FloraHolland


Weekbericht week 33: FloraHolland

FLORAHOLLAND (22 augustus 2005) - Snijbloemen
Afgelopen week steeg de aanvoer van snijbloemen ten opzichte van de week er voor met ruim 5 miljoen stuks. De gemiddelde prijs zakte met 0,01 ten opzichte van de week ervoor. In totaal werden er vorige week bijna 102 miljoen stuks snijbloemen aangevoerd met een gemiddelde prijs van 0,21. Ten opzichte van vorig jaar in dezelfde week is dit een daling van 1,1 procent. De gemiddelde prijs lag vorig jaar op 0,14 en vorige week was dit 0,21. Vooral de aanvoer van importbloemen ligt ver boven de aanvoer van vorig jaar (plus 33 procent). Vanuit importlanden wordt er in vergelijking met vorig jaar meer Gypsophila, Solidago en rozen aangevoerd.

De aanvoer van tros chrysanten steeg in vergelijking met vorig jaar met bijna 6 procent. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,13 en dat is 0,01 lager dan vorig jaar De aanvoer van Santini steeg met 39 procent. De gemiddelde prijs lag op hetzelfde niveau als vorig jaar, namelijk 0,15. De gemiddelde prijzen van de lelies liggen ver boven de gemiddelde prijzen van vorig jaar. Belangrijke reden hiervan is onder andere de veel lagere aanvoer van lelies op de bloemenveiling.

Aanvoer van de Longiflorums ligt bijna 60 procent lager dan vorig jaar, de gemiddelde prijs kwam uit op 0,52 (vorig jaar 0,17). De aanvoer van de lelie oriental hybriden lag vorige week 25 procent lager dan vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,75 (vorig jaar 0,34)
De aanvoer van grootbloemige rozen lag bijna 3 procent hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs lag ondanks deze hogere aanvoer 0,06 hoger dan vorig jaar en kwam uit op 0,22.

Planten
De afgelopen week was de aanvoer ten opzichte van dezelfde week in 2004 bij de kamerplanten 7,7 procent hoger en bij de tuinplanten 12,3 procent hoger. De gemiddelde prijzen namen bij de kamerplanten fors toe met 27 procent, maar ook bij tuinplanten is de gemiddelde prijs ten opzichte van dezelfde week in 2004 met 7,5 procent gestegen.

Het Bemiddelingsbureau realiseerde zowel bij de kamer- als tuinplanten een flinke groei in stuks van respectievelijk 34,8 en 24,0 procent. De gemiddelde prijs van de kamerplanten heeft hier niet onder hoeven lijden, deze nam namelijk met 11 procent toe. Bij de tuinplanten ging de stijging in de aanvoer wel ten koste van de gemiddelde prijs, deze nam namelijk met 18 procent af.

Bij de kamerplanten nam de aanvoer op de klok over geheel FloraHolland af met 14,7 procent. Terwijl de aanvoer op vestiging Venlo en vestiging Eelde iets toenam, was de daling vooral op vestiging Naaldwijk zichtbaar met 19,2 procent. De gemiddelde prijs is voor alle vestigingen toegenomen, over geheel FloraHolland met ruim 37 procent. Vestiging Venlo is de grootste stijger met 59 procent.

De aanvoer van de tuinplanten daarentegen is over geheel FloraHolland met 6,3 procent toegenomen. De grootste stijger in de aanvoer van tuinplanten is vestiging Rijnburg, hier zijn zowel de aanvoer als de gemiddelde prijs met ruim 31 procent gestegen.

Als we naar de cumulatieve cijfers kijken van totaal FloraHolland tot en met week 33 dan kunnen we een omzetstijging concluderen van respectievelijk 10,8 en 8,4 procent voor de kamer- en tuinplanten, terwijl de aantallen met respectievelijk 3,4 en 2,7 procent zijn gestegen. Grofweg kan dus geconcludeerd worden dat er tot nu toe een gemiddeld betere prijs betaald wordt voor de producten.

Bolbloemen
Helaas is het deze week niet mogelijk een weekbericht voor bolbloemen samen te stellen.

