Gemeente Katwijk

Start campagne Duurzaam Vervoer

Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, 23 augustus 2005

Samen met de Duin,- en Bollenstreek gemeenten, waaronder Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, start de Milieudienst West-Holland, begin september, met een grootschalige campagne: Duurzaam Vervoer. Het initiatief is onderdeel van het gemeentelijke klimaatbeleid dat de reductie van de CO2-uitstoot beoogt. De campagne brengt gedeeld autogebruik, milieuvriendelijke soorten auto's en openbaar vervoer en technieken om minder brandstof te verbruiken onder de aandacht. Om het goede voorbeeld te geven doen de Milieudienst en haar deelnemende gemeenten mee met de actie Op de Fiets werkt beter. Zo laten veel medewerkers de auto staan om van huis naar werk te fietsen of naar werkafspraken.

Autodate of buurtauto
Een eigen auto kost veel geld. De vaste lasten gaan gewoon door, ook als de auto stil staat. En dat is gemiddeld 23 uur per dag. Autodaten betekent dat u de auto met anderen deelt en alleen betaalt voor de tijd dat u de auto ook daadwerkelijk gebruikt. Gedeeld autogebruik combineert het gemak van een eigen auto met het financiële voordeel van gezamenlijk gebruik. Momenteel rijden ongeveer 700 deeltijdauto's in Nederland rond met zo'n 15.000 deelnemers.
De campagne Duurzaam Vervoer probeert de inwoners van de Leidse Regio en de Duin- en Bollenstreek te stimuleren meer gebruik te gaan maken van autodate (ook wel deeltijdauto of buurtauto genoemd) door meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden die er al zijn en door daar waar nog geen autodate aanwezig is nieuwe autodateplekken te realiseren. Dit gebeurt door stichting Callacar in samenwerking met Wheels4all.
Uit onderzoek is gebleken dat een autodater gemiddeld 6000 kilometer per jaar minder rijdt. Daardoor bespaart hij gemiddeld 1600,- per jaar op autokosten. Ook de milieuwinst is aanzienlijk: 560 kilo CO2 per jaar. Gedeeld autogebruik zorgt voor minder autobezit en minder benodigde parkeerruimte, waardoor de leefkwaliteit van de omgeving verbetert. Onderdeel van de campagne Duurzaam Vervoer is ook ruchtbaarheid geven aan de landelijke autodate dag op 19 september aanstaande. Voor info over autodate en deeltijdauto in de regio: www.wheels4all.nl,www.greenwheels.nl en www.huurmij.nl.

Het Nieuwe Rijden
Een nieuwe rijstijl om veilig, goedkoop en op een milieuvriendelijke manier een auto te besturen, dat is Het Nieuwe Rijden. Het Nieuwe Rijden reduceert de CO2-uitstoot en verhoogt de verkeersveiligheid. De campagne Duurzaam Vervoer geeft twintig burgers de kans om gratis 'nieuwe' rijlessen te krijgen. Tijdens de landelijke Het-Nieuwe-Rijdendag op 16 september a.s. worden de winnaars in de regio bekend gemaakt.

Schone voertuigen
Schone voertuigen en brandstoffen zijn allang geen toekomstmuziek meer. De mogelijkheden voor dagelijks gebruik liggen binnen handbereik. Wat voor schone voertuigen zijn er eigenlijk? Wat bieden ze? Wat zijn de kosten? Wat zijn de subsidiemogelijkheden? Wat zijn de voordelen boven traditionele voertuigen? Hoe prettig rijdt bijvoorbeeld een hybride auto? De Milieudienst zal die gemeenteambtenaren die over het eigen wagenpark gaan hierover informeren en ze de kans bieden de voertuigen ook daadwerkelijk uit te proberen

Veel publiciteit
Tot en met december zult u regelmatig in uw huis-aan-huisblad kunnen lezen over deze onderwerpen en zaken als milieuvriendelijk vervoer, de autoloze dag en fietsen in de regio.