Gemeente Haarlem


24 augustus 2005

225/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Helft kastanjebomen aangetast

Sinds dit jaar doet zich in Nederland een onbekende ziekte onder kastanjebomen voor. Ook de Haarlemse kastanjes zijn door deze ziekte aangetast. Om na te gaan hoeveel bomen er precies besmet zijn, heeft de gemeente alle 1450 kastanjebomen onderzocht. De helft van alle kastanjes zijn niet nog niet aangetast, 37 procent zijn licht aangetast en 13 procent zijn zwaar aangetast. Vooral de bomen van deze laatste categorie zijn dusdanig ziek dat deze een gevaar vormen voor de omgeving. Daarom moeten deze kastanjes door middel van noodkap dit najaar gerooid worden.

De kastanjeziekte, die zich razendsnel verspreidt, is een ernstig landelijk probleem. De boomspecialist van de gemeente Haarlem heeft samen met de opzichters uit de drie verschillende stadsdelen alle gemeentelijke kastanjebomen onderzocht. De ziekte is te herkennen aan bruine vlekken op de stam. Van elke kastanje die bruine vlekken heeft, is een stukje bast verwijderd. Zo kan de specialist zien in hoeverre de ziekte de sapstroom van de boom al heeft aangetast.

De onderzochte kastanjes zijn onderverdeeld in drie categorieën; de eerste categorie zijn de bomen zonder aantastingen, onder de tweede categorie vallen de bomen die licht zijn aangetast. De derde categorie zijn de bomen die al zwaar aangetast zijn, meestal ook door zwammen. In totaal zijn dit er 172. Deze kastanjes vormen een gevaar voor de omgeving, bijvoorbeeld door afvallende takken of zelfs doordat zij kunnen omvallen. Deze bomen moeten dit najaar middels noodkap worden gekapt om de veiligheid van de omgeving te waarborgen.

Voor de licht aangetaste bomen hoopt de gemeente dat op korte termijn een methode beschikbaar komt om de bomen te redden. De gemeente doet er alles aan om de bomen die nu niet ziek zijn te beschermen. In het najaar organiseert de gemeente drie informatieavonden, waarop er meer verteld wordt over de zieke kastanjes. Daarnaast worden de vragen van de aanwezigen beantwoord.

Er is een landelijke werkgroep (Aesculaap) in het leven geroepen waarin zowel gemeenten, aannemers, kwekers en onderzoekinstituten worden vertegenwoordigd. Aesculaap probeert de oorzaak van de ziekte te achterhalen en oplossingen te zoeken om de ziekte te voorkomen en te bestrijden. De gemeente Haarlem volgt de adviezen van deze werkgroep op, zoals het niet verrichten van werkzaamheden aan licht aangetaste kastanjes omdat dit eventuele verspreiding kan helpen voorkomen. De gemeente gaat met ontsmet gereedschap te werk. Dode of ernstig zieke kastanjebomen die een gevaar opleveren voor de omgeving moeten verwijderd worden. Dit kan door het materiaal te verbranden of te verwijderen. Het hout van de paardenkastanje is niet geschikt als openhaardhout. Tenslotte verzoekt de gemeente alle particulieren om de boomspecialist te raadplegen als zij de zieke kastanje uit hun tuin willen verwijderen. Zij kunnen dit melden bij loket BWL, via telefoonnummer 511 4400.

Sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers
023-511 4902
mwiggers@haarlem.nl

---- --