FloraHolland vestiging Naaldwijk
Snijbloemen
Ondanks de weersvoorspellingen dat het vorige week warmer weer zou worden, bleven de prijzen gunstig. De aanvoer bedroeg 48 miljoen stelen. Dit was 2,5 miljoen stuks minder dan vorig jaar in week 33. Maandag en dinsdag bleven de prijzen nog goed hangen op gemiddeld 0,23. Donderdag zakte de prijs naar 0,19, om op vrijdag weer te stijgen naar 0,22.

Voor Zantedeschia Aethiopica kwam de gemiddelde prijs in week 33 circa 0,03 lager uit dan vorige week. Dit was duidelijk te merken aan het einde van de week. Vanaf woensdag werd de middenprijs duidelijk lager. De aanvoer lag iets hoger dan vorige week. Ondanks de lagere middenprijs werd er voor het soort "Colombe de la Paix" nog 3,45 per stuk betaald. Voor overige Zantedeschia (de kleuren) was duidelijk een betere prijsvorming te zien ten opzichte van vorige week. Gemiddeld werd er meer dan 0,04 per steel meer betaald ten opzichte van vorige week. De middenprijs kwam hierdoor uit op 0,533 per stuk. De aanvoer was iets lager dan vorige week. Een uitschieter was het soort "Mango", waar 1,94 per stuk voor betaald werd.
Deze week was duidelijk te zien dat vestiging Naaldwijk een breed assortiment Zantedeschia heeft met een zeer goede prijsvorming.

Voor standaard anjer kwam de middenprijs deze week uit op 0.22. De hoogste prijs was 0,49 per stuk. De aanvoer was zo goed als gelijk ten opzichte van vorige week. Vanaf woensdag liepen de prijzen iets terug. Bij de trosanjers waren de prijzen goed te noemen. Ondanks een toename van de aanvoer is de middenprijs uitgekomen op een plus van 0,013 per steel. De hoogste prijs was 0,33 per stuk.
De kwaliteit van de aanvoer is voor zowel de trosanjers als de standaardanjers zeer goed te noemen. Gezamenlijk zorgden de anjers deze week voor een aanvoer van meer dan een half miljoen stelen voor de klok.

Door het koude voorjaars- en zomerweer komt de aanvoer van zomer bloemen moeilijk op gang.
Er is voldoende vraag, alleen staat er weinig aanvoer waardoor de prijzen omhoog schieten. Ook de aanvoer van zomerbloemen vanuit importlanden blijft wat achter.
De kwaliteit is goed. Kopers geven aan goed met het assortiment uit de voeten te kunnen. Duurste zomerbloem momenteel is Hedichium Gardnerian met een middenprijs van 1,89. Ook Allium Giganteum wordt goed betaald, donderdag eindigde de middenprijs voor lengte 120 cm zelfs op 1,11.

Planten
Groene planten
Over het algemeen was afgelopen week een zeer goede week. Afgelopen maandag begon zeer sterk en naarmate de week vorderde werden de prijzen wat 'normaler'. De varen groep werd goed opgepakt, de grote hangpotten zijn sterk vertegenwoordigd. De prijs echter laat het in verhouding met de kleinere potmaten iets afweten. Het aanbod Howea's aan de klok is niet groot. Aan het begin van de week vielen de prijzen nog wat tegen, aan het eind van de week liepen de prijzen behoorlijk op.
In principe liggen grote, hoge planten zoals Pachira's, diverse palmen, Alocasia's en dergelijke goed in de markt. Wat opvallend is, is het feit dat een aantal jaar geleden toegevoegde waarde aan standaard producten te weinig betaald werd. Er lijkt een kentering plaats te vinden, waarbij het concept kant-en-klaar is en door de exporteur c.q. detaillist direct verkocht kan worden zonder verdere arbeid.

