FNV

'Succes' bijstandswet vooral cosmetisch

Het geclaimde succes van de nieuwe bijstandswet is deels cosmetisch. Weliswaar is het aantal bijstandsgerechtigden tegen de verwachting in gestabiliseerd, maar dat komt niet omdat veel werkzoekenden voor langere tijd aan de slag zijn gekomen. Dat stelt de FNV in een evaluatie van de vorig jaar ingevoerde Wet Werk en Bijstand.

Volgens deze wet zijn gemeenten anders dan voorheen zelf volledig financieel verantwoordelijk voor het bijstandsbudget. Zij zouden daardoor meer nadruk zouden leggen op het weer duurzaam aan de slag helpen van werkzoekenden. Maar volgens de onderzoekers kijken de gemeenten vooral naar het eigen financiële belang op de korte termijn waardoor werkzoekenden heen en weer slingeren tussen slecht betaalde baantjes en een uitkering.

Verder is er volgens de FNV is een wildgroei aan kortdurende gemeentelijke First Work-projecten waarin werkzoekenden tewerk worden gesteld zonder enige relevante arbeidservaring op te doen. Het lijkt er volgens de FNV dan ook op dat sommige gemeenten zo het aanvragen van een uitkering willen ontmoedigen. Daar komt nog bij dat de aanvraag soms maanden in beslag neemt waardoor mensen grote schulden moeten maken.

"Een slechte zaak," aldus FNV's vice-voorzitter Ton Heerts. "Wie continu in de rats zit over zijn schulden heeft natuurlijk het hoofd niet alleen bij het zoeken naar een baan."

meer informatie:

Evaluatie WWB: Gemeenten moeten investeren in duurzaam werk

24 augustus 2005 - Gemeenten moeten meer investeren om te zorgen dat mensen duurzaam aan de slag komen op de arbeidsmarkt. Ook moeten ze nagaan wat er gebeurt met mensen die afhaken door de strengere aanpak. Dit stelt de FNV op basis van een inventarisatie van praktijksignalen over de Wet Werk en Bijstand (WWB). Vandaag verschijnt de rapportage 'De uitvoering van de Wet Werk en Bijstand: Een inventarisatie van praktijksignalen'. Een greep uit de conclusies:
· Veel gemeenten proberen te besparen op bijscholing van werkzoekenden, terwijl goede kwalificaties juist steeds belangrijker zijn om een duurzame plek te verwerven op de arbeidsmarkt;
· Mensen staan onder druk om tijdelijke baantjes te accepteren, met als gevolg dat ze na korte tijd weer op straat staan;
· Gemeenten controleren strenger of mensen wel recht hebben op hun uitkering. Op zich is dit een goede zaak, maar er zijn aanwijzingen dat de zorgvuldigheid in het geding is;
· Er zijn veel signalen dat mensen financieel in de knel raken. Een groot probleem is dat mensen vaak veel te lang moeten wachten op een beslissing over hun uitkering;
· In veel gemeenten daalt de instroom in de bijstand, maar wat er gebeurt met de afhakers is meestal niet bekend;
· Er is een voorzichtige tendens bij gemeenten om actiever op zoek te gaan naar manieren om de werkgelegenheid te stimuleren.

De rapportage kan hier worden gedownload.

24 augustus 2005