Gemeente Haaren




* Procedureregeling planschadeverzoeken 2005

Op 7 juni 2005 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de Spoedwet Planschade. Hierdoor zal op 1 september het aangepaste artikel 49 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) in werking treden. Dit artikel is op een aantal punten gewijzigd zoals met betrekking tot het bevoegde orgaan, de verjaringstermijn en een financiële drempel. Op 22 juni jl. is het nieuwe artikel 49a WRO al in werking getreden. Dit nieuwe artikel maakt het formeel mogelijk
planschadevergoedingsovereenkomsten te sluiten met een initiatiefnemer en bepaalt dat deze initiatiefnemer dan als belanghebbende aangemerkt wordt in een planschadeprocedure. Vanwege deze wijzigingen is het voor gemeenten noodzakelijk een nieuwe procedureregeling planschadevergoeding vast te stellen.

Door de wetswijziging is in plaats van de gemeenteraad voortaan het college van burgemeester en wethouders bevoegd om planschadevergoeding toe te kennen. Deze verschuiving van bevoegdheden brengt mee dat het college voortaan bevoegd is tot het vaststellen van een procedureregeling. Op 16 augustus jl. hebben burgemeester en wethouders van Haaren de nieuwe Procedureregeling planschadevergoeding 2005 vastgesteld. De procedureregeling bepaalt o.a. dat een aanvraag om vergoeding van planschade bij het college moet worden ingediend met gebruikmaking van een vastgesteld aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier is verkrijgbaar in het gemeentehuis en u kunt het downloaden van www.haaren.nl.

De Procedureregeling planschadevergoeding 2005 treedt op 1 september 2005 in werking en ligt vanaf donderdag 25 augustus 2005 voor een ieder ter inzage. U kunt de stukken inzien op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, bij de balie van de secties Ruimtelijke Ordening en Bouw- en Woningtoezicht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis (op werkdagen van 9.00 12.00 uur en tevens op donderdagavond van 17.00 19.00 uur).