datum: 18-08-2005 / bericht: 1 van 36
Hartman tuinmeubelen ook slachtoffer van geringe kooplust
Hartman tuinmeubelen in Enschede (170 werknemers) heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het ging de laatste tijd bergafwaarts met name met de kunststoffen tuinmeubelen; de afzet van houten tuinmeubilair kwam minder in het gedrang. De hoop blijft gevestigd op een 'doorstart', maar zeker is dat er arbeidsplaatsen vervallen. FNV Bouw overlegt komende week met de leden. De bond zal inzetten op zoveel mogelijk bemiddeling en herplaatsing. Sectorbestuurder Ton Heijnen van FNV Bouw constateert dat het bedrijf slachtoffer wordt van de geringe kooplust bij de Nederlandse consument: "Mensen houden de hand op de knip. Dat merken we in de gehele meubelindustrie." Maar FNV Bouw wil ook weten wat er nog meer aan de hand is geweest, want nog vorige maand kregen de werknemers geruststellende mededelingen over de markt.
Bij Hartman werken 100 mensen in de productie en 70 in de distributie. Het is nog de vraag of de distributie overeind kan blijven. In de productie lijkt de helft van de arbeidsplaatsen op de tocht te staan. "We zetten als bond in op zoveel mogelijk behoud van arbeidsplaatsen en op bemiddeling naar andere bedrijven, via de stichting die daarvoor is in de meubelindustrie", zegt sectorbestuurder Ton Heijnen. Deze Stichting Scholing en Werkgelegenheid Meubel heeft ondanks de economisch moeilijke tijden daarbij regelmatig toch succes geboekt.
Hartman, de grootste producent in Nederland van tuinmeubelen, slaagde er de afgelopen weken niet in de financiering rond te krijgen van de voorbereidingen voor de collectie van volgend jaar. Die moesten op gang komen vóór de vakbeurs Spoga in Keulen, begin september. Schrijnend voor de werknemers is dat ze vorige maand in het personeelsblad nog lazen dat het goed zat met de markt. FNV Bouw zal daar dan ook kritische vragen over stellen. Er lijkt immers meer aan de hand dan alleen een tegenvallende markt. "De daling in de werkgelegenheid vlakt juist wat af", constateert Ton Heijnen. De afgelopen jaren daalde de werkgelegenheid in de Nederlandse meubelindustrie met zo'n 20 procent. Ook in België en Duitsland was een duidelijke daling waarneembaar: "De mensen houden de hand op de knip. En dan schaffen ze al helemaal geen nieuwe meubels aan."
FNV Bouw