Wageningen Universiteit


---
Wagenings onderzoekproefveld genetisch gemodificeerde appelbomen opnieuw vernield

Het onderzoekproefveld met genetisch gemodificeerde appelbomen van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, is opnieuw vernield. Onbekenden hebben eind juli de bomen doorgesneden, afgebroken of uit de grond getrokken. De schade bedraagt circa vierhonderdduizend euro. Er is aangifte gedaan bij de politie, evenals bij het ministerie van VROM dat de vergunningen voor de veldproef verleende.

Met het proefveld onderzoekt Plant Research International of genetische modificatie een bijdrage kan leveren aan het milieuvriendelijker produceren van appels. De appelbomen zijn daarvoor uitgerust met een gen uit gerst dat de bomen in staat moet stellen om zich beter te verdedigen tegen schimmels. Appelschurft is de belangrijkste bedreiging voor de appelteelt. Fruittelers zijn dan ook gedwongen om de schimmelziekte chemisch te bestrijden; meer dan driekwart van de gewasbeschermingsmiddelen die zij gebruiken is tegen appelschurft gericht. Als de nieuwe bescherming inderdaad werkt, hoeven fruittelers in de toekomst minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Het Wageningse onderzoekproefveld werd eerder, in maart 2004, vernield en pas ruim een maand later op internet anoniem opgeëist. De schade bedroeg toen ruim tweehonderdduizend euro. Bij vernielingen in november 2004 werd vastgesteld dat in ieder geval en deel van de schade door wild veroorzaakt was.

Plant Research International betreurt de vernielingen, omdat ze een aantasting vormen van het wetenschappelijk onderzoek, dat steeds binnen de daarvoor geldende wet- en regelgeving wordt uitgevoerd. Het instituut richt zich met wetenschappelijk onderzoek onder andere op de vraag of het mogelijk is via genetische modificatie het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verder terug te dringen. De beantwoording van deze maatschappelijk en wetenschappelijk relevante vraag is door de vernielingen ernstig gefrustreerd.