Ingezonden persbericht



Persbericht

Amsterdam, 22 augustus 2005
Koningin spreekt Hugo Kaagman, kunstenaars presteren onder tijdsdruk

Dagimpressie Art-for-SAIL Zaterdag 20 augustus

Voor de tweede keer was er aandacht van het koninklijk huis voor Art-for-SAIL, jurylid en kunstenaar Hugo Kaagman en hoofdsponsor het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam. Voor de jonge kunstenaars is het maken van een kunstwerk op SAIL soms een uitdaging. De omstandigheden zijn niet altijd makkelijk, maar voor velen heel inspirerend. De interactie met het publiek is heel wisselend.

Voor de tweede keer was er tijdens SAIL aandacht van het koninklijk huis voor Art-for-SAIL. HKH Koningin Beatrix bezocht de met de Delfts blauw beschilderde container van Hugo Kaagman. In het kader van de campagne Art-on-a-Box is Kaagman de eerste in een reeks van twaalf kunstenaars die op uitnodiging van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam een container met Amsterdamse kunst beschildert. Koningin Beatrix vergeleek de Delfts Blauwe golf op de container met de beroemde "The Great Wave of Kanazawa" van de Japanse kunstenaar Hokusai.

De jongere kunstenaars voelen inmiddels de tijdsdruk van het werken op SAIL. Zeker als dingen niet van een leien dakje gaan. Een vliegtuig heeft motorpech, muren mogen niet worden beplakt, de mal voor het gipsen beeld hardt niet goed, kunstwerken waaien weg, foto's zijn niet goed afgedrukt. Binnen vijf dagen een kunstwerk maken en presenteren op een tentoonstelling: het valt niet mee. Dingen gaan fout, moeten opnieuw, weer een dag verloren. Dan gaat het om nieuwe oplossingen vinden, met nieuwe ideeën komen, keuzes maken met betrekking tot het beeld. Maar niemand geeft op: plannen worden gewijzigd, hulptroepen ingeroepen, nachten doorgewerkt.

Kunst maken op SAIL geeft beperkingen, maar ook nieuwe impulsen. De mobiele wc's van Dixie die op dit soort grote evenementen aanwezig zijn inspireerden Ki-OSK-kunstenaar Alex Fischer tot zijn 'plasboom' waarin hij het Dixie-logo uitkerfde. Al verschillende mannelijke Sail-bezoekers wisten de Dixie-boom te vinden, die net zo goed werkte als het bekende Dixie-hokje. Kunstenaar Carlijn Mens 'maakt licht' in architectonische tekeningen van zwart houtskool. Het interieur van haar Art-for-SAIL-container maakte ze gitzwart met daarin als enige 'lichtgevend element' een patrijspoort. Het is voor het eerst dat Carlijn een driedimensionaal werk maakt.

Hoe reageert het SAIL-publiek? Wisselend. Kunstenaar Erik Habets maakt grote beelden. Hij spreekt het publiek zelf aan, vraagt om reacties op zijn beeld. Die reacties worden zelfs weer onderdeel van het beeld: hij schrijft ze er zelf op. Drie tieners bewonderen de immense Nederlandse vlag die kunstenaar Su Tomesen over een voetbalkooi heeft gehangen. Met haar project VLAG stelt ze vragen over de betekenis die de Nederlandse vlag als nationaal symbool nog heeft. 'Vet' vinden de tieners 'm, maar ze krijgen er geen patriottische gevoelens van. 'Als het een Amsterdamse vlag was geweest wel.'

Het geluid van een sonar bij de installatie 'Going down' van Wouter Huis lokt vele bezoekers naar binnen. 'Een onderzeesfeer, enigszins beklemmend, een vreemd sfeertje, maar wel interessant', vinden twee SAIL-bezoekers. Het bewegende roei-luchtdruk-apparaat van Ki-OSK kunstenaar Jasper Kooper trekt nieuwsgierige blikken van vooral mannen die net aan hun SAIL-route beginnen. Velen willen zelf het apparaat in beweging zetten. Soms helpt het publiek zelfs met het kunstwerk: een jongetje assisteerde kunstenaar Karin Schipper bij het maken van haar sculptuur.

Niet alle SAIL-bezoekers kunnen wat met de kunst. 'Is dat nou kunst?' 'Wat een geknutsel' 'Te somber'. Veel mensen zijn nieuwsgierig, maar houden afstand. Dat heeft voor de kunstenaars voordelen: je wordt niet gestoord in je concentratie en tijd. Maar er is ook belangstelling, bewondering, kleine werken worden verkocht en er vloeien zelf nieuwe opdrachten en tentoonstellingen uit voort. En daar ging het toch allemaal om.

Art-for-SAIL: een nieuw podium voor kunst
Tijdens SAIL 2005 nemen 50 jonge kunstenaars deel aan een nieuw experiment in de Nederlandse kunstwereld: Art-for-SAIL. Vijf dagen lang is het SAIL-terrein hun atelier, filmset, inspiratiebron of voedingsbodem. Art-for-SAIL biedt jonge kunstenaars een nieuw podium. Tegelijkertijd brengt het een groot publiek in aanraking met hedendaagse kunst. Kunstwerken die tijdens SAIL ontstaan, worden tentoongesteld op de Art-for-SAIL expositie in Loods 6 op het KNSM-eiland. Deze is al vanaf 18 augustus open voor publiek. Art-for-SAIL is een initiatief van de Stichting Art Initiatives, begin 2005 opgericht door Sandra Boer. Voor meer informatie zie www.artforsail.nl

Locatie en openingstijden expositie
De officiële opening van de verkooptentoonstelling vindt na de SAIL-out plaats op maandag 22 augustus en wordt geopend door John Jaakke, lid van de Raad van Advies van Stichting Art Initiatives, partner bij Van Doorne Advocaten en voorzitter van Ajax.

Locatie:
Loods 6, KNSM-laan 143, Amsterdam

Openingstijden:
18 t/m 21 augustus van 11.00-20.00 uur en
23 t/m 28 augustus van 12.00-18.00 uur

Over de Stichting Art Initiatives
De Stichting Art Initiatives ontwikkelt initiatieven op het snijvlak van beeldende kunst en samenleving, met als doel ondernemend kunstenaarschap te stimuleren. Een goede balans tussen de zakelijke en artistieke ontwikkeling van de kunstenaar is daarbij altijd een voorwaarde. De stichting is begin 2005 opgericht door Sandra Boer, tevens directeur en oprichter van house-of-initiatives.

Voor meer informatie over Art-for-SAIL: www.artforsail.nl Voor meer informatie over de stichting: www.art-initiatives.nl

Informatie
Voor meer informatie over Art-for-SAIL:
Sandra Boer
T 06 55196542
E sandra@artforsail.nl

Sponsors van Art-for-SAIL

Vrienden van de Stichting Art Initiatives

BAM /// MOES /// Loyens & Loeff /// Makelaardij C. Hoen Dzn. /// Boer & Croon|Strategy and Management Group


---- --