Gemeente Tilburg

05294OWT

Datum
23 augustus 2005

Landelijke opruimactie NederlandSchoon knapt Tilburg op

Tweemaal per week wordt Tilburg ontdaan van zwerfafval

Tot 7 oktober gaat NederlandSchoon met een groot opruimproject langs de Nederlandse autosnelwegen, verschillende stationspleinen en winkelstraten in een aantal grote steden. Opruimteams ontdoen deze locaties van zwerfafval. De opruimacties maken deel uit van de campagne 'Kijk! Nederland wordt steeds schoner'. De actie wordt voor de tweede keer georganiseerd. De editie van vorig jaar heeft laten zien dat opruimen écht helpt en bijdraagt aan het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval.

Vorig jaar werd de opruimactie voor het eerst georganiseerd. Uit diverse metingen is gebleken dat de hoeveelheid aangetroffen zwerfafval na verloop van tijd afnam. Wanneer ergens minder zwerfafval ligt, zijn mensen dus minder snel geneigd er iets op de grond te gooien. Hiermee bevestigde NederlandSchoon de uitkomst van eerdere onderzoeken: 'schoon trekt schoon aan'.

Uitgebreidere actie

Na het succes van vorig jaar is besloten de actie dit jaar uit te breiden met stationsvoorpleinen en winkelstraten. In totaal worden 87 stations en 247 parkeerplaatsen door de opruimteams aangedaan. Hierbij wordt vooral geconcentreerd op het vastliggende zwerfafval in bijvoorbeeld fietsenrekken en struiken, die door de reguliere schoonmaakploegen lastig bij te houden zijn. In totaal gaan in een periode van 14 weken, ruim 400 schoonmakers op pad.

Opruimen Tilburg
Ook in Tilburg worden verschillende gebieden opgeknapt door een opruimteam. Elke woensdag en vrijdag zijn zij in de weer om onder ander het voorplein van het station, de Heuvel, Besterd, Wagnerplein, Westermarkt, Palletplein en Heijhoef te ontdoen van afval. Wij nodigen u van harte uit om woensdagmiddag 24 augustus om 12.30 uur samen met wethouder Jan Hamming een kijkje te nemen bij de schoonmaakactie op het voorplein van het centraalstation.

Stichting Nederland Schoon

In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval, hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Z.O.Z.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Jorien Hormann, team Themacommunicatie, tel. 013 540 83 32
- Marlies van Brunschot, woordvoering wethouder Hamming, tel. 013 542 97 05
- Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen, tel. 070 304 20 80 / 06 538 51384, of e-mail secretariaat@nederlandschoon.nl.

---- --