Gemeente Utrecht


beantwoording vragen inzake voorbereidingsbesluit Talmalaan

2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
65 Vragen van mevrouw N.R. Schipper en de heer H.J. Kampers.
(ingekomen 30 juni 2005)

Op 8 mei 2003 heeft de gemeenteraad van Utrecht voorstel 2003-102 besloten. Dit voorstel heeft betrekking op voorbereidingsbesluiten 2003. Dit besluit betrof het gebied Vogelenbuurt/Tuinwijk/
Lauwerecht/Staatsliedenbuurt. Voor de duur van 1 jaar.

Argumentatie "Voor het gebied Vogelenbuurt/Tuinwijk/Lauwerecht/Staatsliedenbuurt is gestart met een herziening van de vigerende bestemmingsplannen. Het betreft hier een in hoofdzaak consoliderend plan. In de planperiode zijn in dit gebied geen ingrijpende ontwikkelingen voorzien. Het plan zal voornamelijk een beheersfunctie (handhaving, toetsing) vervullen. Er wordt naar gestreefd om dit plan in het voorjaar van 2004 ter inzage te leggen. Om in de tussentijd het gebied een bescherming tegen ongewenste ontwikkelingen te kunnen geven, dient opnieuw een voorbereidingsbesluit te worden genomen."

Met het besluit van 2004 nr 120 heeft de gemeenteraad van Utrecht wederom besloten tot het nemen van een voorbereidingsbesluit. Dit besluit betrof ook voorbereiding bestemmingsplan Vogelenbuurt/Tuinwijk /Lauwerecht/Staatsliedenbuurt. Dit besluit trad op 1 juli 2004 in werking voor de duur van 1 jaar.

Argumenten "1.1 Het gebied dient vóór de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan een bescherming tegen ongewenste ontwikkelingen te krijgen. Wat betreft het in procedure zijnde bestemmingsplan Vogelenbuurt en Tuinwijk wordt er naar gestreefd dit plan nog dit jaar ter inzage te leggen ten behoeve van de vaststelling. Vanaf dat moment biedt het (ontwerp)bestemmingsplan voorbereidingsbescherming. Tot die tijd is het wenselijk om een voorbereidingsbesluit te nemen, omdat gedurende de termijn dat het voorbereidingsbesluit van kracht is, ongewenste ontwikkelingen kunnen worden tegengehouden. (.)
1.2 In het gebied dienen vóór de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan gewenste ontwikkelingen mogelijk te worden gemaakt.
Wat betreft het in procedure zijnde bestemmingsplan Vogelenbuurt en Tuinwijk wordt er naar gestreefd dit plan nog dit jaar ter inzage te leggen ten behoeve van de vaststelling. Vanaf dat moment biedt het (ontwerp)bestemmingsplan de mogelijkheid om in dit plan aangegeven ontwikkelingen mogelijk te maken met behulp van een vrijstelling als bedoeld in artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, zonder dat daarvoor een voorbereidingsbesluit noodzakelijk is. Dit volgt uit artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Tot die tijd is het wenselijk om een voorbereidingsbesluit te nemen, om sneller te kunnen anticiperen op wenselijke ontwikkelingen die evenwel in strijd zijn met de nog vigerende regeling. Op deze wijze kan onnodige vertraging worden voorkomen, omdat voor gewenste ontwikkelingen anders in elk afzonderlijk geval een apart voorbereidingsbesluit genomen zou moeten worden.
2.1 Met de inwerkingtreding op 1 juli 2004 wordt zoveel mogelijk aangesloten op het in 2003 genomen voorbereidingsbesluit." (Jaargang 2004 nr 120)

Context "Voor het gebied Vogelenbuurt/Tuinwijk is gestart met het opstellen van een bestemmingsplan. Het betreft hier een in hoofdzaak consoliderend plan. In de planperiode zijn in dit gebied geen ingrijpende ontwikkelingen voorzien. Het plan zal voornamelijk een beheersfunctie (handhaving, toetsing) vervullen. Er wordt naar gestreefd om over dit plan binnenkort inspraak te houden en het ontwerp van het bestemmingsplan in het najaar van 2004 ter inzage te leggen.
Voor Lauwerecht en de Staatsliedenbuurt en een gedeelte van Tuinwijk wordt eveneens gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan. De planvorming daarvoor is ingewikkelder en loopt daardoor enigszins achter bij die van de twee eerder genoemde buurten." (Jaargang 2004 nr 120)

Op 16 juni 2005 heeft de gemeenteraad besluit 2005 nr. 88 genomen. Dit betrof voorbereidingsbesluit Vogelenbuurt en Tuinwijk

Argumentatie: "1.1 Het gebied dient vóór de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan een bescherming tegen ongewenste ontwikkelingen te krijgen. (.) 1.2 In het gebied dienen vóór de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan gewenste ontwikkelingen mogelijk gemaakt te worden.
(.) 2.1 Met de inwerkingtreding op 30 juni 2005 wordt zoveel mogelijk aangesloten op het in 2004 genomen voorbereidingsbesluit. " (Jaargang 2005, nr. 88).

