Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, tijdens het symposium Alle zeilen bijzetten, kansen voor regionale ruimtelijke regie in water en ruimtelijke k

Dames en heren,

Zo'n zeven eeuwen geleden bouwden onze voorouders een dam in de Amstel en legden daarmee het fundament voor onze hoofdstad. De kleine Middeleeuwse nederzetting - op wat we nu kennen als de Dam - breidde zich in de loop der eeuwen uit tot een bonte verzameling van grachten, wallen en herenhuizen. Een zeer geslaagde mix tussen water en land en een prachtig decor voor een evenement als Sail!

Het ontstaan van Amsterdam is representatief voor de Nederlandse geschiedenis, waar de verhouding tussen water en land als een rode draad doorheen loopt. Voorbeelden te over. Denk behalve aan het ontstaan van havensteden bijvoorbeeld ook aan het succes van de trekschuit - openbaar vervoer over water avant la lettre- en de grootschalige inpolderingen, van de Beemster in de 17^e eeuw tot de Flevopolders in de 20^e.

Met de snelle bevolkingsgroei en oprukkende verstedelijking kwam het water vooral in de vorige eeuw steeds meer in de verdrukking. Tot voor kort was waterbeheer synoniem met het wegpompen van water en het ophogen van dijken. Kort gezegd, vechten tegen water. Dit eeuwenlange paradigma heeft z'n houdbaarheidsdatum ondertussen ruimschoots overschreden. `Vechten tegen water' maakt plaats voor een nieuwe benadering. `Leven met water' is het credo dat beter past in deze tijd van klimaatverandering, een stijgende zeespiegel, meer smeltwater en hevige regens. Dit betekent dat water letterlijk de ruimte moet krijgen. We moeten streven naar een robuust watersysteem, waarmee we weer flink wat decennia vooruit kunnen. Dat is mijn ambitie!

Leven met water lost een hoop problemen op die de klimaatverandering met zich mee brengt. Maar - en dat moeten we niet vergeten - er zit ook een hele aantrekkelijke kant aan. Internationaal gezien is zoet water een schaars goed, maar Nederland is er door moeder natuur rijkelijk mee bedeeld. Dat biedt ons unieke kansen, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie en aantrekkelijk wonen en werken. Kansen die we absoluut moeten benutten.

Gelukkig begint de `leven met water'-benadering ook buiten de muren van mijn ministerie succesvol te landen. Zo werd ik laatst positief verrast door een mooi reclamespotje op televisie voor H2olland, Nederlands bronwater. Beelden van zeilboten en in het water spelende kinderen brachten de centrale boodschap over: het water is van ons allemaal. Ik ben het daar roerend mee eens. U begrijpt dat ik die boodschap van harte toejuich. `Leven met water' gaat namelijk niet vanzelf. Om van deze benadering een succes te moeten we inzetten op drie i's:


· de eerste i is die van een integrale aanpak, waarbinnen water, ruimte en natuur hand in hand gaan;


· de tweede i staat voor innovatie, dus slimme oplossingen bedenken om de vaak tegenstrijdige belangen van ruimte en water te verenigen;


· en de laatste i is die van inzicht, een breed gedragen inzicht in risico's en verantwoordelijkheden.

Ik wil over elk van deze drie i's kort iets zeggen.

Om te beginnen met de eerste i van integraal, het is duidelijk dat we water en ruimte integraal moeten benaderen. Het zijn immers twee kanten van dezelfde medaille. Denk alleen maar aan de trits vasthouden-bergen-afvoeren. De eerste twee stappen raken direct aan het terrein van de ruimtelijke ordening.

Gelukkig is er de laatste jaren een stroom van integrale plannen en wetten op gang gekomen. Zo is water in de Nota Ruimte aangewezen als één van de sturende principes bij de inrichting van Nederland. Nu moet dit uitgangspunt doorsijpelen naar lagere schaalniveaus, het werkveld van waterschappen, provincies en gemeenten. Met de watertoets - hét instrument om water- en ruimtelijk beleid perfect op elkaar af te stemmen - moet dat zeker lukken. Ook heb ik veel vertrouwen in de afspraken die ik met decentrale overheden heb gemaakt in het Nationaal Bestuursakkoord Water.

Verder gaan we de band tussen de Integrale Waterwet - de naam zegt het al - en de Wet op de Ruimtelijke Ordening - juridisch gezien toch een beetje broer en zus -stevig aanhalen. Alle waterplannen vallen vanaf komend najaar direct onder het dak van de ruimtelijke ordening.

