Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Markdal

printversie

Rondleidingen door tuinen Bouvigne en Markdal

Ontdek het werk van waterschap Brabantse Delta tijdens Zomerfestival Ginneken

Waterschap Brabantse Delta organiseert op donderdag 18 augustus en zaterdag 20 augustus, in het kader van Zomerfestival Ginneken, rondleidingen in de tuinen van landgoed Bouvigne en door het Markdal in het Ginneken. Bezoekers kunnen die dagen het werk van het waterschap ontdekken.

De gratis rondleidingen door de tuinen van Bouvigne vinden plaats op donderdag 18 augustus om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. De gratis rondleidingen door het Markdal vinden plaats op donderdag 18 augustus om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur en op zaterdag 20 augustus om 14.00 uur, 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur. De rondleidingen duren ongeveer een uur. Startpunt van de rondleiding in de tuinen is de ingang van landgoed Bouvigne, Bouvignelaan 5 in Breda. De rondleidingen door het Markdal starten bij de Duivelsbruglaan in het Ginneken.

Tuinen Bouvigne: flamingo's
Landgoed Bouvigne bevat drie verschillende typen tuinen: een Franse, een Engelse en een Duitse tuin. Deze tuinen hebben vooral naam gekregen door de grote verzameling fuchsia's. In totaal staan er zo'n honderd verschillende soorten. In mei worden deze fuchsia's, in combinatie met andere zomerplanten (zoals begonia's, azalea's, en geraniums), in de bloembakken en open perken geplaatst. In het najaar verhuizen zowel de fuchsia's als de zomerplanten naar de kassen op het terrein. Hier overwinteren ook de cactussen en vetplanten die in de zomer op een zonnige plaats in de Engelse tuin prijken. Bij de kassen ligt ook de kwekerij waar snijbloemen en kleine vaste planten en bomen worden gekweekt. In de tuinen van Bouvigne staan diverse beelden. Zo bevinden zich aan de rand van het grasveld in de Engelse tuin vijf flamingo's van de Poolse kunstenaar Bronislaw Chromy, gemaakt van geoxideerd brons en natuurstenen uit de Zwarte Zee.

Markdal: oeverzwaluwen en ijsvogels
Het waterschap heeft vorig jaar in het Markdal, ten zuiden van Breda en ter hoogte van landgoed Bouvigne, verschillende werkzaamheden uitgevoerd om de dynamiek in de Bovenmark terug te brengen, overstromingen in Breda te voorkomen, de natuur te versterken en de recreatieve mogelijkheden uit te breiden. Parallel aan de Bovenmark is een nevengeul gegraven zodat de Bovenmark weer kan slingeren door het landschap. Mede daardoor zijn inmiddels 150 oeverzwaluwnesten en diverse ijsvogels waargenomen. Ter hoogte van de stuw bij de Bieberg is een tweede geul aangelegd met daarin acht vistreden. Hierdoor kunnen vissen stroomopwaarts zwemmen en is een open verbinding ontstaan tussen verschillende wateren in West-Brabant waarvan een aantal vissen afhankelijk is. Dankzij het aangelegde wandelpad is het gehele gebied toegankelijk.

De rondleidingen worden verzorgd door medewerkers van het waterschap. Per rondleiding kunnen maximaal 20 mensen meelopen, maar let op: vol is vol. Deelname aan een rondleiding is op eigen risico.
---