Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De Tukker in zwaar weer
De Jan Schaeverbrug
Onderwerp: De Tukker in zwaar weer
Uitzenddatum: Do. 18 augustus 2005, 20.30u
Verslaggeving: Foeke de Koe

Zeilschip de Tukker was gisteren een van de schepen in de parade van Sail 2005. Al vijfentwintig jaar vaart het schip met probleemjongeren. Juist in dit jubileumjaar lijkt het voortbestaan van het project onzeker. Een reportage.

Problemen
Veel blowen, een leven op straat, ruzie thuis: de jongeren die op de Tukker zitten, hebben allemaal problemen. Op de klipper leren hoe ze deze problemen zelf kunnen aanpakken en krijgen ze meer zelfinzicht.

Intensieve samenwerking
Tijdens een reis van een tot enkele weken zijn de jongeren op zichzelf en op elkaar aangewezen, omringd door water. Door gesprekken, een intensieve samenwerking en het leven op het schip worden ze gedwongen om een dag- en nachtritme op te bouwen en over zichzelf en hun problemen na te denken. Vervolgens kunnen ze doorstromen naar een andere vorm van hulp.

Subsidie
Na 25 jaar dreigt het project te verdwijnen. Door de nieuwe wet op de Jeugdzorg geeft de provincie alleen nog subsidie voor jongeren die door Bureau Jeugdzorg zijn doorverwezen. De Tukker ontvangt echter de meeste jongeren door een verwijzing van justitie, andere hulpverleners of de ouders. Daardoor dreigt het project de financiering niet meer rond te krijgen.

Netwerk vaarde mee van IJmuiden naar Amsterdam en sprak met de organisatie, een kinderrechter en een aantal jongeren op de Tukker. Links:
Zeilschip de Tukker
Jarabee, jeugdzorg in Twente