Bloeiende planten
Deze week geen bloeiend weekbericht

Seizoen- en tuinplanten
Deze week is de aanvoer van de bolchrysant op stapelwagens explosief gestegen vergelijking met de afgelopen weken. Ondanks deze aanvoerstijging is de prijsvorming nog zeer redelijk te noemen. Ook de eerste aanvoer van bolchrysanten op Deense Containers heeft in deze week plaatsgevonden. Prijsvorming van de bolchrysant op Deense Containers ligt boven die van de bolchrysant op stapelwagens. Door toename in aanvoer worden de herfstproducten sinds deze week GPC en OP geveild.
De aanvoer van Skimmia neemt gestaag toe. De prijsvorming van de grotere potmaten potmaat 17, 19 en 21 cm vallen ten opzichte van de kleine potmaten tegen. Vooral de potmaat 14 cm met een plant die minimaal 8 bloemen draagt wordt redelijk gewaardeerd. De Hebe addenda neemt in aanvoer af. Daarentegen komen er meer reguliere soorten Hebe aan de plantenklok. Prijsvorming in de potmaat 12cm staat meer onder druk dan de week hiervoor.
Brassica word in verschillende potmaten aangevoerd en voor de potmaat 13 cm verwisselt de Brassica van eigenaar voor gemiddeld 0,60.Calluna staat deze week behoorlijk onder druk. Ondanks de daling in aanvoer is de prijsvorming van voornamelijk de potmaat 12 cm matig. De potmaat 8 cm gemengd doet het een stuk beter met ongeveer 0,45-0,50. In de veilgroep tuinplanten zien we dat de aanvoer van Buxus toeneemt. Vooral de Buxus bosjes in potmaat 9 cm en 13 cm worden stevig aangevoerd. Prijsvorming voor de potmaat 13 cm ligt rond de euro. Potmaat 9 cm heeft het moeilijker en wordt verhandeld voor gemiddeld 0,30.
In de veilgroep Tuinplanten worden de vaste planten matig gewaardeerd. Over het algemeen zijn het de laatste partijen van dit jaar. Er is duidelijk te zien dat de beste kwaliteit al verhandeld is. Opvallend is de toename van potmaat 9 cm Coniferen gemengd. Deze worden wisselend gewaardeerd. Gemiddeld is de prijs voor de gemengde coniferen potmaat 9 cm 0,35.
Aan het einde van de week is de animo voor een groot gedeelte van de potplanten een stuk minder.

FloraHolland vestiging Rijnsburg
Wederom een uitstekende week wat betreft de omzetgroei. Een weekplus van 59 procent zorgt ervoor dat de cumulatieve omzetgroei van FloraHolland vestiging Rijnsburg in één week groeit van 8 procent naar 8,8 procent. De afgelopen weken bleef de aanvoer flink achter bij die van vorig jaar. In week 33 was de aanvoer bijna gelijk aan die van dezelfde week in 2004. Dit kwam met name door meer buitenlandse aanvoer in het complete assortiment.
Door het koele donkere weer van de afgelopen weken bleef de prijs van de Oriëntal lelies ook in week 33 nog op een hoog niveau. Vergeleken met week 32 nam de aanvoer iets af, maar het prijsniveau bleef met ruim 0,93 nagenoeg gelijk. Uitschieter in week 33 was de donkerrode Oriental 'Robina' die maandag voor gemiddeld 2,85 verkocht werd. In week 33 stonden er ruim 15.000 LA-Lelies meer voor de klok dan de voorgaande week waarmee de totale aanvoer van deze productgroep uitkwam op 167.000 stelen. Ondanks deze aanvoerstijging steeg ook de middenprijs naar ruim 0,43. Ook hier speelt het weer een grote rol bij de prijsvorming. De vraag is op dit moment groter dan het aanbod. Gypsophila paniculata was één van de weinige producten waar in de afgelopen week meer van stond ( 57 procent meer aanvoer) dan in dezelfde week in 2004. Toch had dit geen negatief effect op de prijsvorming. Met ruim 0,24 lag de middenprijs van dit product 0,01 hoger dan vorig jaar. Uitschieter was de cultivar 'My Pink' die vrijdag jl. voor 0.97 werd verkocht. Wat ook opvalt, is de aanvoer van de Dianthus Barbatus. Stond er vorig jaar in week 33 geen enkele steel voor de klok, afgelopen week stonden er in totaal ruim 20.000 stelen voor een middenprijs van ruim 0,10.
Hoewel vorig jaar in week 34 de middenprijs beduidend hoger lag dan de week ervoor verwachten we ook nu weer een aardige omzetplus. Vandaag (maandag) lag de middenprijs opnieuw enkele eurocenten hoger dan dezelfde dag vorig jaar. Het aanhoudende koele weer in West-Europa mag vakantiegangers en strandtenthouders dan tot wanhoop leiden; telers spinnen er garen bij.


---