Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-8-2005

Genetische gemodificeerde muizen en ratten moeten meer inzicht geven in de schadelijke effecten van luchtverontreiniging. Staatssecretaris Van Geel (VROM) wil toestemming geven voor zo'n onderzoek.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt voor VROM de schadelijke effecten van het inademen van fijn stof. Om inzicht te krijgen in de meest schadelijke fracties van fijn stof en de meest gevoelige bevolkingsgroepen is onderzoek nodig bij genetisch gemodificeerde ratten en muizen. Het RIVM heeft staatssecretaris Van Geel hiervoor toestemming gevraagd.
Jaarlijks overlijden naar schatting enige duizenden mensen tien jaar te vroeg door fijn stof. Waarschijnlijk spelen bepaalde genen hierbij een rol, zoals het enzym superoxide dismutase (DOS) dat vrije zuurstofradicalen onschadelijk maakt. Zuurstofradicalen beschadigen cellen in het lichaam. Door dit gen in muizen buitenspel te zetten, wordt duidelijk welke rol dit gen speelt na de inademing van fijn stof.
Het onderzoek kan leiden tot een betere aanpak van luchtverontreiniging. Het geeft meer inzicht in de gevaarlijkste vervuilende stoffen en in de bevolkingsgroepen die het meest gevoelig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen bij wie de onderzochte genen minder actief zijn. Het onderzoek lijdt daarmee mogelijk tot gerichtere en goedkopere maatregelen.

Zie ook:

Dossier Biotechnologie