,3 203,0 267,7 228,7

Winstbelasting 10,2 5,4 5,4 5,4 9,8 9,8 9,8 267,7 10,1 10,1 Voorzieningen - - - - 0,2 0,2 1,1 10,1 0,1 0,1 1,1

Totaal vlottende verplichtingen 606,6 597,7 603,8 489,1 543,4 527,4 443,0 581,4 581,4 543,4 Niet-voortgezette activiteiten - 20,7 20,7 - 81,1 81,1 - 81,0 81,0 - Totaal vermogen en verplichtingen 1.503,0 1.481,7 1.491,3 1.400,2 1.480,6 1.451,6 1.367,8 1.418,2 1.406,6 1.356,8 *) Voorlopige IFRS cijfers zoals gepresenteerd in de 2004 financiële rapportage


14

Bijlage 7

Toelichting IFRS en waarderingsgrondslagen

Inleiding
Volgens wetgeving in de Europese Unie (EU) (IAS Verordening EC 1606/2002) dient de geconsolideerde jaarrekening van de vennootschap over 2005 te worden opgesteld op basis van de verslaggevingsrichtlijnen aangenomen voor gebruik binnen de EU overeenkomstig de IAS Verordening (EC 1606/2002, `verslaggevingsrichtlijnen goedgekeurd door de EU').
Deze halfjaarcijfers zijn opgesteld op basis van de verantwoordings- en waarderingsgrondslagen van de per 30 juni 2005 door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen die van toepassing zijn (of beschikbaar zijn voor vervroegde toepassing) op 31 december 2005, zijnde de eerste jaarafsluiting waarop de vennootschap de door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen dient toe te passen. Op basis van deze richtlijnen heeft het bestuur de waarderingsgrondslagen toegepast, zoals uiteengezet in de bijlage bij de jaarrekening 2004 van de vennootschap met de aanpassingen zoals toegelicht in dit halfjaarbericht, welke naar verwachting zullen gelden bij het opmaken van de eerste jaarrekening per 31 december 2005 op basis van de door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen. Echter, de door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen, die van toepassing zullen zijn (of beschikbaar voor vervroegde toepassing) op de jaarrekening voor het jaar eindigende op 31 december 2005, zijn nog aan verandering en additionele interpretaties onderhevig en kunnen derhalve niet met zekerheid worden vastgesteld. Daarom zullen de waarderingsgrondslagen voor dat boekjaar pas worden vastgesteld bij het opmaken van de jaarrekening voor het jaar eindigende op 31 december 2005.

Waarderingsgrondslagen
Deze tussentijdse financiële overzichten zijn opgesteld op basis van de verantwoordings- en waarderingsvoorschriften van de door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen. In het jaarverslag 2004 heeft AM de voorlopige IFRS geconsolideerde financiële overzichten gepresenteerd. Daarin is de aandacht gevestigd op de lopende discussies omtrent de basis voor de bepaling van de voortgang van verkochte projecten en de toepassing van IAS 11 (construction contracts) en IAS 18 (revenue recognition) bij projectontwikkeling. De uitkomst van deze discussies heeft geleid tot aanpassingen in de waarderingsgrondslagen van AM, zoals hieronder weergegeven.

AM heeft besloten om de waarderingsgrondslagen van de voorlopige geconsolideerde IFRS cijfers, gepresenteerd in het halfjaarrapport 2004 en de jaarrekening 2004, aan te passen voor de waardering van projecten bij AM Development.


15

De aanpassing van de waarderingsgrondslagen met betrekking tot projecten valt uiteen in twee delen:

- Huidige en toekomstige commerciële ontwikkelingsprojecten en gerelateerde contracten in relatie tot de expanderende activiteiten zullen steeds complexer worden zowel op financieel, juridisch als technisch gebied en het zal steeds meer tijd vergen om zulke projecten voort te brengen en op te leveren. Daarnaast zullen projecten vallen onder meerdere rechtsgebieden met inschakeling van partijen die sterk van aard verschillen. De `technical survey` methode is in dit licht meer transparant om de voortgang van een project vast te stellen.

- Ervaring toont aan dat een groot deel van de geïnitieerde ontwikkelingsprojectenresulteert in een definitief project. Daarom is besloten om de kosten eerder te activeren.

