Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden

---

Antwoorden op kamervragen over de magere intelligence-bestaffing van Nederland in Afghanistan

23-8-2005 9:20:00

Hierbij bied ik u aan de antwoorden op de schriftelijke kamervragen van het lid Wilders over de magere intelligence-bestaffing van Nederland in Afghanistan (nr. 2040518500 van 19 juli jl.)

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Bijlage, behorende bij antwoorden op kamervragen van het lid Wilders over de magere intelligence-bestaffing van Nederland in Afghanistan (nr. 2040518500 van 19 juli jl.)

1. Is het u bekend dat Nederland slechts een paar intelligence-militairen heeft bij de ISAF/NATO-post te Kabul, Afghanistan, terwijl de Belgen, de Kroaten en de Fransen een veelvoud van intelligence-personeel hebben, en dat de magere Nederlandse intelligence-bestaffing ook bij een aantal Nederlandse militairen ter plaatse als storend en onvoldoende wordt gezien?

2. Is het u ook bekend dat bij het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) te Pol-e-Khomri slechts een paar militairen zich met intelligence bezighouden en dat dit ook bij een aantal Nederlandse militairen ter plaatse als onder de maat en onvoldoende wordt gezien? Is het waar dat men al geruime tijd op de vervanging van een tweetal personen zit te wachten en dat die vervangers pas over enkele maanden zullen arriveren?

3. Vindt u het voor de veiligheid van de Nederlandse militairen niet onverantwoord om zo weinig in intelligence te investeren? Wat is de reden dat Nederland - ook in vergelijking tot andere, vergelijkbare, landen - zo weinig militairen in Afghanistan heeft die zich met intelligence bezighouden? Deelt u de mening dat het aantal militairen dat zich met intelligence bezighoudt - zeker voor het Nederlandse PRT in Pol-e-Khomri waar Nederland de intelligence praktisch alleen doet in tegenstelling tot Kabul waar Nederland met andere ISAF-landen actief is - op korte termijn aanzienlijk dient te worden uitgebreid? Zo ja, op welke wijze en binnen welke termijn zult u hiervoor zorgdragen? Zo neen, waarom niet?

De strategie van landen met betrekking tot de inzet van intelligence-personeel voor crisisbeheersingsoperaties is verschillend. Andere landen hebben bijvoorbeeld een grotere inlichtingencapaciteit in Afghanistan geplaatst en slechts een geringe (reach-back) capaciteit in eigen land. Het analyseproces wordt door hen voornamelijk in Afghanistan uitgevoerd, dit in tegenstelling tot Nederland. De Nederlandse integrale analyse wordt door de MIVD in Nederland uitgevoerd. Deze integrale analyse omvat naast de operationele inlichtingen uit Afghanistan alle overige beschikbare inlichtingen afkomstig van een diversiteit aan bronnen.

Het vergaren van inlichtingen vindt plaats in een NATO-brede samenwerking met "intell-sharing" tussen de diverse deelnemende landen. Vooral deze internationale samenwerking op het gebied van inlichtingenvergaring en uitwisseling maakt het mogelijk om met relatief weinig inlichtingenpersoneel een zo goed mogelijk inlichtingenbeeld te garanderen.

Om in detail de situational awareness te garanderen heeft het PRT een aantal Liaison teams in zijn organisatie. Deze teams zijn de ogen en oren van de commandant van het PRT en vergaren human intelligence door het voeren van gesprekken en het onderhouden van sociale contacten tijdens patrouilles. Daarnaast heeft het PRT de beschikking over speciale teams die zich meer richten op specifiek benodigde informatie(bronnen). Deze speciale teams hebben tevens een ondersteunende adviesfunctie naar de liaison teams.

Daar Nederland gelijktijdig deelneemt aan meerdere crisisbeheersingsoperaties is ook de inzet van het Nederlands inlichtingenpersoneel gespreid over meerdere inzetgebieden. De afgelopen periode heeft een herschikking van de capaciteiten, met name op het gebied van de eerdergenoemde speciale teams, plaats gehad. Door deze herschikking zijn de vacatures in Afghanistan nu gevuld en kan ook regulier in opvolging worden voorzien.

Mede door deze maatregelen en de eerdergenoemde internationale samenwerking is de Nederlandse intell-vergaring en intell-verwerking in Afghanistan voldoende gewaarborgd.

Nu het steeds vaker voor komt dat Nederland gelijktijdig deelneemt aan meerdere crisisbeheersingsoperaties is in de "Beleidsvisie 2007" opgenomen dat de Chef Defensiestaf in samenspraak met de Directeur MIVD de toereikendheid van de inlichtingencapaciteit van de krijgsmacht zal gaan bezien. Hierbij zal ook aandacht worden besteed aan de inlichtingenvergaring door militairen onder de bevolking (human-intelligence) en aan de inlichtingenverwerkingscapaciteit.