Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 22 augustus 2005

LPF: Minder regelgeving op het bordje van de Horeca

Max Hermans van de Lijst Pim Fortuyn wil dat overbodige regelgeving voor de horecasector wordt aangepakt. Bij aanvang van haar regeerperiode stelde staatssecretaris Van Gennip (EZ) dat het tenietdoen van overbodige of zelfs tegenstrijdige regelgeving een prioriteit zou zijn. De horecaondernemer ziet echter nog steeds een enorme stapel papieren voor vergunningen, verordeningen, ontheffingen en belastingen op zijn bureau belanden, waardoor hij parttime administrateur is.

Hermans stelt dat er tot op heden te weinig op dit vlak is gebeurd: De horecabranche heeft te maken met 897 verschillende vergunningen en 162 wetten. De noodklok wordt herhaaldelijk geluid vanuit de sector, maar tot op heden sorteert dit weinig effect. Er moet nu maar eens worden doorgeschakeld naar zijn drie in het kader van het kabinetsmotto Meedoen, meer werk, minder regels . Hermans pleit voor een regeringscommissaris om een en ander voortvarend en integraal aan te pakken: We zien dat het instellen van een regeringscommissaris een goed instrument blijkt te zijn om zaken in dit land vlot te trekken. Een goed voorbeeld hiervan is de jeugdzorg. In de afgelopen twee jaar heeft Van Gennip ondanks haar mooie woorden te weinig voor elkaar gekregen. Ik ga haar vragen om daadkracht te laten zien. Voor het eind van het jaar moet er uitzicht zijn op het verdwijnen van overbodige en tegenstrijdige regels.

Kamervragen van het lid Hermans (LPF) aan Staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) inzake regelgeving Horeca, ingediend 22 augustus 2005


1) Is de staatssecretaris bekend met de bevindingen en van de commissies Stevens en Kraaijeveld aangaande de regelgeving in de horeca? Zo ja, wat is haar reactie hierop?


2) Bieden deze rapporten voldoende houvast om snel tot een aanpak over te gaan? Zo nee, waarom niet?


3) Is de staatssecretaris bekend met het artikel lastendruk draait sector de nek om in Entree van 18 augustus 2005? Wat is haar reactie op dit artikel?


4) De aanpak van overbodige en tegenstrijdige regelgeving is een speerpunt van dit kabinet. Hoe oordeelt zij over de aanpak hiervan ten aanzien van de horeca?


5) Is de staatssecretaris van mening dat dit op schema ligt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


6) Wanneer kan de Kamer een concreet plan van aanpak tegemoet zien?


7) Is de staatssecretaris van mening dat de aanpak van genoemde problematiek versneld moet worden? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?


8) Is de staatssecretaris van mening dat een regeringscommissaris of een taskforce e.e.a. zou kunnen versnellen? Zo nee, waarom niet?