De financiële impact van deze aanpassing is vermeld in onderstaande tabel (in miljoenen ).
Effect aanpassing waarderingsgrondslagen op halfjaar 2004 eigen netto vermogen omzet * resultaat Activeren van projectkosten 27,7 2,0 Percentage of completion o.b.v. technical survey -22,4 -15,8 -2,7 Geconsolideerd effect op voorlopige IFRS financiële overzichten 5,3 -15,8 -0,7 Effect aanpassing waarderingsgrondslagen op geheel 2004 eigen netto vermogen omzet * resultaat Activeren van projectkosten 33,0 7,2 Percentage of completion o.b.v. technical survey -40,9 -182,6 -21,1 Geconsolideerd effect op voorlopige IFRS financiële overzichten -7,9 -182,6 -13,9
* inclusief omzet uit niet geconsolideerde deelnemingen

Voorts heeft AM besloten IAS 18 (revenue recognition) toe te passen op woningontwikkeling. Op grond van recente discussies is besloten dat de verkoop van woningen niet volgens IAS 11 mag worden verantwoord, zoals eerder is toegepast in de voorlopige IFRS geconsolideerde financiële overzichten voor het jaar 2004. Onder IAS 18 worden omzet en winst verantwoord naarmate de risico's en voordelen aan de koper worden overgedragen. Deze grondslagwijziging heeft geen materieel effect op de financiële overzichten.

De aanpassingen met betrekking tot AM Development zijn van invloed op de beginbalans 2004, de halfjaarcijfers per 30 juni 2004 en de jaarcijfers per 31 december 2004. Onderstaand zijn de effecten op de cijfers in meer detail uiteengezet naar aanleiding van de aanpassingen van de waarderingsgrondslagen.


16


1. De aanpassing van de waarderingsgrondslagen heeft een positief effect van 2,5 miljoen op de waardering van niet -geconsolideerde deelnemingen op 31 December 2004. Dit heeft een direct positief effect voor hetzelfde bedrag op het resultaat niet-geconsolideerde deelnemingen. Voor de beginbalans 2004 en de halfjaarcijfers 2004 zijn geen materiele effecten vastgesteld. De bedrijfsopbrengsten van niet-geconsolideerde deelnemingen worden voor de jaarcijfers 2004 met 40,2 miljoen naar beneden bijgesteld door de aanpassing van de waarderingsgrondslagen. Voor de halfjaarcijfers 2004 zijn geen materiele effecten vastgesteld.

2. Het eerder activeren van kosten in combinatie met de `technical survey' methode resulteert in een hogere voorraad van 13,5 miljoen per 1 januari 2004, een hogere voorraad per 30 juni 2004 van 13,0 miljoen en een lagere voorraad van 6,0 miljoen per 31 december 2004. De invloed van de aangepaste waarderingsgrondslagen op reeds verkochte onderhanden werken leidt tot een toename van de voorraad per 30 juni 2004 met 22,2 miljoen en met 31,4 miljoen per 31 december 2004. Voor de beginbalans 2004 is geen materieel effect vastgesteld.
De bedrijfsopbrengsten van geconsolideerde ondernemingen zijn door de aanpassing gedaald met respectievelijk 15,8 miljoen en 142,4 miljoen voor de halfjaarcijfers 2004 en de jaarcijfers 2004. Het bedrijfsresultaat daalde hierdoor met 0,6 miljoen voor het eerste halfjaar van 2004 en met 19,6 miljoen voor het jaar 2004.

3. Onder IFRS worden verkochte onderhanden projecten geclassificeerd onder korte termijn vorderingen (als de waarde van de projecten groter is dan de gefactureerde termijnen) of onder korte termijn schulden (als de gefactureerde termijnen groter zijn dan de waarde van de projecten). De vorderingen zijn door de aanpassing van de waarderingsgrondslagen met 6,2 miljoen afgenomen per 30 juni 2004 en met 37,5 miljoen per 31 december 2004. De schulden zijn toegenomen met 16,0 miljoen per 30 juni 2004 en afgenomen met 6,1 miljoen per 31 december 2004.
4. Als gevolg van de aanpassing van de waarderingsgrondslagen voor de projecten is het eigen vermogen per 1 januari 2004 toegenomen met 5,9 miljoen. Het nettoresultaat over het eerste halfjaar van 2004 daalde met 0,7 miljoen (dit resulteert in een toegenomen eigen vermogen van 5,3 miljoen) en daalde met 13,9 miljoen voor het jaar 2004 (met als resultante een afgenomen eigen vermogen van 7,9 miljoen op 31 december 2004).
Het aandeel derden in de balans verminderde met 0,5 miljoen ultimo 2004. De voorgaande periodes bleven onveranderd.

5. Effecten van de aangepaste waarderingsgrondslagen op de vennootschapsbelasting zijn geclassificeerd als niet-vlottende latente belastingen. De latente belastingverplichting neemt per saldo toe met 7,6 miljoen per 1 januari 2004, met 7,7 miljoen per 30 juni 2004 en met 4,9 miljoen per 31 december 2004. Het effect op de vennootschapsbelasting vertaalt zich in een hogere last voor het eerste halfjaar van 0,1 miljoen en een lagere last over het jaar 2004 van 2,7 miljoen.


