Stadsdeel Amsterdam Centrum

Sportbedrijf Centrum wordt verzelfstandigd

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum is voornemens het sportbedrijf Amsterdam-Centrum te verzelfstandigen. De huidige medewerkers van het stadsdeel worden gedetacheerd naar de nieuwe stichting met behoud van hun rechtspositie. De nieuwe medewerkers worden aangesteld onder de CAO Recreatie. Hiertoe is een sociaal plan opgesteld, waar de Ondernemingsraad positief op heeft gereageerd.

Besluit

Dit heeft het Dagelijks Bestuur op 16 augustus 2005 besloten bij de behandeling van de concept-ontwerpbesluiten over de verzelfstandiging van het sportbedrijf Amsterdam-Centrum. Het Dagelijks Bestuur stelt de stadsdeelraad voor om zijn zienswijze te geven over het concept-ontwerpbesluit, waarin sprake is van de oprichting van de stichting Sportbedrijf Amsterdam-Centrum (SpACe) en de daarmee verband houdende te sluiten overeenkomsten.

Wat is het doel van SpACe?

Het doel van de stichting SpACe is om zowel de organisatie als de uitvoering van het beheer en de exploitatie van het sportcentrum Marnix, sporthal Oostenburg en het sportpark Parkschouwburg ter hand te nemen. Dit door onder meer het organiseren, programmeren en presenteren van sport- en andere bewegingsvormen; het exploiteren van ruimten, fietsenstalling en horeca in de sportcentra, dit alles in samenwerking met de daarvoor in aanmerking komende (overheids)instellingen en eventuele derden.

Randvoorwaarden

Hiertoe zal het Dagelijks Bestuur de randvoorwaarden opstellen en de invulling hiervan zoveel mogelijk overlaten aan de nieuw op te richten stichting SpACe.

Concreet betekent dit dat de rol van het stadsdeel op hoofdlijnen zal zijn:

* welke output er per voorziening geleverd dient te worden
* hoe de financiële doelstelling er uit komt te zien.

Voor de nieuw op te richten stichting betekent dit op hoofdlijnen dat:
* de stichting de activiteiten bepaalt die nodig zijn om de door het stadsdeel geformuleerde doelgroepen te bedienen
* de stichting bepaalt welke activiteiten er nodig zijn om de financiële doelstelling te realiseren.

De randvoorwaarden worden vastgesteld in onder andere de concept-statuten voor de stichting, de exploitatieovereenkomst en de huurovereenkomst.

Bestuurlijke opdracht

De bestuurlijke opdracht voor het onderzoek naar de gewenste beheervorm van de gemeentelijke sportvoorzieningen in de binnenstad dateert van 2001. Het college van Burgemeester en Wethouders gaf deze opdracht naar aanleiding van de plannen voor het nieuw te bouwen sportcentrum Marnix. Hierbij was het uitgangspunt hoe een nieuwe voorziening zo optimaal mogelijk kon worden geëxploiteerd.

In juli 2002 heeft het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel deze opdracht bekrachtigd, waarbij het onderzoek werd gericht op alle sportvoorzieningen in het stadsdeel. In dit onderzoek is onder meer gekeken naar het behouden van invloed op het beleid, de mogelijkheden om tot kostenbesparing op de exploitatie (en niet op de activiteiten) te komen en de gevolgen voor het personeel van het sportbedrijf en richtte zich op alle sportvoorzieningen van het stadsdeel.

Vier varianten

In de in maart 2004 verschenen uitkomst van het onderzoek was gekeken naar de volgende vier varianten:

* het voortzetten van het huidige beheer

* interne- of externe verzelfstandiging

* privatisering van de (beheers)taken van de afdeling sport.

Uit het onderzoek bleek dat een verzelfstandigd beheer via een stichting de beste kansen biedt voor een eigentijds sportbedrijf, waarin het sportcentrum Marnix een centrale plaats inneemt. Daarnaast past verzelfstandiging ook in de visie op het sportbeleid, waarin het stadsdeel een meer regisserende en faciliterende rol speelt in plaats van een uitvoerende.

Verder is de verwachting dat op korte termijn de exploitatie van het sportbedrijf binnen de budgettaire kaders kan plaatsvinden en dat de exploitatie van het sportbedrijf door een stichting op korte termijn financieel voordeliger zal zijn voor het stadsdeel.

Verzelfstandigen

In juni 2004 heeft het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel, mede gelet op de ervaringen van andere gemeenten en stadsdelen, de voorkeur uitgesproken om het beheer van de sportvoorzieningen te verzelfstandigen. Na instemming door de raadscommissie met dit voornemen in oktober 2004 zijn de gevolgen voor het personeel onderzocht.

Vakbond en ondernemingsraad

In april 2005 heeft het Dagelijks Bestuur definitief ingestemd met de verzelfstandiging en zijn er gesprekken gevoerd met de vakbond en de ondernemingsraad over de condities waaronder het personeel zou kunnen overgaan naar de stichting. Dit overleg heeft tot overeenstemming geleid.

Vervolgprocedure

Nadat de stadsdeelraad zijn zienswijze over de voorgenomen verzelfstandiging ter kennis van het Dagelijks Bestuur heeft gebracht, zal het Dagelijks Bestuur de besluiten definitief nemen. De oprichting van de stichting behoeft de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Deze procedure wordt zo snel mogelijk in gang gezet, zodat het nieuwe sportcentrum Marnix open kan gaan in het voorjaar van 2006.

Meer informatie?

* Behandeling in de raadscommissie Algemene Zaken is op 13 september en in de stadsdeelraad op 29 september.

* Voor meer informatie over sportcentrum Marnix klikt u hier.