Moeras op de kaart

Staatsbosbeheer

http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Meer moeras voor vogel en mens

Lelystad, 23 augustus 2005. Vandaag presenteert Vogelbescherming Nederland de Moerasnatuurkaart. Het plan toont een driehoek van moerasgebieden over ons land, waarbij bestaande en nieuwe moerassen aan elkaar gekoppeld worden. Grote aaneengesloten natte gebieden, waarbij dynamiek het sleutelwoord is, moeten toekomst bieden aan tal van moerasvogelsoorten. Niet minder dan zestien daarvan staan op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. De Moerasnatuurkaart is in samenwerking met Staatsbosbeheer en SOVON Vogelonderzoek Nederland ontwikkeld.

Moerasvogels hebben meer ruimte nodig. Oude, verboste moerassen moeten worden hersteld, nieuwe geschapen. Geen geïsoleerde gebiedjes, maar een samenhangend netwerk van wetlands. Belangrijk is dat gebieden op elkaar aansluiten en dat de kwaliteit van bestaande moerassen verbetert. Er moet meer dynamiek komen, met wisselende waterstanden, kans voor overstromingen en een natuurlijk peilbeheer. Dit komt niet alleen kwetsbare moerasvogelsoorten, als kwak, woudaap en grote karekiet, ten goede; maar vergroot ook de veiligheid bij overstromingen en de mogelijkheden voor recreatie. Grootschalig moeras, veen en riviergebieden bieden onverwachte kansen voor de natuur. De terugkeer van de kraanvogel als broedvogel en het succes van de grote zilverreiger spreken boekdelen. Door dit plan laat de komst van zwarte ooievaar en zeearend als broedvogels in Nederland, niet lang meer op zich wachten.

Moerasdriehoek
Op de Moerasnatuurkaart zijn twee waterassen ingetekend, die samen nagenoeg een gesloten driehoek vormen over het land. Het moeraslint loopt grofweg van Friesland naar Holland: via Noordwest-Overijssel - Randmeren - Horsterwold - Zuid-Flevoland - Utrechtse Plassengebied. De tweede moerasas volgt: de IJsseldelta - Gelderse Poort - Betuwse komgebieden - de Biesbosch - Haringvliet.
De Moerasnatuurkaart is een oproep aan overheid, terreinbeheerders en waterschappen om de voorstellen mee in praktijk te brengen.

Oostvaardersplassen
De Moerasnatuurkaart wordt aan het publiek gepresenteerd tijdens het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen. Dit grote moerasgebied is een belangrijk nationaal bolwerk van vele moerasvogels. De afgelopen jaren hebben bijzondere moerasvogelsoorten, zoals bruine kiekendief, baardmannetje en lepelaar zich over grote delen van ons land kunnen verspreiden. Momenteel herbergt de Oostvaardersplassen de grootste kolonie grote zilverreigers (97 broedparen) in Nederland en een belangrijke kolonie kleine zilverreigers (25 broedparen).

De spannendste natuur van Nederland is te vinden waar riet en plas de sfeer bepalen. Daar zijn nog echte jungles, ondoordringbaar en mysterieus. Waar vreemde geluiden klinken en vogels nadrukkelijk aanwezig zijn.

Vogelfestival
Tijdens het Vogelfestival op 27 en 28 augustus a.s. kunnen bezoekers op eigen gelegenheid of onder deskundige leiding in de Oostvaardersplassen op zoek gaan naar tal van typische moerasvogelsoorten. Een ontmoeting met lepelaar en grote zilverreiger is zo goed als zeker. Grote groepen grauwe ganzen, aalscholvers en allerlei eenden zijn momenteel te bewonderen.

Openingstijden van 10.00 tot 17.00 uur.
Toegangsprijs: vanaf 16 jaar euro 7,50; kinderen gratis; leden ontvangen korting. Honden zijn niet toegestaan op het Vogelfestivalterrein.

Zie ook www.vogelfestival.nl

Voor de pers:
Rechtenvrije foto's van moerasvogels en van het Vogelfestival kunt u downloaden via: www.vogelbescherming.nl/persfoto

Nadere informatie:
Vogelbescherming Nederland, Hans Peeters tel. 030 693 77 65 of 06 53 71 96 14 SOVON Vogelonderzoek Nederland, Harvey van Diek tel. 06 50 91 44 86