EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

Amsterdam, 22 augustus 2005

EVO, MODINT en VIVO naar de rechter in kledingcrisis China

EVO, MODINT en VIVO zijn maandag gestart met de voorbereidingen van een versnelde procedure tegen de Nederlandse staat. De organisaties vragen in samenwerking met PriceWaterhouseCoopers om vrijgave van de kleding waarvan de contracten en/of financiële verplichtingen eerder dan de inwerkingtreding van de quota zijn afgesloten. Bovendien bereiden EVO, MODINT en VIVO een Europese procedure voor gericht op schadevergoeding voor de gedupeerde bedrijven.

EVO, MODINT en VIVO roepen gedupeerde bedrijven op zich bij hen te melden en zich aan te sluiten bij de aangekondigde procedures.

De betrokken organisaties betreuren de gang naar de rechter, omdat het ministerie van Economische Zaken zich de afgelopen week op alle mogelijke manieren sterk heeft gemaakt voor verzachting van de economische schade die de textielquota tot gevolg hebben, maar zien helaas geen andere uitweg. De schade neemt iedere dag toe, omdat voor maar liefst zes van de tien categorieën het quotum bereikt is.

Bovendien sturen EVO, MODINT en VIVO een brandbrief aan premier Balkenende, waarin zij hem verzoeken om bij EC-voorzitter Barosso aan te dringen op een snelle oplossing.

Ondanks de politieke druk ziet het er naar uit dat de Europese Commissie niet op korte termijn komt met een voorstel dat ertoe leidt dat de bestelde kleding alsnog kan worden ingevoerd. Het belang de goederen op korte termijn nog in de winkels te krijgen is dermate groot dat de juridische weg gerechtvaardigd is om uit de dreigende impasse te komen.

EVO, MODINT en VIVO baseren de procedure op de onzorgvuldigheid van de Commissie bij het opleggen van de handelsbeperkingen. Zo ontbreekt een redelijke overgangsregeling en heeft de regeling een ongerechtvaardigde terugwerkende kracht.

Bovendien is absoluut geen sprake van een bedreiging voor de Europese industrie. Nadat de textielhandel met China werd geliberaliseerd, is de import van kleding door de Europese lidstaten in de eerste vijf maanden van 2005 met slechts 3% toegenomen. In Nederland was zelfs sprake van een daling van 6%. Het enige verschil is dat de handelstromen verlegd zijn, doordat na de liberalisering voor wat betreft Azië hoofdzakelijk vanuit China geïmporteerd wordt.