Gemeente Delft
Het college van B&W vindt het belangrijk alternatieven te bieden voor de gesubsidieerde ID-banen die moeten verdwijnen. Alle ID-werknemers met enige kans op een reguliere baan krijgen een begeleidingsaanbod om aan werk te komen. ID'ers zonder kans op ander werk behouden hun huidige baan. Een klein deel van de ID-banen wordt omgezet naar een WSW-baan. Voor werkgevers komen nieuwe mogelijkheden om gebruik te blijven maken van gesubsidieerde arbeid. Dit collegevoorstel wordt op 8 september in de commissie WZO besproken.
Afhankelijk van de belemmeringen varieert het aanbod aan ID-werknemers om aan werk te komen van sollicitatietrainingen tot extra begeleiding en beroepenoriëntatie. Of een ID'er wel of geen kans heeft op een reguliere baan wordt beoordeeld door een toetsingscommissie. Wie die kans niet heeft, behoudt zijn of haar huidige baan. Twintig ID'ers komen in WSW-verband te werken (Wet sociale werkvoorziening). Wanneer een ID'er een regulier baan vindt, ontvangt hij een bonus. Ook werkgevers die een ID'er in dienst nemen, krijgen een bonus.
Werkgevers kunnen ervoor kiezen hun ID'er in dienst te houden. De gemeente betaalt dan nog vijf jaar lang een in hoogte aflopende subsidie. Daarnaast bestaat de mogelijkheid te kiezen uit een nieuw menu van gesubsidieerde arbeid:
- participatiebaan: een baan voor maximaal 10 jaar in de non-profitsector
- WSW-detachering: een detachering voor onbepaalde tijd met begeleiding vanuit Combiwerk
- opstapbaan: baan voor één jaar met mogelijk een jaar verlenging
- proefplaatsing: tijdelijke functie gedurende drie tot zes maanden
- begeleid werken: lijkt op een WSW-detachering, maar de werknemer is in dienst van de organisatie.
Voor de redactie
Nadere informatie bij: Sharon Buys, Communicatie gemeente Delft,
tel. 260 29 75.
-----------------------
---- --