Politie Midden- en West Brabant

Man slachtoffer van babbeltruc

OOSTERHOUT NB, 18 augustus 2005

Twee nog onbekende vrouwen belden woensdagochtend omstreeks 11.00 uur bij de man aan en vroegen om papier en pen om een briefje te kunnen schrijven voor de buren die niet thuis waren. De man liet de vrouwen binnen, waarna er een geanimeerd gesprek ontstond. Toen de vrouwen weer vertrokken waren, kwam de man er achter dat er geld was weggenomen uit zijn portemonnee.

De politie wil mensen er op wijzen dat niet alle onbekenden die aan de deur komen goede bedoelingen hebben. Vaak wordt een smoes gebruikt om bij een slachtoffer binnen te komen. Enkele veelgebruikte smoezen zijn:

- Mag ik een glaasje water?

- Ik heb pech met de auto, mag ik uw telefoon gebruiken?
- Mag mijn kind even bij u naar het toilet?

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt?

- Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs en bekijk dit op uw gemak. Pleeg eventueel een controle-telefoontje naar het betreffende bedrijf, vóórdat u de persoon binnenlaat.


- Als onbekenden in nood aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer 112.


- Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd.


- Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. Boven de 34,- moet de verkoper u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. U kunt de verkoper gerust vragen op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.


- Wees voorzichtig met het binnenlaten van onbekenden. Als u het niet vertrouwt, bel dan het algemene politienummer 0900-8844.

Auteur: Leonie van Ooijen