17

6. Naast de wijzigingen in de waarderingsgrondslagen zoals hierboven uiteengezet zijn geactiveerde acquisitiekosten van 9,1 miljoen onder voorraden gereclassificeerd naar goodwill.

Met uitzondering van de hierboven beschreven stelselwijzigingen, zijn deze tussentijdse financiële overzichten op consistente wijze opgesteld op basis van de in waarderingsgrondslagen zoals beschreven in de voorlopige IFRS geconsolideerde financiële overzichten die opgenomen zijn in het jaarverslag 2004. Tevens wordt verwezen naar het jaarverslag 2004 voor een toelichting op de verschillen tussen de voorgaande waarderingsgrondslagen en IFRS.


18

Bijlage 8

Beoordelingsverklaring
Wij hebben de bijgaande geconsolideerde verkorte balans per 30 juni 2005 van AM NV ("de Vennootschap"), en de daaraan gerelateerde geconsolideerde verkorte overzichten van resultaten, vermogensmutaties en kasstromen voor het halfjaar eindigende op 30 juni 2005 (de halfjaarcijfers) beoordeeld. De halfjaarcijfers zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de Vennootschap. Het is onze verantwoordelijkheid een beoordelingsverklaring inzake de halfjaarcijfers te verstrekken.
Onze werkzaamheden bestonden, overeenkomstig in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot beoordelingsopdrachten, in hoofdzaak uit het inwinnen van inlichtingen bij functionarissen van de huishouding en het uitvoeren van cijferanalyses met betrekking tot de financiële gegevens. Door de aard en de omvang van onze werkzaamheden kunnen deze slechts resulteren in een beperkte mate van zekerheid omtrent de getrouwheid van de halfjaarcijfers. Deze mate van zekerheid is lager dan die welke aan een accountantsverklaring kan worden ontleend. Op grond van onze beoordeling is ons niets gebleken op basis waarvan wij zouden moeten concluderen dat de halfjaarcijfers niet voldoen aan de in de Toelichting vermelde uitgangspunten, waarin wordt aangegeven op welke wijze de verantwoordings- en waarderingsgrondslagen van de door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen zijn toegepast, waaronder de aannames van het bestuur ten aanzien van de nog toe te passen grondslagen bij het opmaken van de eerste jaarrekening per 31 december 2005 op basis van de door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen.
Zonder afbreuk te doen aan de conclusie van onze beoordeling, vestigen wij de aandacht op de Toelichting op de halfjaarcijfers waarin uiteen wordt gezet de mogelijkheid dat het bestuur aanpassingen op de in de halfjaarcijfers toegepaste waarderingsgrondslagen noodzakelijk zou kunnen achten bij het opmaken van de eerste jaarrekening per 31 december 2005 op basis van de door de EU goedgekeurde verslaggevingsrichtlijnen.
Amstelveen, 24 augustus 2005
KPMG Accountants N.V.

19

Bijlage 9

Profiel AM

AM NV (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). Zij heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije.

Vooraanstaande marktpositie
Als beursgenoteerde onderneming (Euronext, Amsterdam), met 1,25 miljard aan bedrijfsopbrengsten en een nettoresultaat uit voortgezette activiteiten van 64 miljoen in 2004 (IFRS), bekleedt zij een vooraanstaande positie in de markten waarin zij opereert. AM onderscheidt twee kernactiviteiten: enerzijds winkel- en kantorenontwikkeling en anderzijds woning- en grondontwikkeling.

Creativiteit en grondbezit
Met haar circa 650 hoog opgeleide professionals vormt zij een creatieve kennisorganisatie. AM is gespecialiseerd in het vertalen van veranderende wensen van mensen in nieuwe leefomgevingen. Dankzij haar conceptuele design & development- benadering, gekoppeld aan haar sterke assetbasis in de vorm van grondposities, is zij in staat een grote economische en sociale meerwaarde te creëren.

Royale portefeuille
Zij beschikt over een portefeuille met een horizon van meer dan tien jaar voor de ontwikkeling van circa 41.000 woningen en circa 2,7 miljoen m² aan winkelcentra en kantoren(parken). Deze portefeuille vertegenwoordigt een waarde van naar huidig inzicht ruim 19 miljard.

Wereldwijde erkenning
De projecten van AM zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. Deze projecten hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC en ULI) voor onder meer de Kalvertoren en het kantoor Forum (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht), Regenboog Park (Tilburg), Kamp Promenade (Osnabrück), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon).


20


---- --