Bond van Nederlandse Architecten

Persbericht

Amsterdam, 24 augustus 2005

Architecten leveren met BNA Watervocabulaire een bijdrage aan de oplossing van de waterproblematiek

Waterproof bouwen in de uiterwaarden is mogelijk

Waterproof bouwen in de uiterwaarden is goed mogelijk. De risicos van het bouwen in de uiterwaarden zijn drastisch te beperken door bij het maken van de plannen gebruik te maken van door architecten ontwikkelde nieuwe bouwkundige concepten.

De BNA brengt dit naar voren naar aanleiding van het pleidooi van staatssecretaris Schultz van Haegen voor verzekerbaarheid van woningen die in de uiterwaarden zijn gebouwd. Het Verbond van Verzekeraars heeft niet enthousiast gereageerd op het voorstel van de staatssecretaris. De reactie van de verzekeraars is begrijpelijk, zij denken in bestaande woningvormen en die zijn nu eenmaal niet waterproof. Architecten ontwikkelen echter nieuwe concepten die het mogelijk maken ook in de uiterwaarden waterproof te bouwen.

Nu het water de komende eeuw verder gaat stijgen, wordt een beroep gedaan op de conceptuele denkkracht van overheden, opdrachtgevers, verzekeraars en vooral ook van ontwerpers. Water als bouwgrond biedt een dynamische leef- en verblijfssituatie. Het is een uitdaging voor innovatieve technieken en brengt nieuwe oplossingen voor zowel drijvende, varende als verschillende verankerde situaties.

Architecten kunnen bijdragen aan de oplossing van de problemen die ontstaan door het stijgende waterpeil. Een werkgroep binnen de BNA maakt op dit moment een overzicht van de bouwkundige concepten die de waterproblematiek het hoofd bieden, het BNA Watervocabulaire.

Er zijn vier verschillende scenarios onderscheiden waarin de fluctuatie van het waterpeil en de tijdfrequentie de variabelen zijn. Voor elk van de scenarios worden bouwkundige concepten verzameld. Deze concepten dienen als voorbeeld voor opdrachtgevers en architecten die te maken hebben met bouwopgaven in gebieden met onzekere waterstanden. De concepten worden in specifieke situaties vertaald in stedenbouwkundige en architectonische ontwerpen.

Niet alleen in Nederland is het watervocabulaire als toolbox te gebruiken. Bouwen in natte gebieden is een mondiaal probleem. De concepten in het BNA Watervocabulaire zijn universeel, ze kunnen waar ook ter wereld worden uitgewerkt in concrete oplossingen. Innovatie en kennisontwikkeling gericht op het bouwen met water bieden kansrijke mogelijkheden voor export van Nederlandse expertise.

Eind dit jaar worden de resultaten gepubliceerd op de website BNA Watervocabulaire. Deze wordt gekoppeld aan de bestaande H2Olland-site van de BNA (www.H2Olland.nl). H2Olland is een webtentoonstelling, voor een internationaal publiek, van watergerelateerde projecten in Nederland.