WerkMonitor Augustus 2005: mobiliteitsindex stabiel

Randstad nederland

PERSBERICHT

Diemen, 18 augustus 2005

WerkMonitor Augustus 2005: mobiliteitsindex stabiel

Cursussen en trainingen onder druk

Een cursus of training volgen voor je werk, dat is voor de meeste werkenden in Nederland een normale zaak. Werkgevers kijken echter steeds kritischer naar de kosten en vinden ook dat werknemers een steentje moeten bijdragen aan hun eigen ontwikkeling. Steeds meer werknemers -vooral jongere - moeten zelf bijdragen in de kosten van de training. Ook moeten zij de opleiding vaker in de eigen tijd volgen. En hoewel het nut van opleidingen voor de meeste werkenden zonder meer vaststaat, hebben veel mensen de indruk dat er bij bedrijven en instellingen steeds minder ruimte komt om een cursus of training te volgen.

Uit de Randstad WerkMonitor van augustus blijkt dat opleiden en trainen in Nederland onder druk staat. Uit het onderzoek onder 440 werkenden van 18 jaar en ouder blijkt dat meer mensen denken dat in hun organisatie de ruimte voor opleidingen afneemt (28%) dan dat dit toeneemt (9%). De kosten van opleidingen, trainingen en cursussen worden meestal volledig door de werkgever betaald (90%). De onderzoekers noemen het opvallend dat personen van 30 jaar en jonger vaker dan ouderen zelf moeten bijdragen in de kosten van de training en deze vaker in de eigen tijd moeten volgen.

Cursuskosten terugbetalen niet gebruikelijk
Anders dan wat wel eens gedacht wordt, dekken werkgevers zich nog slechts in beperkte mate in tegen 'desinvestering' in cursussen en opleidingen, bijvoorbeeld doordat een werknemer de organisatie verlaat. Uit de Randstad WerkMonitor blijkt dat het nog geen algemeen gebruik is om de werknemer voorafgaand aan de cursus een contract te laten tekenen waarin wordt afgesproken dat het cursusgeld (gedeeltelijk) moet worden terugbetaald bij vroegtijdig vertrek. Mogelijk is dit aan het veranderen: werknemers onder de 46 jaar hebben dit al vaker zo'n contract ondertekend dan oudere werknemers (17% versus 6%).

Jan Vermeulen, algemeen directeur van Randstad Nederland: 'Kennis en kennisontwikkeling worden steeds belangrijker. Bedrijven en werknemers willen zich onderscheiden; werkgevers verwachten kundige medewerkers met specifieke kennis. Dat vereist training en opleiding. De vraag is natuurlijk hoeveel en waarin een bedrijf wil investeren? Ik zie dat veel bedrijven, waaronder ook Randstad, op dit moment toch secuur naar de invulling van de opleidingen kijken. Dat is logisch. Bij drie op de tien cursisten staat de training in het teken van persoonlijke ontwikkeling. Naar mijn mening is dit nog te hoog. Een training behoort in het teken te staan van het beter laten functioneren van de onderneming. Uiteraard is de wijze waarop medewerkers hieraan bijdragen cruciaal. In dat licht zijn opleidingen relevant. Samen moeten zij het nut zien van de training door de bijdrage die een training daadwerkelijk levert aan het dagelijkse beter functioneren.'

Overigens is het lang niet overal gebruikelijk om cursussen en trainingen voor het werk te volgen. Opvallend is het verschil tussen overheid/non-profit en handel/industrie: binnen de overheid/non-profit sector heeft vrijwel iedereen (92%) ooit eens een cursus via het werk gevolgd. In de handel/industriële sector is dit minder gebruikelijk (63%).

Index: stabiel
De mobiliteitsindex is in augustus stabiel gebleven ten opzichte van juni en komt uit op 91 punten. In juni was nog een daling zichtbaar, maar deze daling heeft niet doorgezet. In Nederland was op dit gebied een dalende trend waarneembaar sinds augustus 2004, maar deze lijkt nu doorbroken. Onder laagopgeleiden en ouderen is zelfs een duidelijke stijging zichtbaar. De ontslagangst is stabiel en ligt op een niveau van 20%. Tenslotte is de tevredenheid over de huidige werkgever in de afgelopen twee maanden licht gestegen (7,2 vs. 7,0).

Andere uitkomsten van de Randstad WerkMonitor:

- Cursisten zijn niet alleen tevreden over het aanbod aan interne en externe cursussen en trainingen in hun organisatie, maar zien ook duidelijk de toegevoegde waarde van de training in voor het werk dat men uitoefent.

- De meeste cursussen (41%) duren één tot twee dagdelen. Een zesde van de cursussen betreft een periode van 10 dagdelen of meer. Tweederde (64%) van de cursisten heeft huiswerk moeten maken.

- De helft (52%) van de laatst gevolgde cursussen heeft geheel in werktijd plaatsgevonden, een vijfde (18%) geheel in de eigen tijd en de overige trainingen gedeeltelijk in werktijd en gedeeltelijk in de eigen tijd. Jongeren hebben vaker dan anderen de cursus geheel in hun eigen tijd gevolgd (28%).

- De cursussen zijn meestal primair functie gerelateerd (62%). Voor drie op de tien cursisten is de training ook gericht op persoonlijke ontwikkeling. Bij slechts een klein gedeelte (9%) staat de cursus voornamelijk in het teken van de persoonlijke ontwikkeling. Het doel van de cursus is vaak het bevorderen van vaardigheden én kennis (52%). Bij een kwart (27%) staat kennisvergaring voorop en bij een een vijfde (21%) is vaardigheidsbevordering het belangrijkst.

WerkMonitor
Tussen juni en augustus is de index gestegen, van 90 naar 91.

Toelichting illustratie Randstad WerkMonitor:
De mobiliteitsindex geeft een indicatie van het aantal werkenden dat verwacht binnen nu en 6 maanden hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen bij een andere werkgever. De index is gebaseerd op het aantal mensen dat positief antwoordt op deze vraag. De stand van de index is te zien aan de rechterzijde van de grafiek.

De mobiliteitsindex wordt voorspeld door een viertal factoren; te weten:
- Het vertrouwen dat men heeft in een 'baanswitch'

- Hoe groot men de kans inschat dat men de huidige baan verliest
- Het aandeel mensen dat toe is aan een nieuwe uitdaging
- De tevredenheid met de huidige werkgever.




Randstad Holding NV