En dat is nodig ook, want de Europese Kaderrichtlijn Water confronteert ons de komende jaren met hoge eisen op het gebied van waterkwaliteit. Het valt niet mee om daaraan te voldoen, maar we vergroten onze kansen op succes als we waterkwaliteitsmaatregelen combineren met projecten als Ruimte voor de Rivier en lokale ruimte-inrichting. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.

De tweede i waarop we moeten inzetten is die van innovatie. Leven met water betekent ruimte geven aan water. Helaas heeft dat als gevolg dat er minder plaats overblijft voor wonen, werken en recreëren. Dit spanningsveld vraagt om een uitgekiend planologisch beleid waarin slim omgaan met ruimte centraal staat, zodat we Nederland niet op slot hoeven te doen. We beginnen langzaam maar zeker op stoom te komen als het gaat om innovatieve oplossingen. Zo hebben waterstudio.nl en Dutch Docklands International een constructie van piepschuim en beton bedacht waarmee we drijvende steden en zelfs een nieuw waddeneiland kunnen bouwen. Een interessant concept! Een ander mooi en iets minder futuristisch voorbeeld van innovatie zijn de drijvende woningen in Maasbommel. Huizen bouwen aan of in het water is trouwens niet alleen vanuit wateroogpunt slim, het levert ook financiële winst op. Woningen aan het water zijn gemiddeld 15 procent meer waard dan andere huizen. Een derde innovatief project wat ik wil noemen, is terpen van bagger. We hebben daarmee een nieuwe mogelijkheid gevonden om ons baggeroverschot kwijt te raken en tegelijkertijd hoog en droog te wonen in een steeds natter Nederland.

Het is duidelijk: het regent innovaties in ons land. Toch is er alle ruimte voor meer slimme initiatieven. Mijn bezoek aan Japan, afgelopen voorjaar, heeft me wat betreft nog eens met mijn neus op de feiten gedrukt. Van wat ik daar allemaal heb gezien aan land-water-combinaties - zoals een voetbalstadion in een rivier en ondergrondse watertunnels - kunnen wij hier voorlopig alleen maar dromen. Gelukkig staat innovatie met de hoofdletter I op de agenda van dit kabinet en heeft VenW met het innovatieprogramma WINN een kweekvijver gecreëerd voor slimme projecten. Dit, samen met de vernieuwende kracht van het bedrijfsleven, belooft veel voor de toekomst.

De laatste i is die van inzicht in risico's en verantwoordelijkheden. Het waterbewustzijn onder de Nederlandse bevolking laat helaas nog behoorlijk te wensen over. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat we in Nederland ontzettend goed beschermd zijn tegen overstromingen. De kans dat de Rijn overstroomt is slechts eens in de 1250 jaar, vijf keer kleiner dan voor de Duitse Niederrein. De keerzijde van dit hoge beschermingsniveau is dat mensen uitgaan van absolute veiligheid en daarmee leven in een illusie. Want absolute veiligheid bestaat niet. Wat je echter ziet is dat burgers, bedrijven en zelfs overheden geneigd om voorbij te gaan aan risico's en te bouwen op plekken waar dat misschien niet zo verstandig is.. Het korte termijn belang van nieuwe woningen of kantoorpanden weegt vaak zwaarder dan de lange termijn bescherming tegen hoog water. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar het roept wel vragen op. Bijvoorbeeld of de overheid moet opdraaien voor de schade bij een eventuele overstroming. Hoe reëel is het dat we met belastinggeld van andere burgers delen in de risico's die mensen bewust nemen? Het waterbewustzijn staat gelukkig steeds duidelijker op de beleids- en uitvoeringsagenda. Zo denkt de Commissie Poelmann na over alles wat er komt kijken bij buitendijks bouwen en maakt de watertoets het mogelijk om bij bouwplannen de overstromingsrisico's mee te nemen. Daarom is de i van inzicht zo belangrijk, want als je weet wat er kan gebeuren, ga je ook bewuster met risico's om.

Dames en heren,

Op alle drie de i's van integrale aanpak, innovatie en inzicht is er nog een wereld te winnen. We moeten ons blijvend inzetten om water de plaats te geven die het verdient. Als het aan mij ligt is dat een gelijkwaardige positie naast het begrip ruimte. U hoeft straks alleen maar om u heen te kijken in de stad waar we vandaag te gast zijn om te zien hoe mooi die twee elkaar kunnen aanvullen. Zonder het gelukkige huwelijk tussen water en ruimte in het verleden, zou Sail nooit in zo'n prachtig decor hebben kunnen plaatsvinden.

Dank u wel.