Ingezonden persbericht


Pagina 1 van 4 Datum: 23 augustus 2005

Inlichtingen: N.M. Luitwieler Tel.: 0118-421100

Fax: 0118-421101

E-mail: info@zeev.nl

Ons kenmerk : Zie verzendlijst l/2005/

Uw kenmerk :

Blad:
1 van 4

Aantal bijlagen:

PROJECTBUREAU

Postbus 8016, 4330 EA Middelburg bezoekadres: Segeerssingel 10 Onderwerp: 4337 LG Middelburg

internetadres: Veiligheidsregio in Zeeland: stand van zaken www.zeev.nl

Geachte heer, mevrouw,

U ontvangt deze brief omdat u direct of indirect bent betrokken bij de vorming van de veiligheidsregio in Zeeland. Het doel hiervan is u te informeren over de huidige stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van de veiligheidsregio in Zeeland. In deze brief vindt u informatie over de aanleiding van de vorming van een veiligheidsregio in Zeeland, wat er in de afgelopen maanden is gebeurd en hoe de huidige projectorganisatie er uit ziet.

Aanleiding vorming Veiligheidsregio Zeeland
Vanaf eind jaren '90 is in Zeeland gezocht naar organisatiemodellen waarmee de versnippering van hulpverleningsdiensten kan worden teruggebracht. Risico's die er in Zeeland zijn en de schaal waarop de diensten zijn georganiseerd staan niet in de juiste verhouding. Ook de vele besturen dragen niet bij aan één congruent beleid over hoe de veiligheid in Zeeland vorm moet worden gegeven. Alleen gezamenlijk kan de burger op een goed niveau die hulp geboden worden die onderling wordt vastgesteld. Mede als uitkomst van een proces van herijking van de rol en positie van de Regionale Brandweer Zeeland is vanaf medio 2003 een traject in gang gezet voor de vorming van een veiligheidsregio in Zeeland. Hiertoe is in juni 2004 een directeur Regionale Brandweer Zeeland benoemd die tevens is aangesteld als beoogd directeur voor de Veiligheidsregio Zeeland. Zo is ook, om te komen tot een betere bestuurlijke afstemming van de taken op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing, in 2003 het Veiligheidscollege ontstaan. Een bestuurlijk overleg van burgemeesters en externe partijen over de veiligheid in Zeeland.

Pagina 2 van 4

Het kabinet heeft in 2004 als standpunt ingenomen dat er medio 2006 25 Veiligheidsregio's zijn. Volgens het kabinet (brief BZK, 20051) vragen de toenemende veiligheidsrisico's in de samenleving om een organisatie die slagvaardig kan optreden bij (dreigende) rampen. De bestuurlijke organisatie moet onder de loep worden genomen zo stelt zij naar aanleiding van verscheidene evaluatierapporten die opgesteld zijn naar aanleiding van rampen van de afgelopen jaren (o.a. Enschede, Volendam). Tevens stellen recente vraagstukken op het terrein van crisisbeheersing, waaronder terrorismebestrijding, andere eisen aan een doelmatige en effectieve aansturing en uitvoering van (voorbereiding op) rampenbestrijding en crisisbeheersing. Er dient, volgens het kabinet, een aantal zaken op het gebied van taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden, organisatie en financiering verbeterd te worden.
Medio 2006 wil het kabinet de volgende zaken geregeld hebben:
1. Verdere regionalisering van het beheer van de brandweer;
2. Integratie van de besturen van de regionale brandweer en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR);

3. Regionalisering van de beheersaspecten van de rampenbeheersing;
4. Verplichte bestuurlijke samenwerking van regionale brandweer en GHOR met politie;
5. Doorzettingsmacht van het regionaal hulpverleningsbestuur;
6. Versterken bevoegdheden van de regionaal commandant brandweer;
7. Pro-actie en preventie (adviesrol regio);
8. Versterking GHOR;

9. Financieringssystematiek.

In november 2004 hebben de besturen van Regionale Brandweer Zeeland, GHOR, het Regionaal College, de gemeenteraden en het Veiligheidscollege ingestemd met een projectplan voor de vorming van een veiligheidsregio in Zeeland. Dit projectplan is onderverdeeld in drie fasen: de vorming van een bestuurlijke entiteit, het maken van een blauwdruk voor de organisatie van de veiligheidsregio en de uiteindelijke implementatie hiervan. Voor ogen staat het komen tot één bestuurlijke concentratie op het gebied van veiligheid.

Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren in Zeeland komt het kabinetsstandpunt voor de regio Zeeland niet uit de lucht vallen.

Verkenningsfase
In de achterliggende maanden is zowel het bestuurlijke als het operationele veld geïnformeerd dat ook in Zeeland de veiligheidsregio er aan komt. De betrokken partijen zijn de rode kolom (Regionale Brandweer Zeeland & de gemeentelijke brandweer), de witte kolom (GHOR en Regionale Ambulancevoorziening Zeeland (RAVZ), de blauwe kolom (Politie Zeeland) en de oranje kolom (13 gemeenten). Elke kolom is naar


1 Bron: Informatiebrief ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 29 maart 2005

Pagina 3 van 4

aanleiding van het kabinetsstandpunt zich verder gaan `organiseren'. De vorming van de Veiligheidsregio heeft min of meer als katalysator gewerkt. Elke kolom heeft daarmee zijn eigen project gevormd. De rode kolom ontwikkelt plannen om meer met elkaar samen te gaan werken, in de witte kolom is de GHOR zich aan het versterken door een samenwerkingsverband aan te gaan met de RAVZ, de blauwe kolom participeert in de landelijke ontwikkelingen ten aanzien van de politie en de oranje kolom is bezig een dusdanige samenwerking tussen gemeenten te realiseren dat sprake is van een gecoördineerde en eenduidige bijdrage aan de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Zeeland. Elke kolom heeft een eigen projectleider of zal nog een projectleider aanstellen.

Projectorganisatie
De huidige projectorganisatie bestaat uit een stuurgroep (het Veiligheidscollege) onder voorzitterschap van de heer Lonink en een projectgroep (Veiligheidsdirectie i.o.) onder voorzitterschap van de projectleider Frans Captijn. De projectgroep bestaat verder uit de Regionaal Geneeskundig Functionaris (RGF), een commandant brandweer, plaatsvervangend korpschef Politie Zeeland, projectleider gemeenten en directeur RAVZ. De projectgroep wordt ondersteund door een projectsecretaris en een communicatieadviseur. De komende tijd zal de projectstructuur verder worden opgezet en uitgewerkt en zal er periodiek worden gecommuniceerd.

Informatie
Voor meer informatie over het project Zeeuwse Veiligheidsregio kunt u contact opnemen met het projectbureau Zeev. Projectontwikkelingen kunt u volgen op www.zeev.nl.

Ik verzoek u de inhoud van deze brief breed te verspreiden binnen uw achterban.

De projectleider Zeeuwse Veiligheidsregio,

Ing. F.J.G.M. Captijn MCDm

Pagina 4 van 4