Context: "Voor de wijken Vogelenbuurt en Tuinwijk is gestart is met de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan. Inspraak en overleg voor het nieuwe bestemmingsplan heeft plaatsgevonden in juni 2004. Naar verwachting kan in het voorjaar van 2006 het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd." (Jaargang 2005, nr. 88).


Vragen:

1. Deelt het College de constatering met GroenLinks dat er niet langer een voorbereidingsbesluit rust op het gebied Lauwerecht/Staatsliedenbuurt?
2. Waarom behoeft Staatsliedenbuurt/Lauwerecht geen voorbereidingsbescherming?
GroenLinks constateert dat het College haar werkzaamheden zoals in 2004 aangekondigd aan
een bestemmingsplan Lauwerecht/Staatsliedenbuurt heeft gestaakt.
3. Hoever is de procedure tav het ontwerp bestemmingsplan Staatsliedenbuurt/Lauwerecht?
4. Worden in het gebied geen ingrijpende ontwikkelingen voorzien?
5. Wat betekent dit voor een eventuele art 19 procedure?
6. Wat is het planologische kader wat vanaf 1 juli 2005 van kracht is voor Staatsliedenbuurt/Lauwerecht?


Bijlagen (in mail): Tekeningen behorend bij Jaargang 2004, nr. 120 en Jaargang 2005, nr. 88.


Antwoorden van burgemeester en wethouders
(verzonden 23 augustus 2005)

1. Het college deelt deze constatering. Oorspronkelijk was het de bedoeling om voor het gebied Vogelenbuurt/Tuinwijk/Lauwerecht/Staatsliedenbuurt een bestemmingsplan te maken. Vanwege grootschalige ontwikkelingen rond de Talmalaan (DUO) is ongeveer 2 jaar geleden afgezien van het opstellen van een bestemmingsplan voor het gebied Lauwerecht, de Staatsliedenbuurt, en een deel van Tuinwijk omdat destijds de plannen nog niet voldoende concreet waren. Omdat er nu geen nieuw bestemmingsplan voor dit deel in voorbereiding is, is het niet zinvol een voorbereidingsbesluit te nemen.

2. GroenLinks constateert dat het College haar werkzaamheden zoals in 2004 aangekondigd aan een bestemmingsplan Lauwerecht/ Staatsliedenbuurt heeft gestaakt. Een voorbereidingsbesluit geldt slechts voor één jaar. De voorbereidingsbescherming vervalt na dat jaar, ook als een nieuw voorbereidingsbesluit wordt genomen. Dat is slechts anders als er binnen dat jaar een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd wordt. In dat laatste geval neemt het bestemmingsplan de voorbereidingsbescherming over. Vanwege de grootschalige ontwikkelingen rond de Talmalaan zijn de werkzaamheden aan het deel van het bestemmingsplan voor Lauwerecht en Staatsliedenbuurt voorlopig echter opgeschort en is het ook niet zinvol een nieuw voorbereidingsbesluit te nemen.


3. Het bestemmingsplan is niet opgestart (verwezen wordt naar hetgeen is opgemerkt onder 1 en 2).

4. Verwezen wordt naar hetgeen is opgemerkt onder 1 en 2. Toekomstige bouwinitiatieven in het kader van de DUO-opgave worden door gebruikmaking van artikel 19 procedures planologisch-juridisch verankerd. Daarna zal een op beheer gericht bestemmingsplan voor dit gebied worden opgestart.

5. Niet veel meer dan wanneer er een voorbereidingsbesluit genomen zou zijn voor dit gebied. Het enige verschil is, dat wanneer er bouwinitiatieven waaraan de gemeente medewerking wil verlenen, maar die niet passen in het vigerende bestemmingsplan, er een apart voorbereidingsbesluit genomen zal moeten worden. Dit is echter niet ongebruikelijk, dit soort voorbereidingsbesluiten zijn de zogenaamde categorie C-voorbereidingsbesluiten die vrijwel maandelijks genomen worden om bouwinitiatieven mogelijk te kunnen maken.

6. Voor dit gebied gelden de oude planologisch-juridische regelingen tot het moment dat een nieuw bestemmingsplan van kracht wordt. Concreet betekent dit dat hier nog de volgende bestemmingsplannen gelden:
- Voorschiften Bebouwde Kom (1958);
- Algemene leefmilieuverordening (2000);
- Lauwerecht noord (1970);
- Lauwerecht noord (1983).


---- --